Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vrásky nie sú normálne

rozhovor na tému prírodná kozmetika

23. 12. 2013 Koža Kozmetika Krása Chemické látky Vitariánstvo  Katarína Mikulová
Vrásky nie sú normálne

„V prírode je všetko, čo naša pokožka potrebuje...“

KM: Zuzana, vyzeráte neuveriteľne mlado. Dovoľte mi jemne nezdvorilú otázku: je za tým skutočne len kozmetika?

Zuzana: (smiech) Veľa žien, najmä mojich rovesníčok mi neverí a podozrievajú ma z rôznych liftingov a botoxov. Darmo im poviem, že je za tým príroda, neveria mi! Stále vravím, že príroda je stvorená dokonalo a je v nej všetko, čo naša pokožka potrebuje... a ony si aj tak naďalej kúpia tie svoje luxusné krémy z drahých parfumérií a majú pocit, že nič lepšie neexistuje.

KM: A existuje?

Zuzana: Jasné! Takmer všetko je od nich lepšie!(smiech) Ja komerčnej kozmetike neverím. Obsahuje príliš veľa syntetickej chémie, škodlivín a jedov a prírodných výťažkov je tam len minimum. Tieto sú navyše spracované tak, že stratili už svoju životnú silu. Kto si dáva takúto kozmetiku na tvár, nemôže čakať, že ju bude mať krásnu. Pokožka tváre nie je žiaden plech, aby sme ju natierali silikónmi ako auto! Koža dýcha a vstrebáva látky do celého tela. Ak ju každý deň „ládujeme“ jedmi, bude unavená, podráždená, slabo hydratovaná – a bude vyzerať zle.

KM: Stále hovoríte o jedoch a škodlivinách v bežnej kozmetike. Je vôbec možné, aby sa dnes nebezpečné látky takto voľne predávali?

Zuzana: Pozrite sa, Katka... Nie, že je to možné, ale je to tak. Ja som predovšetkým chemik a viem presne, čo to zloženie malými písmenami napísané na každom jednom prípravku znamená. Sú tam tenzidy, silikóny, rôzne PEG/PEG deriváty, halogénorganické prímesi a mnohé ďalšie, ktoré spôsobujú ťažké zdravotné problémy, od srdcových cez ľadvinové až po rakovinu. Nemôžeme sa čudovať, že syntetické látky, ktoré nevie odbúrať ani príroda, nevieme odbúrať ani my. Aplikáciou na pokožku si vieme naozaj zaniesť celé telo a to, že potom aj vyzeráme hrozne, je len takým nepríjemným vedľajším účinkom.

KM: Ktorá je podľa vás najhoršia látka, ktorá sa nachádza v bežne predávaných kozmetických prípravkoch?

Zuzana: Ťažko vybrať iba jednu. Ja som „alergická“ na tenzidy. Tenzidy sú aktívne vypieracie látky, ktoré sa dnes pridávajú aj do saponátov na mastný riad a môžeme si byť istí, že každý penivý prípravok ich obsahuje. Pokožka sa takzvaným gélom neumyje, ale zoderie a vôbec to pre ňu nie je prospešné. Pokožka má totiž ochrannú vrstvu, vylučuje maz, takzvanú emulgáciu, ktorá ju udržuje viskóznu, pružnú, peknú. My si takzvane „vyčistíme pleť“ tenzidmi, totálne ju vysušíme a zbavíme ochranného obalu. Týmto práve otvárame dvere všetkým baktériám, plesniam, začneme sa vyhadzovať a na tvári nám stále viac pribúdajú vrásky. Samozrejme, že pribúdajú! Veď sme kožu totálne vykoľajili z rovnováhy, dehydratovali a takáto pleť reaguje práve svojím nie veľmi vábnym vizuálom.

Po hydratačnom kréme a kolagéne budeme vyzerať ako vysušené marhule...“

KM: Ak si vyčistíme pleť gélom, tak si predsa na pleť nanesieme ešte hydratačný krém...

Zuzana: Hydratačný krém je ďalší nezmysel kozmetického priemyslu. Hydratačné krémy obsahujú  len zanedbateľné množstvo  tuku, aj to väčšinou nekvalitného a množstvo vody. Takéto zloženie nemôže pokožku hydratovať - naopak, vysuší ju!

KM: Ako to ?

Zuzana:  Logicky by hydratačné krémy mali hydratovať, však obsahujú množstvo vody! Takto uvažovať je  ale nesprávne, veď to by sme mohli takisto očakávať, že sa nám koža hydratuje počas plávania v bazéne. Je to nezmysel! Ak si pleť natrieme hydratačným krémom, voda z neho sa len odparí, neprenikne do pokožky. Odparením vody sa pokožka vysuší a takto sa prispieva k tvorbe vrások.

KM: Čo si myslíte o kolagéne? Ten by mal byť pre pokožku vhodný, nachádza sa predsa v koži.

Zuzana: Kolagén nie je na pokožku vôbec vhodný. V koži sa síce nachádzajú kolagénové vlákna, a však NA kožu kolagén nepatrí. Kolagén má totiž veľkú molekulu, ktorá do strednej vrstvy kože, kde sa prirodzený kolagén nachádza, neprenikne. Ostáva teda na pokožke, po odparení vody sa začína zhlukovať a snaží sa vyťahovať vodu z pokožky. Kolagénové séra sú teda opäť len drahým kozmetickým výmyslom, ktorý dehydratuje, a teda po ňom budeme vyzerať nie ako modelky, ale ako vysušené marhule.

„Gél na čistenie pleti? Prečo nepoužijete rovno JAR?“

KM: Práve sme vyradili 90% prípravkov, ktoré ženy bežne používajú. Takže žiadne gély, žiadne hydratačné krémy... Čo máme teda používať na umývanie a na hydratáciu? Veď nejaká alternatíva predsa existovať musí!

Zuzana: Alternatívou je práve živá kozmetika. Schválne hovorím živá, aby sme si ju nepoplietli s bežnou prírodnou kozmetikou. Živá kozmetika obsahuje živé rastlinné zložky, a to sú za studena lisované oleje, éterické oleje, tepelne neupravené rastlinné maslá a vosky. Takéto živé látky sú príbuzné ľudským tukom v pokožke, čo je skvelé, pretože ak nimi ošetrujeme pleť, nenarušíme jej prirodzenú krásu – naopak, prospievame jej.

KM: Myslíte si, že keby všetci začali používať živé prírodné látky, do týždňa by planéta skrásnela? (smiech)

Zuzana: Skrásnela. Ale najprv by možno aj oškaredela. V ojedinelých prípadoch, keď je pokožka príliš zahltená jedmi, môže po aplikovaná živej kozmetiky nastať takzvaný očistný proces. Pokožka je odrazu v šoku a pýta si škodliviny, na ktoré bola zvyknutá: A kde je cyklomethikon? A kde dimethikon? Keď sa pokožka upokojí, potom je to už na dobrej ceste a vyzerá stále lepšie a lepšie.

KM: Viem, že miešate kozmetiku na mieru – aj sebe, aj svojim klientom. Ako tento proces prebieha?

Zuzana: Keď ku mne príde nová klientka, pozorne si obzriem jej pleť, opýtam sa, kde ju ťahá, či ju nemá niekde vysušenú. Opýtam sa jej, akú kozmetiku doposiaľ používala a vtedy už väčšinou viem, koľká bije – viem, s akými škodlivinami mala jej pleť do činenia a čo teda treba dať do poriadku. Ak má niekto veľké problémy s pleťou, začnem obvykle jemnejšou terapiou, použijem na príklad ružové drevo, levanduľu. Za krátko je pleť ukľudnená a môžem začať miešať preparáty na mieru. Podľa veku, stavu pleti, pracovného prostredia a podobne.

Pani Zuzana mieša kozmetiku z živých rastlinných preparátov z celého sveta.

KM: S ktorými ingredienciami pracujete?

Zuzana: S organickými prírodnými látkami. So za studena lisovanými olejmi, éterickými olejmi, prírodnými maslami, voskami, rôznymi organickými hydrolátmi. Používam rastliny z celého sveta. Musím však povedať, že nie vždy sa dá pripravovať jeden konkrétny krém dlhšiu dobu, pretože potrebné ingrediencie sú závislé od prírodných podmienok a tie sa neustále menia – vplyvom ročných období, ale aj vplyvom geodetických zmien, prírodných katastrof a podobne. Tak na príklad najbližších 500 rokov nebudem kvôli Fukušime nič čerpať z Japonska. Snáď až potom, však ešte dožijeme. (smiech)

KM: Krém namiešavate teda každému človeku na mieru. Odnáša si teda každý človek so sebou iný krém?

Zuzana: Áno. Krém, emulziu, tonikum, sérum, každému niečo iné, podľa potrieb. Pokožka je totiž individuálna, čo jednému vyhovie, nemusí druhému a naopak.

„100% živá kozmetika sa v obchode kúpiť nedá.“

KM:  Takúto živú kozmetiku si asi nemôžem zakúpiť v bežných obchodných reťazcoch...

Zuzana: Ani náhodou. Kvalitná organická kozmetika vôbec nie je na takéto bežné fungovanie prispôsobená. Do čistej kozmetiky nepatria konzervačné a nemrznúce zmesi a ďalšie iné látky, ktoré umožňujú na príklad prevoz produktu kamiónom cez pol sveta. Masová produkcia vyžaduje prácu strojov, uskladňovanie a transport, ktoré by organickú kozmetiku len znehodnotili. Navyše miešam kozmetiku na mieru podľa potrieb klienta, čiže každý výrobok je iný. Tieto faktory sú s masovou produkciou absolútne nezlučiteľné...

KM: Máte neuveriteľne veľa vedomostí. Kde ste sa to všetko naučili?

Zuzana: Kozmetika je moja vášeň. Už ako študentka som sa chodila prechádzať do drogérií a bola som si schopná kúpiť hocijaký krém v rúžovej dóze. (smiech) Profesionálne a odborne som sa začala kozmetikou zaoberať až neskôr.  Veľa odborných vedomostí mám z Paríža, kde som tri roky strávila ako hudobníčka a v tejto dobe som navštevovala prednáškové sály na Parížskej univerzite, vzdelávala sa, kupovala si knihy. Vždy som bola dobrá z chémie, takže pre mňa bolo toto samoštúdium ako raj na zemi. Zaoberala som sa rastlinami a molekulárnou chémiou v kozmetike. Až tu som začala chápať súvislosti do hĺbky a neskôr som ich zužitkovala aj vo svojej kozmetickej praxi.

KM: Zuzana, čo by ste našim čitateľkám a čitateľom, ktorí majú vrásky, akné, trápia ich problémy s pleťou odporučili?

Zuzana: Dbajte na používanie živej kozmetiky. Parafíny z ropy, tenzidy zo saponátov a iná syntetická chémia vás krásnymi neurobia. A takisto, nepreháňajte to s umývaním! Prirodzený žiar pokožky je krásny a zdravý, matná pleť je nezmysel kozmetického priemyslu. Hydrolipidový plášť pokožky nás musí chrániť a ten správny maz sa postará o to, aby ste nemali vrásky. Vrásky sú výmysel! Vrásky sú vedľajším účinkom takzvaných hydratačných krémov, pleť vysušujú, nehydratujú ju! A je tomu tak schválne, aby ste neskôr platili za rôzne lasery a botoxy... zabudnite na to. Príroda je tým správnym a jediným odborníkom na krásu a zdravie človeka.

KM: Zuzana, už teraz viem, že naše interview nebolo posledné. Ďakujem Vám srdečne za rozhovor.

Zuzana: Ja ďakujem, veľmi sa teším, že ste prišli. Prajem všetkým fanúšikom stránky Vitarian.sk šťastné a požehnané Vianoce.

Súvisiace články

Strážca genómu

Strážca genómu

Pohybový zmysel

Pohybový zmysel

Čas na spánok

Čas na spánok

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency