Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Liečivá sila pôstu

keď hlad uzdravuje

17. 03. 2014 Trávenie Diéta Nervy Detox Viera  Katarína Mikulová
Liečivá sila pôstu

Pôst nie je ani diéta ani hladovka. Pôst je dobrovoľné zdržiavanie sa tuhých pokrmov a čistý príjem tekutín – štiav, vody, čaju, či riedkych polievok. Pôst nie je prostriedok na získanie štíhlej postavy, ale spôsob, akým sa telo dostáva späť do rovnováhy. Keď organizmu odoprieme tuhú kalorickú stravu, „prepne“ totiž na šetriaci režim a začnú sa diať divy: odbúravajú sa tuky, odplavujú toxíny, regulujú metabolické procesy. Pôst je cesta, ako odľahčiť telo a v značnej miere aj myseľ – hormóny zodpovedné za psychiku totiž taktiež zapnú ozdravný kanál: nechajú poklesnúť stresový hormón a „šťastný“ serotonín stúpať. Pôstom sa teda zbavujeme fyzického aj mentálneho balastu a na jeho konci sa doslova stávame novými ľuďmi. Ako to?

„Systém sa aktualizuje“

To, čo tušili staroveké národy tisícky rokov, vie dnes veda povedať s istotou – pôst lieči a to najmä ľudí modernej doby. Naše telo je ako výkonný počítač, ktorý treba na jednej strane udržiavať stále pri zdroji energie, na strane druhej ho treba občas aj reštartovať, vyčistiť a obnoviť jeho funkcie. Či si to totiž priznáme  alebo nie, naše „zdravé“ jedenie 5krát denne a 7krát do týždňa telo vyčerpáva – musí totiž neustále tráviť, a tak mu neostáva žiaden priestor, zbaviť sa nadmerných tukových zásob, jedov, či optimalizovať celý chod organizmu.

Pôst dnes viac nesymbolizuje akúsi sebatrýzeň ale štart ozdravných mechanizmov v tele.

Ak nejeme, tento stereotyp vypíname a prestávame zaťažovať tráviaci trakt. Telo začína čerpať energiu zo zásob, prestaví sa na takzvané „vnútorné vyživovanie“. Energia tela teda počas pôstu cirkuluje vo vnútri a začínajú sa diať veci, na ktoré nebol doteraz ani čas ani priestor – odbúravajú sa tukové zásoby, vyrovnáva sa hladina cukru v krvi, pri hypertenzii klesá krvný tlak a v neposlednom rade sa čistí črevo od usadenín a starých zbytkov. Pri pôste sa teda celá energia organizmu sústreďuje na „údržbárske práce“, výsledkom čoho je stabilizovanie „prepracovaných“ orgánov, akými sú bez pochyby najmä pečeň či pankreas. Odborníci neraz po pôste konštatujú rapídne zlepšenie chorobných metabolických stavov, akým je aj rozšírená cukrovka druhého typu.

Tu pôstny zázrak však s čarovaním nekončí – experti a skúsení lekári vidia v pôste aj alternatívu, ako liečiť choroby pohybového ústrojenstva, artritídu či dokonca chronické bolesti, migrény a iné. Môže za to práve absentovanie tuhej potravy, ktorá ide neraz ruke v ruke s toxínmi či enormnými požiadavkami na telo, keď ju trávi.

Radostným „vedľajším efektom“ pôstneho obdobia je taktiež redukcia váhy.Táto by však nemala byť primárnym motívom, prečo sa s pôstom začína a taktiež by po pôste nemal nasledovať rýchly návrat do starých koľají sprevádzaných koláčmi, sladkosťami a fastfoodom – jojo efekt by na seba v takýchto prípadoch nenechal dlho čakať a kilá navyše by boli rýchlo späť.

Biologicky sme na pôst predurčení

Kult jedla. Aj tak by nazvali predkovia náš zvyk, jesť mnohokrát denne – jesť, aj keď necítime hlad, ba dokonca jesť – hoci nám to škodí. Moderný človek si zvykol na bohaté raňajky a výdatný obed, sladké dezerty a slané pochutiny pre každú príležitosť. Výsledkom takéhoto životného štýlu býva často nadváha, rôzne choroby, ale aj chronická únava – pretože telo doposiaľ muselo tráviť bez prestávky a fungovalo tak povediac „non-stop“

Moderná doba nadbytku sa tak stáva opäť raz príťažou, lebo je niečím, na čo naše telo nebolo historicky naprogramované – na stály prísun energeticky bohatej potravy. Naopak, v dávnoveku bolo oveľa viac bežné, za jedlom putovať, o jedlo dokonca bojovať, a tak neraz nejesť aj dlhší časový úsek. Na takýto šetriaci režim je náš organizmus zvyknutý tak skvele, že ho dokonca vie využiť vo svoj prospech: na zbavenie sa prebytočných tukov, vylučovanie jedov, toxínov, stabilizovanie krvného cukru a rôzne iné regulačné mechanizmy, ktoré vracajú telo do rovnováhy.

Očistná sila pôstu sa tak stáva dôležitou najmä pre dnešných ľudí, ktorí si radi doprajú a ich životný štýl je často sprevádzaný prejedaním sa, maškrtením, návštevami fastfoodov, ale aj stresom, nedostatkom pohybu a vyčerpaním. Pôst je pre ich telá ako tlačidlo „pauza“, ktorým sa stopne ošúchaný stereotyp a prebúdzajú sa naopak liečivé mechanizmy, ktoré sú v našej bunkovej pamäti zakódované ako životné pravdy našich predkov. Výsledok? Čisté telo aj myseľ a malý bonus k tomu – kontakt so svojou dušou. Neveríte?

Pri pôste sú povolené jesť len tekuté potraviny, čaje, voda, polievka či šťava z ovocia a zeleniny.

Kto sa postí, stretáva Boha

Azda najznámejším pôstom v dejinách vôbec je štyridsaťdňový pôst Ježiša v púšti. Kým sa Ježiš vybral naplniť svoj osud ukrižovaním a zmŕtvychvstaním, odišiel na púšť, kde sa postil štyridsať dní. Prečo to spomíname? Z Biblie sú známe jeho strety s diablom, a teda pokušením, ktoré ho vábilo pôst prerušiť a vzdať sa vznešených cieľov. Príbeh sa tak stáva najstarším dokumentom, ktorý opisuje očistnú silu pôstu pre myseľ človeka. Pôst je totiž obdobím, kedy sa utiahneme do seba a v istom okamihu sa musíme konfrontovať s mysľou a jej protichodnými hlasmi, ktoré bývajú podľa viacerých skúseností počas pôstu o čosi hlasnejšie. V Biblii sa tak spomína hlas diabla, ktorý vábil Ježiša na „nekalé“ chodníčky a naopak „božské“ boli vznešené myšlienky a slová plné radosti. Príbeh sa samozrejme končí radostne, Ježiš sa nenechá nachytať diablovými nástrahami a vracia sa do sveta naplniť svoje božské poslanie.

Počas pôstu sa teda stáva neuveriteľná vec – čistíme si nielen telo, ale aj svoj vnútorný svet, triedime si myšlienky a tým si tak povediac „prestavujeme“ svoj životný kompas. Vedci totiž dokázali, že po istom období pôstu je človek zaplavený eufóriou, príjemnými pocitmi a šťastím, aj napriek očividnému nedostatku jedla. Niektorí dokonca uvádzajú, že vplyvom týchto pozitívnych emócií stúpne aj aktivita organizmu a človek akoby ožil, aj so zdanlivým nedostatkom energie.

Pôst akoby obnovoval kontakt s našim vnútrom. Vidíme veci a životné udalosti odrazu jasnejšie a ovláda nás pokoj. Ide naozaj o stret s vlastnou dušou? Nábožensky orientovaní ľudia môžu byť za, veda však hovorí o euforických pocitoch, ktoré boli v minulosti nutné na to, aby človek nestrácal nádej a putoval ďalej, až kým nenájde energeticky bohatú potravu a tým neudrží svoj druh pri živote.

Nech už veríme čomukoľvek, musíme pripomenúť, že odborníci s plnou vážnosťou diskutujú nad možnosťou, že by pôst skutočne fungoval ako liek, ktorý pomáha nachádzať seba a liečiť tak mnohé psychické poruchy, akou je na príklad schizofrénia.

Zopár šálok vody, či bylinkového čaju a telo sa bez jedla začne liečiť úplne samo.

Nový človek v novom tele?

Po pôste, ktorý trvá niekedy sedem, niekedy štrnásť a niekedy viac dní, je človek ako znovuzrodený. Kilogramy navyše sú fuč, organizmus funguje plynulo podľa svojich pravidiel, sme zdraví a ľahká je aj naša myseľ. Azda najkrajším účinkom pôstu je zbavenie sa nezdravých zlozvykov – ako spomínajú odborníci, väčšina ľudí po pôste prejde na ľahkú rastlinnú stravu a k mäsu a nezdravým potravinám sa viac nevrátia. Po uzdravení organizmu konvenčná strava očisteným ľuďom skrátka prestáva chutiť.

Pôst z vás teda spraví nového človeka. S jasnou mysľou a čistým telom dostávate jedinečnú šancu znova sebavedomo vykročiť a začať si tvoriť nový životný štýl, prospešný pre vás vonkajší aj vnútorný svet.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Akné a strava

Akné a strava

Materská kašička

Materská kašička

Podľa vzoru PALEO

Podľa vzoru PALEO

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency