Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Môže byť naše telo prekyslené?

Je prekyslenie organizmu skutočnosť, alebo mýtus?

29. 04. 2015 Ochorenia Stravovanie Šport Životný štýl Ovocie  Andrej Maťko a Martina Strihová
Môže byť naše telo prekyslené?

Čo je to prekyslenie?

Rovnováha pH v tele – rovnováha kyselín a zásad – je pre zdravie nevyhnutná. Faktor pH vyjadruje mieru kyslosti a zásaditosti chemického roztoku, a to na stupnici od 0 (najkyslejšie) po 14 (najzásaditejšie). Neutrálnu hodnotu 7 má destilovaná voda.

Ak sú ľudia prekyslení následkom nesprávnej stravy a zlého životného štýlu, v tele vznikne silno aniónové (záporne nabité) prostredie, v ktorom začnú vznikať zápaly, kamene a choroby. Aby sme prostredie napravili, musíme ho alkalizovať, čo je protizápalový katiónový proces a kľúč k regenerácii tkanív. Tým sa rozštiepia a rozpustia usadeniny vápniku, celulitída a kamene. Alkalizácia a neutralizácia kyselín vyžaduje zásadité elektrolyty (hlavne sodík, draslík, vápnik, horčík).

Pokiaľ nekonzumujete stravu bohatú na surové ovocie a zeleninu, nemáte ani dostatok týchto dôležitých elektrolytov, posilníte len acidózu (prekyslenie) a vyvoláte dehydratáciu.

Pokiaľ nekonzumujete stravu bohatú na surové ovocie a zeleninu, nemáte dostatok elektrolytov a posilníte len prekyslenie.

Môže byť telo skutočne prekyslené?

Hodnoty pH v tele nie sú všade rovnaké. Práveže sa v rôznych telesných tekutinách môžu výrazne líšiť. Prevažujú tu zásadité hodnoty, avšak nájdu sa aj kyslé. Napríklad najkyslejšie hodnoty majú žalúdočné šťavy (medzi 1 a 3), no mierne kyslý je aj moč a pot. Meranie pH je najvhodnejšie robiť z krvi.

Niektorí odborníci tvrdia, že organizmus nemôže byť príliš prekyslený, čo je pravda, ak sa na to pozrieme z hľadiska, že normálne hodnoty pH vnútorného prostredia sa líšia a napríklad pH krvi zdravého človeka sa pohybuje len v rozmedzí od 7,34 do 7,45 (to znamená, že je stále zásadité)a telo nemôže tieto hodnoty len tak presiahnuť. Ak by mal niekto pH znížené na 6, teda kyslé, už by bol v kóme. Naše telo sa snaží udržať si správne pH za každých okolností a prebytočné kyseliny vylučuje rôznymi spôsobmi – dýchaním, močom, pokožkou... Napríklad pri pokožke vznikajú zo zbavovania sa nadbytočných kyselín rôzne kožné problémy.

Telo teda skutočne acidobázickú rovnováhu viac-menej udržiava, lenže pri tom musí bojovať s vedľajšími účinkami pri odstraňovaní prebytočných kyselín, napríklad s chorobami.

Toxické látky sa ukladajú aj do kyslého tukového tkaniva. A v kyslom prostredí, ako sme spomenuli, sa darí zápalom a bolestiam. Ani pálenie záhy nie je ilúzia. Lieky proti bolesti, ako aj proti páleniu záhy, fungujú presne na princípe, že vystopujú v tele kyslé prostredie a neutralizujú v ňom bolesť. Preto proti páleniu záhy pomáha aj zásaditá sóda bikarbóna.

Riešením však nie je dať si tabletku proti bolesti alebo na alkalizáciu organizmu, ale udržiavať v tele zásadité prostredie neustále, čo mimochodom odďaľuje starnutie.

Ako si udržať mierne zásadité prostredie v organizme?

Naše telá sa nevyhnú prekysleniu, ak nebudú mať dostatok zásaditej stravy a dostatok pohybu. Škodí nám aj stres a negatívne psychické stavy.

Zásadotvorná strava

Zásadotvorné potraviny pri trávení uvoľňujú najmä vápnik, horčík, sodík a draslík, pričom vyvolávajú alkalickú reakciu a vytvárajú zásadité prostredie. Medzi zásadotvorné potraviny patrí surové ovocie a zelenina. Ak ich nekonzumujete, vaše telo sa nedokáže správne alkalizovať. Zásadotvorných potravín by ste mali prijímať 80 až 90 percent.

Pre zásadité prostredie v organizme je potrebná najmä zásaditá strava - čerstvé ovocie a zelenina.

Naopak, kyselinotvorné potraviny majú vysoký obsah síry, dusíku a fosforu. Sú to hlavne potraviny bohaté na bielkoviny: mäso, vajcia, ale aj obilie, strukoviny, pasterizované mliečne výrobky, orechy, semená a tepelne upravené paradajky. Živočíšne bielkoviny vyvolávajú tvorbu hlienov po celom tele, čo vedie k upchávaniu tkanív. Potom sa začnú množiť parazity a zápaly. Najviac sa to dá pozorovať pri mliečnych výrobkoch. Kyselinotvorných potravín (najlepšie rastlinného pôvodu) by sme ideálne mali konzumovať 10 až 20 percent.

Duševná pohoda

Prekyslenie môže spôsobovať aj stres, duševná nevyrovnanosť, hnev, agresia a negatívne myslenie. Čo proti tomu robiť? Pomáha napríklad chodenie do prírody, stretávanie sa s blízkymi ľuďmi, športovanie, čítanie kníh a meditácia.

Pohyb

Pri pohybe sa potíme a rýchlejšie dýchame, čo sú spôsoby, ktorými sa telo rýchlejšie zbavuje škodlivých látok. Tiež sa rozpohybuje lymfatický systém a odbúrava sa tukové tkanivo, kde sa ukladajú kyslé látky. Pohyb, a ešte lepšie v prírode na čerstvom vzduchu, pomáha telu udržať si zásaditosť.

Záver

Ak odborníci odmietajú teóriu o prekyslení, je to preto, že toto prekyslenie prebieha len vo veľmi malom rozmedzí. Napríklad v krvi na škále pH približne od 7,34 do 7,45, teda pH krvi nemôže byť kyslé (6 je už kóma), môže byť len kyslejšie alebo zásaditejšie v rámci tohto rozmedzia. Telo sa však vždy prebytočných kyselín musí nejakým spôsobom zbaviť. Bohužiaľ, tieto spôsoby vylučovania nadbytočných kyselín zo zlej stravy, stresu, nedostatku pohybu, atď., nie sú vždy príjemné (choroby, kožné problémy, zápaly, kŕče, bolesti, atď.). Preto je lepšie konzumovať prevažne zásadotvorné potraviny, aby sa pH jednotlivých tekutín v tele mohlo pohybovať v zásaditejších (i keď to neznamená, že vždy v zásaditých) hodnotách.

Pohyb na čerstvom vzduchu pomôže telu udržať si zásaditosť. Najlepší je šport s vysokou frekvenciou dýchania.

Tip Vitariána

Najlepším spôsobom, ako si dať pH do rovnováhy, je šport s vysokou frekvenciou dýchania. Oxid uhličitý CO2, ktorý vydychujeme, je kyslý. Ďalšou vecou je dostatočný prísun surového ovocia a zeleniny, obe sú zásadité. Ak jeme kyslé potraviny, ako cukry, škroby a mäso, tak aspoň vždy v kombinácii so zeleninou. Tak sa naše telo nemusí toľko trápiť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency