Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Slobodní sú šťastnejší

Slobodní sú šťastnejší ako tí, čo žijú v páre, odhalila štúdia

28. 08. 2015 Emócie Partnerstvo  martina strihová
Slobodní sú šťastnejší

Práca bola uskutočnená psychológmi z  Univerzity v Aucklande (Nový Zéland) a publikovaná v časopise Social Psychological and Personality Science. Zrejme bude kľúč v tom, že tieto osoby nežijú v nijakom tipe interpersonálneho konfliktu, čo je jedným z hlavných zdrojov nešťastia pre ľudí.  

„Existuje veľa štúdií, ktoré spájajú staromládenectvo s nešťastím, ale to isté nemusí platiť pre každého. Singles môžu mať tiež plnohodnotný život,“ bráni ich Yuthika Girme, doktorandka a riaditeľka výskumu.

Počas zisťovania tohto záveruuskutočnil Girmein tím prieskum na viac ako 4 000 občanoch Nového Zélandu, ktorí nemali žiadny záujem o dosahovanie „sociálnych cieľov“: mať sentimentálne vzťahy alebo priateľstvo s ostatnými kolegami. Tiež skúmali duševný stav osôb, ktoré si želali spájať sa s ostatnými alebo nájsť si partnera. 

A tak odhalili, že osoby, ktoré nemali veľký záujem o ostatných boli rovnako alebo ešte viac šťastnými ako tie osoby, ktoré boli sociálnejšie. No najnešťastnejší boli tí, ktorí boli sami, ale želali si mať vzťah. Ako vysvetľuje Girme, „Tí, ktorí majú väčšiu chuť byť v páre budú v živote spokojnejší, keď sa im podarí s niekým byť, ale tiež budú viac trpieť, ak lásku nenájdu“.  

Tiež medzi šťastných nepatrili tí, ktorí sa síce nachádzali vo vzťahu, ale neboli schopní čeliť problémom, ktoré v ňom vznikali. Slabá radosť sa vyskytuje aj u tých, ktorí nechcú vytvárať vzťahy, ale vidia sa nejakým spôsobom zapojení do vzťahu, ktorí si sami neželajú: u nich vzniká väčšia úzkosť, neistota, negatívne spomienky a chuť izolovať sa, ktorá neexistuje v žiadnej inej skupine ľudí. 

Slobodní ľudia môžu byť šťastnejší ako tí, ktorí majú nadviazané vzťahy s ostatnými alebo nenapĺňajúci vzťah s partnerom.

Tip Vitariána

Vyriešte si najskôr seba, ak sa vy budete cítiť dobre sami, potom dokážete vytvárať plnohodnotné vzťahy aj s inými ľuďmi a bude vám to spôsobovať radosť. K šťastiu vám pomôže: zdravá strava, pohyb a príroda!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency