Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Noni

zápach, ktorý lieči

17. 05. 2014 Ochorenia Ovocie  Jana Klimanová
Noni

Už pred tisíc rokmi ho Polynézania používali na liečbu črevných ťažkostí, dýchacích problémov, na podporu imunity a zmiernenie rôznych bolestí. Obklady z listov a koreňov používali na liečbu poranení kože, odrenín, rezných rán a podliatín. Výťažky z koreňov znižovali krvný tlak, kôru používali pri liečbe malárie. Kvetmi liečili zápaly očí, semená používali ako preháňadlo. No až informácia, že noni dokáže liečiť rakovinu, vyvolala ten pravý ošiaľ. V päťdesiatych rokoch minulého storočia protirakovinové účinky rastliny vedecky zdokumentoval doktor Ralph Heinicke. Zaujímavý pokus urobili v roku 1994 aj vedci na Havajskej univerzite. Podľa jeho záverov výťažok z noni stimuluje aktivitu T-lymfocytov, ktoré sa podieľajú na obranyschopnosti buniek. Dvadsiatim dvom laboratórnym myšiam injekčne aplikovali bunky aktívneho pľúcneho karcinómu. Potom polovici z nich dávali denne injekciu s výťažkom zo šťavy noni. Zatiaľ čo v „neliečenej“ skupine všetky myši uhynuli po deviatich až dvanástich dňoch, ostatné žili viac než päťdesiat dní a štyri z nich ochorenie prekonali. 

Po dozretí má takmer priehľadnú farbu, kašovitú konzistenciu a prenikavý zápach.

Fúúj!

Noni (Morinda citrifolia) alebo aj Indiánska, či Plážová moruša, je ker s veľkými tmavozelenými, výrazne žilkovanými listami a nápadným ovocím. Dorastá do výšky približne deväť metrov a na jednom kre dozrieva až 8 kilogramov ovocia. Noni je oválne, 4 až 7 cm široké ovocie. Po dozretí má takmer priehľadnú farbu, kašovitú konzistenciu a prenikavý zápach. 

Pochádza z Juhovýchodnej Ázie a Austrálie, dnes sa však vyskytuje takmer v každej tropickej oblasti. Rozšírili ho najmä Polynézania pri osídľovaní ostrovov. Najznámejšie meno rastliny – noni – pochádza z Havajských ostrovov, kde sa dodnes vo veľkej miere pestuje. Havajské ostrovy boli totiž jednou z prvých oblastí, kam sa semienka Plážovej moruše v kánoe Polynézanov dostali. Pre svoj typický zápach na začiatku dvadsiateho storočia sa noni v niektorých oblastiach stala nežiaduca, a aby neobťažovala svojím zápachom, stromy vyklčovali. 

Z noni sa vyrába prášok, tabletky, a fermentáciou džús zo zrelých plodov. Havajčania ho pijú bez pasterizácie. Noni si však môžete dopestovať zo semien aj sami.

Aj na rakovinu

Noni je proteínovou a enzymatickou bombou, obsahuje viac ako stovku aktívnych zložiek, ktoré majú blahodarné účinky na zdravie. Tu sú niektoré z nich:

Proxeronín – organizmus pomocou skopoletínu a serotonínu (hormóny, ktoré rastlina tiež obsahuje), premieňa proxeronín na xeronín. Xeronín aktivuje enzýmy, ovplyvňuje činnosť bielkovín, ktoré zapája do procesov látkovej premeny. Podľa dokora Ralpha Heinickeho môžu proteíny regenerovať poškodené bunky práve vďaka prítomnosti xeronínu. Aj preto je taký účinný pri liečbe popálenín a poranení kože.

Skopoletín – podporuje činnosť hypofýzy, chráni obehový systém, podieľa sa na rozširovaní zúžených ciev, upravuje vysoký krvný tlak, má podporný a zmierňujúci účinok pri alergiách a astme, podporuje liečbu zápalov a opuchov pri reumatizme. 

Melatonín a serotonín – tieto neurotransmitéry prenášajú podnety z nervového systému do všetkých telesných buniek. Vďaka ich prítomnosti sa noni podieľa na dobrom psychickom stave. Podľa doktora Heinickeho je to spôsobené schopnosťou xeronínu meniť špecifické mozgové proteíny na aktívne receptory endorfínov, hormónov dobrej nálady.

Antrachinóny - tieto látky povzbudzujú trávenie, zmierňujú bolesť a majú antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti. Z antrachinónov sa japonským vedcom podarilo izolovať damnacanthal, ktorý spomaľuje delenie niektorých prekancerogénnych buniek (buniek ohrozených rakovinou) a predpokladá sa, že môže podporovať aj obnovu ich správneho fungovania.


Vitamíny a minerály – rastlina obsahuje vitamín C, beta-karoténu (provitamín A) a vitamín B1 a B2. K dôležitým minerálom patrí železo (zlepšuje transport kyslíka do všetkých buniek), meď (posilňuje imunitný systém), horčík (pozitívne ovplyvňuje srdcovú činnosť), fosfor (dôležitý prvok pri stavbe kostí a mäkkých tkanív), selén (chráni telo pred antioxidantmi). 

Z noni sa vyrába prášok, tabletky aj džús.

Noni vám pomôže:
  • s depresívnymi stavmi, výkyvmi nálad, migrénami
  • s nespavosťou
  • s bolesťami rôzneho pôvodu (bolesti hlavy, menštruačné bolesti)
  • s vysokým krvným tlakom, cukrovkou
  • s premenštruačným syndrómom
  • so zníženou imunitou
  • s alergiou, astmou
  • so zápalmi šliach, mazových vačkov, mandlí
  • s poruchami činnosti hypofýzy
  • s poruchami trávenia
  • s plesňami

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency