Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako sa zbaviť príčiny akné

3 najväčší vinníci spôsobujúci akné u dospelých (a ako ich poraziť)

18. 09. 2015 Ochorenia Stravovanie Trávenie Problémy Koža  Martina Strihová
Ako sa zbaviť príčiny akné

Mysleli ste si, že svoje akné zanecháte za sebou v teenagerských rokoch, ale  stále vás na tvári trápia vyrážky?

Pravdou je, že akné sa tiež týka dospelých – aj keď, našťastie, je možné tento problém pochopiť a prekonať, tvrdí Robin Berzin, MD, zakladateľka Parsley Health. Podľa nej sú tromi najčastejšími vinníkmi vzplanutia pokožky: strava, trávenie a stres.

„Hlavným spôsobom, ako strava vplýva na našu pleť, je citlivosť na potraviny. Ak ste „citliví“ na jedlo, ako sú mliečne výrobky alebo lepok, znamená to, že váš imunitný systém reaguje, keď ho tomu vystavíte. Veľa ľudí je napríklad senzitívnych na kazeín a srvátku,“ hovorí Berzin. 

„Ak tieto potraviny jete a váš imunitný systém ich rozpoznáva ako cudzie alebo nebezpečné, váš imunitný systém sa zapne, spôsobujúc zápalovú reakciu, ktorá u niektorých ľudí končí problémami ako sú akné alebo ekzémy“.

Podobne môžu k starostiam so zápalmi na pokožke viesť tráviace problémy vznikajúce z citlivosti na potraviny alebo nerovnováhy baktérií v brušnej dutine. A ak je zvýšená hladina stresu, môže vzniknúť aj hormonálna nerovnováha, ktorá tiež vedie k vyrážkam.

Aké sú kroky, ktorými sa dá napraviť akné u dospelých?

Zmeniť stravu, zlepšiť trávenie a naučiť sa relaxovať.

Strava

Ak je príčinou akné vaša strava, zvonku môžete na pleť používať všeličo, ale nič nebude zaberať. Veľa ľudí je citlivých najmä na lepok nachádzajúci sa v pšenici, špalde a jačmeni (teda aj v pečive, cestovinách a všetkých potravinách z múky) a na mliečne výrobky (všetky jogurty, syry, mlieko, atď.). Ak by tie potraviny prestali konzumovať, ich akné by zmizlo. Veľa ľudí, ktorí majú problémy s pleťou, si však ich súvislosť so stravou neuvedomuje. Robin Berzin, MD radí „vylúčiť lepok, mliečne výrobky a cukor aspoň na 21 dní, aby ste mohli pozorovať, ako vám to pomohlo“. Z jej skúsenosti to pomohlo veľkému množstvu ľudí.

Mliečne výrobky sú jednou z najčastejších príčin akné. Ak ich vylúčite zo stravy, môže akné zmiznúť.

Trávenie

Druhou príčinou akné býva trávenie. Ak sa denne nehýbete a pohyb vašich čriev stagnuje, môže to byť príčina škaredej pokožky.

„Pite veľa vody, hýbte sa každý deň, jedzte veľa vlákniny, to skutočne pomôže pohybu vašich čriev a udrží vašu pleť čistú.“

Stres

Stres je problémom každého, kto je stále zamestnaný. A môže byť faktorom spôsobujúcim akné. Takže čo s ním urobiť? Nájdite si denne 5 minút na meditáciu – vyskúšajte napríklad jednoduché cvičenie s dýchaním, choďte na prechádzku, zacvičte si, choďte von s priateľmi. Uistite sa, že si relaxáciu do vášho programu zapojíte každý deň.

Záver

Strava, trávenie a stres sú tromi faktormi, ktorými môžete zmeniť a odstrániť reálnu príčinu vášho akné spôsobom zvnútra – von.

Príčinou akné je najčastejšie strava, trávenie a stres.

Tip Vitariána

Prečítajte si viac o tom, ako akné ovplyvňuje strava. Problémy spôsobuje napríklad aj strava obsahujúca veľa tukov. 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency