Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Aké toxíny na nás číhajú v domácnosti? – 1. časť

Zoznam neželaných ingrediencií

22. 11. 2017 Ochorenia Prevencia Chemické látky  Hana Moravčíková
Aké toxíny na nás číhajú v domácnosti? – 1. časť

Zoznámte sa s najbežnejšími domácimi toxínmi

Nie je koberec ako koberec ani podlaha ako podlaha. Zatiaľ čo jeden druh môže byť zdravotne absolútne nezávadný, iný môže postupom času spôsobiť závažné ochorenia, neplodnosť či mentálne poruchy u detí. Materiály, z ktorých sú vyrobené veci v našej domácnosti, sú hodné zamyslenia rovnako ako ingrediencie na našich tanieroch. V nižšie uvedenom zozname nájdete najbežnejšie toxické látky prítomné v stredoeurópskych domácnostiach i s možnými zdravotnými rizikami, ktoré predstavujú.

Ftaláty

Používajú sa ako zmäkčovadlá PVC (polyvinylchloridu). Nájdeme ich v kozmetike, lepidlách a v náteroch. Ftaláty sa dostanú aj do prachu, a to hlavne v prípade, ak máte PVC podlahové krytiny alebo tapety. Ftaláty negatívne pôsobia na reprodukciu, spôsobujú vrodené chyby, neplodnosť a dokonca dokážu poškodiť i pľúca, pečeň a obličky. PVC sa v nadmerných množstvách nachádza dokonca aj v mnohých detských hračkách.

V roku 2007 testovala česká nezisková organizácia Arnika 5 náhodne vybraných hračiek a ich obalov na obsah toxických látok. Jedna z nich, nafukovacia plastová hračka, obsahoval 300-krát viac toxických ftalátov, ako povoľuje európska norma.

Brómované spomaľovače horenia (BFR)

Nachádzajú sa v elektronických a elektrických prístrojoch, v nábytku, v textile alebo v kobercoch. Z týchto predmetov sa dokážu uvoľňovať a dostávajú sa do prachových častíc. Mnohé z nich majú schopnosť narušovať funkciu hormónov, vývoj mozgu alebo ovplyvniť správnu funkciu štítnej žľazy.

Zadovážte si veci do domácnosti s rozumom, aby ste napokon nebývali v škodlivom chemickom laboratóriu.

Formaldehyd

Táto prchavá látka sa nachádza v nábytku z drevotriesky, v podlahách, v lamináte, v cigaretovom dyme, v niektorých druhoch oblečenia, v kobercoch, tapetách, kozmetike, plyšových hračkách, v osviežovačoch vzduchu alebo v čistiacich prostriedkoch. Je rakovinotvorný, spôsobuje pálenie nosa a očí, kašeľ, slzenie, bolesti hlavy, únavu a alergie.

Toluén

Nachádza sa v lakoch, riedidlách, lepidlách alebo v osviežovačoch vzduchu. Pôsobí narkoticky, vyvoláva bolesti hlavy, žalúdočnú nevoľnosť, dráždi oči a dýchacie cesty. Osviežovače vzduchu by ste mali z domácnosti vylúčiť úplne, pretože okrem toluénu môžu obsahovať i benzín, styrén, xylény alebo naftalén. Naftalén môže spôsobiť chudokrvnosť a poškodiť pečeň, obličky alebo pľúca. V prípade tehotných žien môže dokonca poškodiť plod. Styrén a xylény sú možné karcinogény.

Ťažké kovy

Patrí sem napríklad olovo, ktoré sa môže vyskytovať v náteroch, v potrubiach alebo glazúrach. Môže poškodiť krvotvorbu, nervový a imunitný systém alebo dokonca reprodukčný systém.

Kadmium a chróm sa v niektorých prípadoch nachádzajú v elektronike, v bytovom textile alebo v PVC a cigaretovom dyme. Kadmium môže poškodiť obličky a pečeň a prispieť ku vzniku rakoviny prostaty alebo dýchacích ciest. Chróm môže vyvolať alergické reakcie na pokožke alebo astmatické záchvaty.

Ortuť je súčasťou teplomerov a žiaroviek. Pri rozbití sa uvoľňuje rovnako ako pri spaľovaní uhlia. Môže spôsobiť otravu, poruchy alebo ochrnutie mozgu. V prípade detí môže stáť aj za mentálnou retardáciou.

Ortuť je prítomná napríklad v žiarovkách a batériách, a preto by ste k ich likvidácii mali pristupovať opatrne a zodpovedne.

Hliník

Tvorí súčasť obalov potravín a riadov. Rozpúšťa sa v kyslom prostredí. Podľa mnohých štúdií môže stáť za likvidáciou mozgových a nervových buniek a vznikom Alzheimerovej choroby.

Pesticídy

Používajú sa na ošetrovanie rastlín a proti hmyzu, plesniam a baktériám. Ich súčasťou býva často triklosan, ktorý sa pridáva i do kozmetických prípravkov a zubných pást. Jeho reakciou s chlórom vzniká chloroform. Ten sa spája s rakovinou močového mechúra a so spontánnym potratom. Môže tiež dráždiť pokožku.

Alkyfenoly

Používajú sa na povrchovú úpravu textílií a kože, ako prísada pesticídov, farbív riedených vodou, šampónov a saponátov. Nachádzajú sa aj v domácom prachu. V tele sa môžu správať ako estrogény. Dokážu negatívne ovplyvniť plodnosť mužov.

Bisfenol-A (BPA)

Je súčasťou polykarbonátových plastov. Vyrábajú sa z neho i CD nosiče, plastové fľaše, obaly na potraviny atď. Môže sa uvoľňovať z vnútorných stien konzerv, nádob na vodu alebo kojeneckých fliaš. Negatívne ovplyvňuje tvorbu hormónov a rozmnožovanie a poškodzuje nervovú sústavu.

BPA je súčasťou obalov potravín i čistiacich prostriedkov.

Perfluorované zlúčeniny

Používajú sa na výrobu nepriľnavých povrchov panvíc, vo vodoodpudivých vrstvách oblečenia alebo v nábytku. Môžu negatívne ovplyvňovať pečeň a vo vyšších koncentráciách pôsobia negatívne i na tvorbu hormónov.

Syntetické pižmo (mošusové zlúčeniny)

Sú to náhrady prirodzených vôní. Pridávajú sa do umývacích prostriedkov alebo do kozmetiky. Môžu mať škodlivý vplyv na reprodukčný systém a prispievajú k rozvoju rakoviny.

Tip Vitariána

Mnohí ľudia sú dnes už dostatočne uvedomelí na to, aby sa pri nákupe potravín pozorne pozreli na zloženie a preskúmali jednotlivé ingrediencie. Tento prístup však treba rozšíriť takmer na každú vec, ktorú sa chystáme priniesť do svojej domácnosti: koberec, závesy, posteľ, matrac, prípravok na upratovanie, sviečku, parfum, hračky atď. Všetky tieto veci môžu byť zdrojom toxínov, ktorých vplyv sa časom môže na našom zdraví alebo na zdraví našich detí a rodičov odraziť veľmi negatívne. Zorientujte sa vo svete toxínov a pri nákupe tohtoročných vianočných darčekov dajte pozor i na to, z čoho sú veci vyrobené.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency