Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Myšlienky hýbu génmi

myšlienky tvoria našu realitu - biológ mení tézu ezoterikov na fakty

22. 04. 2014 Ochorenia Alternatívna medicína Nervy  Katarína Mikulová
Myšlienky hýbu génmi

Všetko je iba o uhle pohľadu – tvrdí ľudová múdrosť a jej pravdivý obsah sa dnes stáva aktuálnym viac ako inokedy. Moderná psychológia je už dávno toho názoru, že za prežívanie nešťastia sú zodpovedné nesprávne myšlienkové vzorce, ktoré v sebe ukrýva každý z nás. Prekvapením je však názor amerického biológa Bruca Liptona, ktorý vidí v myšlienkach dokonca zdroj utrpenia aj na fyzickej úrovni – podľa neho hýbu myšlienky našimi génmi, a tým vplývajú na vznik a priebeh niektorých ochorení.

Bruce Lipton tvrdí, že našimi postojmi a názormi dokážeme preprogramovať naše gény a to tak, že svojimi nastaveniami vplývame na vnímanie reality ako takej. Ľudská bunka funguje podľa jeho názoru ako malý človek – má na povrchu receptory, pomocou ktorých dokáže identifikovať okolité prostredie. Z tohto dôvodu je ľudská bunka „smutná“, keď sme smutní my  a naopak výrazne prosperuje a darí sa jej, keď sme takisto vnútorne veselí.

Lipton rúca doterajšie teórie

Hoci Lipton dokazuje toto fungovanie vo svojich štúdiách a svoje posolstvo vydal v knihe Biology of Belief (biológia viery), ktorá sa okamžite stala bestsellerom, vyspelý svet sa radšej drží pri zemi a ohľadom jeho tvrdení ostáva stále na pochybách. Meniť aktivitu génov len za pomoci myšlienky? Odvážna skutočnosť naháňa ľuďom hrôzu, rúca všetky doterajšie presvedčenia o tom, ako funguje ľudský život. Či však chceme či nie, najnovšie poznatky viacerých vedných disciplín sa prikláňajú k alternatíve, že človek nie je tak celkom obeťou svojho osudu, naopak - je zodpovedný za svoje zdravie oveľa viac, ako si bol doteraz ochotný priznať. Často skloňované pojmy ako „škaredý osud“ či „nešťastná hviezda“ tak opäť strácajú na hodnovernosti.

Postoj k životu preberajú od nás aj naše bunky.

Vedomie meniť nestačí

Zas až také jednoduché to však nebude. Áno, podľa Liptona sú to naozaj najmä presvedčenia, ktoré manipulujú našim správaním, a tak vplývajú na aktivitu génov, a však ide najmä o tú psychologickú výbavu, ktorú sme nadobudli počas prvých šiestich rokoch nášho života a je teda ukrytá z veľkej väčšiny v našom podvedomí. Ak sme sa preto práve rozhodli myslieť pozitívne, nemôžeme ihneď očakávať zázraky – vedomá myseľ vplýva na naše gény len 5-percentným podielom. Naopak, naše podvedomie, ktoré tvorí celistvú konštrukciu nášho chápania, vplýva na našu epigenetickú výbavu väčšinovým 95-percentným podielom.

Pasivite však odsúdení nie sme. Lipton menuje spôsoby, akými nabúrať aj zdanlivo nepriestrelné podvedomie a povyhadzovať z neho škodlivé programy. Najúčinnejšími sú hypnóza a takisto „pokojný stav mysle“, ktorý dosiahneme pravidelnou a aktívnou meditáciou.

Meditáciou k priaznivejšej genetickej výbave

Ak sa nám mentálnym výcvikom podarí žiť kľudnejšie a mierumilovnejšie, nepotrvá dlho a táto pozitívna zmena sa odzrkadlí na kondícii našich buniek. Podľa Liptona má pozitívne vnímanie sveta totiž za následok chemické a biologické zmeny v tele, ktoré prebúdzajú jednotlivé ľudské bunky k aktívnej zmene k lepšiemu.

Ľudské telo teda viac nemožno vnímať ako vopred „osudom naprogramovaný“ stroj, ale ako dynamický organizmus, ktorého smerovanie, prežívanie a kondíciu ovplyvňujeme v každom veku – a to životom, aký žijeme a najnovšie aj postojom, aký k životu máme.

Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite si interview v angličtine s vedcom na nasledujúcom videu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency