Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ostružina černicová - Spomalí starnutie a pomôže s chudnutím

Bohatá na antioxidanty

13. 09. 2015 Bylinky Ovocie  Ján Hegyi
Ostružina černicová - Spomalí starnutie a pomôže s chudnutím

Čierne bobuľovité zlato

Sladkokyslá chuť černíc nám pripomína leto a slnečné počasie. Aj keď je o niečo kyslejšia ako jej sestra malina, zrelé bobule černíc spríjemnili už nejednu prechádzku, ako aj výlet do prírody.

Černice sú pozoruhodné svojou vysokou nutričnou hodnotou. Obsahujú množstvo vitamínu C, A, E, vlákniny, kyseliny listovej, fenolových kyselín, vitamíny skupiny B, z minerálov je to hlavne železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok a mangán. Sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov, čím spomaľujú starnutie. Antioxidanty sa preukázali aj ako účinní bojovníci s rakovinou.

Flavonoidy (významné farbivá s antioxidačným efektom) obsiahnuté v černiciach, okrem toho že omladzujú tkanivá, odstraňujú vrásky a vypínajú pokožku. Flavonoidy sú známe aj tým, že ich konzumáciou dochádza k výraznému zníženiu rizika rakoviny hrubého čreva, konečníka, žalúdka a prsníka.

Plody a listy ostružiny černicovej

Listy a plody černíc

Účinky černicových listov sa osvedčili na choroby tráviacej sústavy, zápal horných dýchacích ciest a ústnej dutiny, kožných chorobách, vredoch, ranách. Odporúčajú sa aj pri hnačkách, vnútornom krvácaní a pri zväčšenej štítnej žlaze.

Plody sú výborné pri detoxikácií organizmu, zvyšujú imunitu, priaznivo pôsobia na vyprázdňovanie, upravujú črevnú mikroflóru, pôsobia močopudne, znižujú horúčku a pod.

Listy a plody černíc takziež vplývajú na reguláciu telesnej hmotnosti, čo ocenia hlavne ľudia, ktorý sa snažia zhodiť prebytočné kilá.

Černicové smoothie

Použitie ostružiny černicovej

Listy aj plody môžete pridať do smoothies a zvýšiť ich nutričnú hodnotu. Plody môžete jesť surové ako pochúťku, alebo si z nich pripraviť výborný ovocný šalát. Môžu sa takisto uchovávať zmrazené alebo sa z nich pripravujú rôzne šťavy, kompóty, sirupy, víno alebo džemy.

Z čerstvých alebo sušených listov sa pripravuje liečivý a aromatický čaj. Tento čaj je veľmi účinný proti chrípke, nachladnutiu, zvýšenej horúčke, tiež prečisťuje krv a močové cesty. Zvonku sa používa aj na výplachy, obklady a kúpele.

Ak máte horúčku vyskúšajte efektívnu kombináciu čersvých plodov černice spolu s čajom z černicových listov.

Černice

Základná charakteristika

Upozornenie: Majte na pamäti, že počas vädnutia černicových listov v nich nastávajú chemické procesy, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné problémy. Jedením čestvých, krehkých alebo úplne vysušených listov môžete predísť nepríjemnostiam.
Latinský názov: Rubus fruticosus
Čeľaď: Rosaceae/Ružovité
Jedlé: Listy, stonky, bobule a kvety.
Chuť: Pokiaľ sa bobule zbierajú zrelé, su sladké. Zeleň má miernu a trochu trpkú príchuť.
Popis: Ostružiny černicové sa vo veľkosti rozlišujú. Od samostatných nízko rastúcich konárov, až po mohutné kríky presahujúce 2,7 metra. Konáre sú
vláknité s početnými tŕňmi. Listy sú hrubopílkovité a rastú v skupinách po troch alebo piatich. Bobule sú zložené z kôstkovičiek a keď dozrejú, získavajú tmavofialovú až čiernu farbu.
Obdobie zberu bobuľ: August – október.
Obdobie zberu listov: Jún – júl.

Tip Vitariána

Pridajte listy a bobule ostružiny černicovej do vašich obľúbených smoothies a zvýšite ich nutričnú hodnotu. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency