Tymian

Tymian je dlho známym a používaným korením, najmä v stredomorskej kuchyni. Pridáva sa napr. k mäsu alebo do omáčok.

Tymian

História

Tymian je vždyzelený poloker, pôvodom zo Stredomoria.

Popis

Tymian (Tmyhus vulgaris) má silne rozvetvený kríčkovitý rast, hranaté a drevnaté stonky. Dosahuje výšku až 30 cm. Šedo zelené listy tymianu sú malé, oválneho tvaru a zo spodku svetlejšie. V lete kvitne fialovo alebo na bielo. Jeho kvety sú veľmi atraktívne pre včely. Tymian je bylinka príbuzná s našou materinou dúškou. Tymian mal už dávno svoju funkciu ako korenie, ako liek aj ako aromatická rastlina. Rastie v Stredozemí a to skôr v západnej časti. Patrí do najdôležitejších a najrozšírených korenín, pestuje sa hlavne v Španielsku, Albánsku, Taliansku, Francúzsku, Grécku. Antibakteriálny účinok silíc tymianu podporuje vylučovanie vnútorných sekrétov a odkašlávanie. Čerstvé vetvičky tymianu sa používajú na prípravu dresingov a aromatických olejov.

Tip vitariána

Z tymianu využívame listy a kvitnúce vrcholky ako čerstvé, tak aj sušené na slnku. Mäkké vrcholky tymianu zbierame na začiatku kvitnutia. Lístky na priamu spotrebu zberáme kedykoľvek. Tymian je bylinka s trochu ostrejšou chuťou a tak ho používame väčšinou v zmesi s inými druhmi korenia. Vhodne doplní tiež zeleninové šaláty. Tymian môžete využiť aj na prípravu povzbudzujúceho bylinkového kúpeľa.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

Vitarian.cz

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 67