Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Výkonnostný šport v starobe

Kto športuje, nehrdzavie

01. 02. 2016 Šport Pohyb  Jozef Maťko
Výkonnostný šport v starobe

Ingeborg Fritzeová má 94 rokov a je aktívnou krauliarkou.Vlastne chcela vo svojich 95. rokoch prestať s výkonnostným športom. „Ale teraz je to skoro už tak ďaleko - a ja nechcem,” hovorí 94-ročná a smeje sa. Plavkyňa z Düsseldorfu vyhrala početné nemecké majstrovstvá a európske tituly v plávaní a dosiahla svetové rekordy. Viac ako 600 medailí má uložených vo svojom suteréne. Pritom začala s plaveckými pretekmi tak naozaj až ako 70-ročná. „Ja som jednoducho s vodou spojená,” hovorí dnes.

Že trochu športu v starobe je zdravé a udržiava fit, je jedna vec. Ale už dávno objavili starší ľudia pre seba aj výkonnostný šport. Približne 8 000 športovcov sa zúčastnilo na Seniorských majstrovstvách sveta v ľahkej atletike v Lyone v roku 2015: „Záujem stúpa rovnako silne ako výkony seniorov,” hovorí Margit Jungmann z World Masters Athletics. V porovnaní s majstrovstvami sveta v roku 2013 v Brazílii sa počet účastníkov v Lyone takmer zdvojnásobil. To však má čo do činenia aj s výhodnou polohou v Európe, hovorí Jungmann.

Druhy športu sa zahrabávajú do svalovej pamäte

Gerhard Windolf sa zúčastnil na Seniorských majstrovstvách sveta. Má 91 rokov, žije v Hamburgu a pestuje šport už 82 rokov. Dvakrát týždenne chodí do posilňovne, trikrát na športové ihrisko. Život s výkonnostným športom vyčistí hlavu a stará sa o dokonalú rovnováhu, hovorí. „U lekára som bol po prvýkrát pred desiatimi rokmi.”

Dôchodcovia by určite nemali sedieť pokojne v kresle.

Svoj špičkový výkon dosiahol Windolf pred zhruba 20 rokmi. Vtedy som vyhral v desaťboji majstrovstvá sveta v Amerike, hovorí pyšne Windolf. Amerika, Austrália, Európa - Windolf cestoval ďaleko prostredníctvom športu. Odhadom vyhral okolo 50 medzinárodných pretekov. Svoje medaily vraj ešte nikdy nepočítal. Ide mi predovšetkým o zábavu a vzrušenie, hovorí. To sa nikdy nezmení. Zatiaľ vraj môže plánovať len krátkodobo. Ale ak do budúceho roku všetko zostane tak ako to je, potom chce určite zase v početných pretekoch ísť na štart.

Dôchodcovia by určite nemali sedieť pokojne v kresle, myslí si aj Christine Sowinski z Kuratória nemeckej pomoci v starobe. Veková hranica pre šport neexistuje. Druhy športov, ktoré človek pestoval v mladom veku, sa zahrabú hlboko do svalovej pamäte a dajú sa aj v starobe opäť vyvolať.

Straty výkonu pri neaktívnom živote

Maximálne výkony sú vraj v pokročilom veku stále možné, hovorí Dieter Leyk, profesor na Nemeckej športovej vysokej škole v Kolíne nad Rýnom. Počas ôsmich rokov on a jeho výskumná skupina pozorovali výkonnostnú epidemiológiu* seniorov v športe. S cieleným tréningom vraj títo môžu dosiahnuť úroveň výkonnosti netrénovaných 20- až 30-ročných, hovorí športový vedec.

S cieleným tréningom môžu seniori dosiahnuť úroveň výkonnosti netrénovaných 20- až 30-ročných, hovorí športový vedec.

Straty výkonu v strednom a staršom veku sú vraj zapríčinené hlavne neaktívnym životným štýlom, hovorí Leyk. So správnym tréningom by sa vekové rozdiely mohli stať takmer neviditeľnými.

Preto skáče aj Ingeborg Fritzeová naďalej pravidelne do bazéna a trénuje. V düsseldorfskom plaveckom klube 1898 je tiež vzorom aj pre mladých členov. Lebo so svojimi 94 rokmi pláva vo svoje najlepšie dni okolo 1000 metrov.

Napriek tomu nie je tiež výkonnostný šport žiadnym všeliekom. Niekedy si však predsa uvedomuje svoj vek, hovorí Fritzeová. „Nedávno som ešte behala ako lasička." Potom prišiel jeden pád a ona sa musela uskromniť. Medzitým sa má však lepšie. A vo vode sa stávajú telá a obavy priamo oveľa ľahšie, hovorí.

Záver

Múdre porekadlo – kto športuje, nehrdzavie. V článku uvedení starenka a starček môžu byť príkladom pre našu nešportovú mládež! Nemusia byť hneď všetci  majstrami sveta, ale mali by aspoň každý deň chodiť na prechádzky.

Kto športuje, nehrdzavie.

Tip Vitariána

Pridajte k športu aj surovú stravu a výsledok bude prekvapivý.

Vysvetlivka:

*Výkonnostná epidemiológia je mladý vedný odbor, ktorý sa zaoberá účinkami individuálnych a spoločenských trendov, ako je napríklad nedostatok pohybu, zlé každodenné návyky a prestarnutie. Na tento účel sú analyzované údaje z oblasti pracovného a telovýchovného lekárstva, psychológie, epidemiológie, športovej vedy a antropológie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency