Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hrachor širokolistý - Chutný a zdraviu prospešný

Blízky pribúzný známeho hrachu

25. 04. 2016 Bylinky Krv  Ján Hegyi
Hrachor širokolistý - Chutný a zdraviu prospešný

Rozšírenie hrachora šírokolistého

Tento druh hrachora je rozšírený v strednej, južnej a východnej Európe. Na západ zasahuje po severné Francúzsko, na sever po Poľsko. Druhotne je rozšírený v Severnej Amerike, tiež v Argentíne (zasahuje až do severnej Patagónie) a Uruguaya. Na našom území sa s ním tiež môžete stretnúť.

Vyskytuje sa hlavne vo svetlých lesoch a ich okrajoch, v krovinách, na lúkach, sadoch, pri cestách a poliach. Obľubuje suché, zásadité, vápnité a humózne pôdy. Stanovištia preferuje skôr slnečné a teplé.

Zaujímavosť o hrachore

Kvôli knihe Into the Wild, ktorú napísal Jon Krakauer, a filmu s rovnakým názvom si ľudia myslia, že hrachor širokolistý je jedovatá rastlina. Krakauer v knihe vyslovil hypotézu, že hrachor širokolistý prispel k smrti Chrisa McCandlessa, avšak táto hypotéza je úplne chybná. V dôsledku McCandlessovej smrti bol hrachor širokolistý podrobený rozsiahlym laboratórnym testom. Dospelo sa k záveru, že žiadna časť tejto rastliny neobsahovala žiadne jedovaté látky. Sergei Boutenko vo svojej knihe Divoké a jedlé píše, že si hrachor širokolistý vychutnal už nespočetne veľa ráz, bez akejkoľvek nežiadúcej reakcie.

Zeleň hrachora

Nutričná hodnota hrachora širokolistého

Bohatý na vitamíny A, C a kys. listovú. Zeleň hrachora znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje kardiovaskulárny systém. Obsahuje vynikajúci pomer živín ku kalóriám a vysoké množstvo vlákniny, ktorá pomáha regulovať metabolizmus a udržiava zdravú telesnú hmotnosť. Zeleň tiež obsahuje účinné antioxidanty a fytoživiny, ktoré znižujú vnútorné zápaly.

Všetky rastliny z čeľade bôbovité sú považované za čističe orgánov a krvi.

Existujú dôkazy o prospešnosti zelene hrachora aj pre ľudí s rakovinou.

Kvety hrachora

Použitie hrachora

Všetky krehké časti tejto rastliny sú vhodné a lahodné na jedenie. Pridajte úponky, mladé listy a kvety do miešaných šalátov. Dusená alebo opražená zeleň hrachora sa výborne hodí k jedlám z ázijskej kuchyne. Na rozdiel od pestovaných druhov sú struky hrachora dlhé a úzke.

Je zábavné, že aj na hrachore širokolistom nájdeme struky, ale tieto struky nie sú veľmi chutné. Na rozdiel od strukov kúpených v obchode sú divo rastúce struky tvrdé a pomerne bez chuti. Sergei Boutenko píše, že po mnohých pokusoch sa vedome strukom vyhýba a zbiera hlavne listy, úponky a kvety tejto rastliny. Tieto krehké časti sú pre neho absolútna pochúťka.

Najchutnejšie sú krehké časti hrachora

Základná charakteristika hrachora širokolistého

Latinský názov: Lathyrus latifolius
Čeľaď: Fabaceae/Bôbovité
Jedlé: Krehké listy, mladé výhonky, úponky a kvety.
Chuť: Trochu sladká, podobná klíčkom hrachu.
Popis: Hrachor širokolistý je popínavá rastlina. Jeho kučeravé úponky (nachádzajúce sa na na mieste, kde sa listy spájajú so stonkou) pomáhajú rastline plaziť sa po zemi a liezť po všetkom, čo jej príde do cesty. Hrachor môže vyrásť až do výšky 1,8 metra. Je to mrazuvzdorná rastlina, ktorej listy ku koncu leta dostanú nažltlú farbu. Hrachor má tiež nádherne zafarbené ružovo-fialové kvety. Pri všetkých odrodách hrachu, aj semená hrachora sú uložené v strukoch.
Obdobie kvitnutia: od júna do začiatku septembra.

Tip Vitariána

Pridajte hrachor do svojich obľúbených zelených smoothies a zlepšíte ich chuť a nutričnú hodnotu. Hrachor je tiež výborný do šalátov alebo ázijskej kuchyne.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency