Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kokosový orech

flsaôssalôdassadastomasfghfdsdfhd112222333

15. 12. 2003 Vitamíny Ovocie Orechy Kokos  Vitarian.sk
Kokosový orech

Popis

Kokosové palmy sú prehistorické rastliny. V sanskrite (jazyk antickej Indie) sú kokosové palmy známe ako "strom, ktorý obsahuje všetko potrebné k životu". Odkiaľ presne kokosové palmy pochádzajú nie je známe. Hovorí sa, že putovali spolu s námorníkmi cez oceány. Skúmania ukazujú, že kokosy boli privezené do Ameriky vďaka ľuďom. Španieli doviezli kokosy na južné pobrežie Mexika a začali ich pestovať. Kokosová palma rastie sedem rokov a až po siedmych rokoch sa objavia plody - kokosové orechy. Kokosové orechy patria do najväčších orechov na svete.

Konzumácia a nesmierny prínos pre ľudské zdravie

Kokos je prírodný filter vody, ktorý potrebuje asi deväť mesiacov na prefiltrovanie jedného litra vody do škrupiny. Voda musí prejsť cez mnoho vlákien aby dosiahla sterilitu vnútri kokosového orecha. Táto čistá kokosová voda je jedným z najlepších zdrojov elektrolytu, ktorý sme vôbec schopní vo volnej prírode nájsť. Voda mladého kokosu je identická s ľudskou krvnou plazmou. Táto plazma tvorí 55 percent ľudskej krvi. Zvyšok, 45 percent našej krvi obsahuje hemoglobín, ktorý je transformovaný z krvi rastlín - z chlorofylu. Ak pijeme smoothie, ktorý obsahuje 55 percent čerstvej kokosovej vody a 45 percent čerstvej bio tmavo zelenej šťavy, tak sami sebe dávame okamžitú krvnú transfúziu. Kokosové mlieko má vysoký obsah organického draslíku a minerálov. Priemerný mladý kokos obsahuje len okolo 150 kalórií a poskytuje približne 20 percent požadovanej dennej dávky vápnika, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteínu, 15 gramov cukru a 3 gramy nasýteného tuku. Kokosová voda obsahuje takmer plné spektrum vitamínu B a vitamín C. Voda mladých kokosov sa v kritických prípadoch používala ako náhrada za glukózu. Mladé kokosy obsahujú veľmi mäkkú vnútornú dužinu, ktorá sa dá ľahko nabrať lyžicou. Táto dužina obsahuje čisté, surové nasýtené tuky a má pozoruhodnú vlastnosť obnovovať ľudské tkanivo. Ak ste v tropických krajinách mali by ste využiť šancu piť a jesť mladé kokosy denne. Tieto kokosy sú dostupné v ázijských obchodoch v Severnej Amerike a v Európe (ale len v rozvinutejších štátoch Európy napr. Nemecku a v Anglicku). 

Správny výber

Thajské kokosy, ako väčšina importovaných kokosov, boli orezané z ich pôvodného tvaru na tvar akéhosi valca s kužeľovitým vrškom. Takže nie sú zelené. Zelená "kôra" sa osekala. Dôvodom je ušetrenie miesta pri doprave. Pri kúpe dbajte o to aby kokosy boli čo najbelšie, to znamená, že sú najčerstvejšie. Nemali by po sebe mať žiadny výraznejší znak plesne či zo spodnej strany popraskaniny. Hnedé kokosy, ktoré väčšina ľudí pozná sú kokosy vyzreté. Obsahujú tiež vysoko kvalitnú vodu ale biela dužina je veľmi tvrdá a vláknitá. Nedá sa nabrať lyžicou. Táto dužina nie je tak chutná ako u mladých kokosov a je horšie stráviteľná. Každopádne táto dužina nestráca na kvalite a je stále vysoko výživná. Ak kupujete tieto vyzreté kokosy, tak si predovšetkým dávajte pozor aby orech obsahoval vodu. Stačí pohrkať a počúvať. Orechy by mali byť čisté a nepoškodené.

Tip vitariána

Keďže mladé kokosy sa zatiaľ u nás v SR nedajú kúpiť, mali by sme využiť príležitosti a konzumovať aspoň kokosy dozreté. Ich sezóna trvá celú našu zimu a sú cenovo dostupné. Výborná je kokosová voda - ozajstná delikatesa a po rozlúsknutí škrupiny je výborná na konzumáciu aj biela dužina. Dužinu môžeme konzumovať "len tak" alebo ju môžeme skúsiť odšťaviť a zamiešať do džúsov či smoothies.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency