Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Rozhovor s Wimom Hofom

„Naše telá sú na zvládanie chladu stavané“

26. 05. 2017 Dýchanie Otužovanie Wim Hof  Hana Moravčíková
Rozhovor s Wimom Hofom

Tri stavebné tehličky

Hoci ceny kurzov Metódy Wima Hofa sú vo svete nastavené na naše pomery relatívne vysoko, následné domáce praktizovanie tohto súboru cvičení človeka nestojí doslova nič. To, čo potrebujeme, aby sme sa stali úspešnými „wimhofistami“, je pravidelné vystavovanie sa chladu, riadne vedomé dýchanie a správne nastavenie mysle, ktoré človeku uľahčí kontakt s chladom.

Dôsledky praktizovania týchto troch „základných tehličiek“ sa šíria všetkým svetovými stranami. Od posilnenej imunity cez prekonanie cukrovky či radikálne zníženie prejavov vážnych autoimunitných ochorení, Metóda Wima Hofa dokazuje stále širšie spektrum pôsobnosti. Čo o nej vraví jej samotný dizajnér?

vitarian.sk: Otužovanie je dnes relatívne bežné, ale experimentovanie s vystavovaním sa chladu a s dýchaním do takej miery, ako to robíte vy, je prinajmenšom výnimočné. Čo vás pôvodne priviedlo na túto cestu?

Wim Hof: Na základe testov, ktoré na mne prevádzal Dr. Kevin Tracey sme dospeli k záveru, že ak by sa na iných ľuďoch dali pozorovať podobné výsledky ako na mne, náš experiment by mohol mať pozitívne dôsledky pre celé ľudstvo. Vysvetlil mi, že na základe 312 vzoriek mojej krvi zistil, že dokážem vedome ovplyvniť svoj nervus vagus, ktorý za predpokladu vedomej kontroly dokáže telu pomôcť v boji proti zápalom doslova na požiadanie. V tomto momente som si uvedomil, že dokážem zmeniť životy mnohých ľudí.

Každý človek má predispozície na zvládanie chladu.

vitarian.sk: Ako ste dokázali zabrániť rozvoju zápalového procesu v tele potom, čo vás vedci infikovali baktériou E.coli?

Wim Hof: Lekár mi povedal, že prvé symptómy ochorenia sa začnú prejavovať hodinu potom, čo mi vstreknú baktériu. Uvedomil som si, že v tom čase už bude ochorenie rozšírené po celom tele. Takže som sa rozhodol začať s dýchacím cvičením hneď po tom, ako ma infikovali, aby som - obrazne povedané - požiar zahasil skôr, než sa rozšíri. Vedci neskôr v laboratóriu zistili, že sa mi dýchaním podarilo aktivovať imunitný systém, čo malo za následok tvorbu T a B-lymfocytov, ktoré sa dostali pod membránu baktérie a aktivovali apoptózu, proces, počas ktorého je pod membránu bunky vyslaný hormón za účelom jej zlikvidovania. To je v podstate to, čo naše telo robí pri praktizovaní našich dýchacích cvičení. Vďaka schopnosti ovládať uvoľňovanie adrenalínu dokážeme z tela vyťažiť jeho maximum. Síce sa počas dýchacích cvičení cítite uvoľnene a spokojne, ale pravdou je, že na bunkovej úrovni vaše telo ťažko pracuje.

vitarian.sk: Chlad je zvyčajne vnímaný negatívne. Ak je to čo i len trochu možné, chceme sa mu vyhnúť. To je pravdepodobne dôvod, kvôli ktorému sa ľudia často chladného vzduchu a ľadových kúpeľov obávajú. Ako môžeme tento strach dostať pod kontrolu?

Wim Hof: Naše telá sú na zvládanie chladu stavané. Tak nervový systém ako aj ten kardiovaskulárny je pripravený na to, aby chlad vydržal. Strach z chladu zvyčajne signalizuje, že niektorý z týchto systémov nie je v optimálnom stave. V takom prípade ho musíme do kondície dostávať postupne, krok za krokom. Nemali by sme sa obávať studenej vody, ale nesprávne fungujúceho kardiovaskulárneho a nervového systému. Dýchanie nás celým procesom otužovania dokáže bezpečne previesť a čoskoro potom, čo opustíme svoju komfortnú zónu, zistíme, že to vôbec nie je také ťažké, ako sme si mysleli.

vitarian.sk: Vaša metóda sa často odporúča tak chorým, ako aj zdravým ľuďom. Akým spôsobom dokáže prispieť k životu tých, ktorí netrpia žiadnym ochorením?

Wim Hof: Aj ľudia, ktorí navonok vyzerajú zdravo, môžu mať v tele skryté zdravotné problémy, ktoré sa po celé roky nijako neprejavia. Zdá sa, že mnohé z nich, ako napríklad autoimunitné ochorenia alebo poruchy nálady sa objavia len tak z ničoho nič, ale v skutočnosti vyvierajú priamo z nás. Praktizovanie tejto metódy človeku poskytne starostlivosť o celé telo. Pomáha ľuďom vrátiť sa späť k šťastnému, silnému a zdravému životu, bez ohľadu na to, či ste boli pred tým zdravý alebo chorý.

Z ľadu nemusíme mať strach. Je naším zdravotným pomocníkom.

vitarian.sk: V akých prípadoch by sa mali ľudia praktizovaniu metódy vyhnúť?

Wim Hof: Každý zdravý človek ju môže praktizovať bez obáv. Ľudia trpiaci vážnymi zdravotnými problémami by sa ale mali poradiť so svojim lekárom. Metódu by nemali praktizovať epileptici, ľudia s vážnymi koronárnymi ochoreniami srdca, ako napríklad s anginou pectoris a ľudia s vysokým krvným tlakom, ktorí sa liečia medikamentmi. Pacienti, ktorí prekonali infarkt alebo mŕtvicu, by sa mali metóde takisto vyhnúť.

vitarian.sk: Koľko času do dňa trávite vedomým dýchaním?

Wim Hof: Môže sa to zdať absurdné, pretože tak či tak dýchame celý deň, ale riadne vedomé dýchanie dostane myseľ do inej dimenzie. Snažím sa preto dýchať vedome po celý deň. Keď ma čaká dôležitý prejav, dýcham čo najsústredenejšie, aby som sa voviedol do maximálnej koncentrácie. Jedná sa o prepojenie tela a mysle, nie len o teatrálne odfukovanie. Mali by sme byť ako deti a zaoberať sa tým, čo práve v prítomnom okamihu robíme. Vďaka riadnemu dýchaniu môžeme cielene zliať svoje vedomie s podvedomím a dopracovať sa tak k plnohodnotnému rozšírenému vedomiu.

vitarian.sk: Je táto metóda vhodná aj pre deti?

Wim Hof: Čo sa týka chladu, musíme sa s deťmi hrať. Treba im ukázať, že sa zimy nebojíme, že si ju užívame. Deti majú v chlade úžasné schopnosti. Ešte stále majú v telíčkach hnedé tukové tkanivo a čo je dôležitejšie, sú nebojácne. Nepremýšľajú nad všetkým ako my. Zvykli sme deťom vravievať: „Už aj si obleč tú vetrovku, lebo nachladneš.“ Ale mali by sme im skôr hovoriť: „Už aj si vyzleč tú vetrovku, lebo nachladneš.“ Deti zbožňujú prirodzenosť. Vezmime ich teda späť do prírody!

vitarian.sk: Ako dlho môže zostať začiatočník v ľadovej vode?

Wim Hof: Začnite s dvadsiatimi sekundami. Musíte sa naučiť, ako zostať počas týchto dvadsiatich sekúnd pokojný aj pod studenou sprchou alebo v ľadovej vode. Až potom začnite tento čas predlžovať. Dve minúty sú viac ako dosť. Ak dokážete v ľadovej vode stráviť dve minúty, z terapeutického hľadiska si zabezpečíte všetky možné prínosy. Netreba túto dobu ďalej predlžovať. Optimálny čas strávený v ľadovej vode sa pohybuje medzi dvadsiatimi sekundami a dvomi minútami.

vitarian.sk: Mnoho ľudí sa po ľadovom kúpeli trasie. Ako sa dá tejto triašky, ktorá nás často zachváti až potom, čo znovu vyjdeme „na súš“, úplne zbaviť?

Wim Hof: Je to všetko o koncentrácii a vedomom dýchaní. Ak triašku hneď nedostanete pod kontrolu, skúste päť rýchlych nádychov a výdychov, potom vzduch tlačte do hlavy a na pár sekúnd zadržte dych. Po niekoľkých opakovaniach takejto série by ste mali nad telom opäť získať kontrolu. Musíte popracovať na aktivácii hnedého tukového tkaniva. Ak sa trasiete, váš hnedý tuk ešte nie je úplne aktívny. Ten istý prístup možno aplikovať aj na „afterdrop“. Potom, čo vyjdete von z vody a oblečiete sa, môžete sa začať triasť. Nie je to nič nezvyčajné. Robte to isté cvičenie: päť rýchlych nádychov a tlačenie vzduchu do hlavy.

Wim dokáže svoju metódu naučiť každého, kto má záujem.

vitarian.sk: Ako dlho trvá, kým sa v tele dospelého človeka začne opätovne tvoriť hnedý tuk?

Wim Hof: Keď sa budete chladu vystavovať pravidelne (aspoň pár minút denne), hnedé tukové tkanivo si aktivujete už behom jednej zimy.

vitarian.sk: Prečo odporúčate pred kúpaním v ľadovej vode cvičenia, ako napríklad pozíciu jazdca na koni?

Wim Hof: Keď vonku stojíte nejaký čas polonahý a bosý, hladiny adrenalínu vo vašom tele stúpnu. Pozícia jazdca na koni sprevádzaná hlbokým dýchaním a pohybovaním ramien a rúk aktivuje množstvo svalov na tele a zahreje vás. Budete na ponor do studenej vody lepšie pripravený.

Tip Vitariána

Slovenským ľadovým priaznivcom sa naskytuje mimoriadna príležitosť. 14. júna 2017 si v Bratislave budú môcť Wima Hofa vypočuť naživo na dlho pripravovanej Ice Party s Wimom Hofom. Ak vám nevyjde čas, no predsa len by ste sa radi dozvedeli viac o tomto človeku a o jeho metóde, môžete si zadovážiť knihu Učeň ľadu, ktorá ju prezentuje stručne a jasne na pozadí osobnej skúsenosti.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency