Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Rakytník

10. 11. 2013 Trávenie Vitamíny Ovocie antioxidanty  Jana Klimanová
Rakytník

História

Účinky rakytníka rašetliakového na organizmus sú známe viac ako dvetisícpäťsto rokov. V tých časoch rástol najmä v Sibíri, nenáročnú drevinu využívali v ľudovom liečiteľstve na území dnešného Mongolska, aj v Číne, ktorá je doteraz jej najväčším pestovateľom. Veľkú pozornosť venovali v sedemdesiatych rokoch rakytníku vedci bývalej Nemeckej demokratickej republiky. Cenný zdroj vitamínu C sa dostal do klinického výskumu, vznikli inovatívne druhy sadenia a vyšľachtili sa nové druhy.

Po výbuchu atómovej bomby v Hirošime a havárii atómovej elektrárne v Černobyle bol práve tento ker a jeho plody najcennejším liečivom ožiarených ľudí. Aj ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Juščenkovi pomohol po otrave dioxínom čaj z rakytníka, ktorý si dal dokonca doviezť zo Slovenska. 

Bobuľka denne

Ak si rakytník zasadíte, úžitok budete mať z celého kríka – korene, drevo, kôra, listy, plody aj semená sú nevídanou kombináciou zdraviu prospešných látok. Bývate v paneláku? Rakytník dostanete aj v bio obchodoch ako prírodnú šťavu, šťavu s fruktózou, sterilizované plody, sušené plody, marmeládu aj olej.

Jednotlivé druhy rakytníka sa líšia nielen veľkosťou, farbou, ale aj obsahom vitamínu C. Niektoré druhy ho majú 25-krát viac ako pomaranč! Jedna bobuľka pokryje dennú dávku vitamínu C, vďaka tomu si posilníte imunitu a predídete prechladnutiu či chrípke.Vitamín C tiež pomáha hojiť rany a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podľa výskumu publikovanom v European Journal of Clinical Nutrition, denná dávka rakytníka stabilizuje hladinu cukru v krvi a ochráni vás proti cukrovke 2. typu.

Pre ženy

Rakytník obsahuje pestré spektrum vitamínov. Okrem céčka dôležitý vitamín K. U niektorých žien s osteoporózou sa zistila nízka hladina práve tohto vitamínu. Jeho pravidelný príjem znižuje straty vápnika močom, zmierni aj silnú menštruáciu.

Betakarotén, vďaka ktorému majú plody žltú, oranžovú a červenú farbu, zlepší vašu pokožku aj nočné videnie, vitamíny skupiny B prospejú psychike. Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika z potravy. Antioxidant vitamín E zohráva rolu pri obnove poškodených tkanív, podporuje imunitu, pomáha pri mužskej sterilite, svalovej dystrofii a tiež pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Antioxidačné účinky zabezpečujú tiež karotenoidy lykopén a zeaxantín.

Ďalšou cennou zložkou rakytníka sú omega-3, 6 a 7 mastné kyseliny, ktoré si vaše telo nedokáže vyrobiť a preto ich musí prijímať v strave. Trpíte chudokrvnosťou a neviete sa sústrediť? Rastlina vám pomôže obsahom železa, hladinu cukru pri cukrovke vám upraví mangán, vstrebávanie vápnika podporí bór.

Naštartuje trávenie

Triesloviny v rakytníku dajú do poriadku vaše trávenie. Pomáhajú pri pažerákových, žalúdkových a dvanástnikových vredoch. Šťava z bobúľ zlepšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a žlče a mierni pálenie záhy. Ak užívate antibiotiká, desať minút pred ich prehltnutím vypite lyžičku oleja, ochráni steny vášho žalúdka.

Rakytník nie je zázračný liek proti rakovine, ale pomáha regenerácii kože a slizníc po chemoterapii a ožarovaní. Vo výskume publikovanom v Journal of Nutritional Biochemistry sa uvádza, že pri pravidelnom užívaní rakytníkového oleja sa výrazne zlepší akné. Urýchli tiež hojenie popálenín, omrzlín, preležanín, bercových vredov a hemoroidov.

Olej z rakytníka má aj baktericídne účinky. Obsahuje látky, ktoré významne brzdia aktivitu baktérií, kvasiniek a plesní. Pomôže zničiť zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a baktériu Helicobacter pyroli, ktorá je pôvodcom žalúdkových vredov. Zapálená sliznica hrtana, hltana a ďasien sa poďakuje pravidelnému potieraniu olejom z rakytníka.

Kôra vďaka obsahu serotonínu pomáha v boji s depresiou. Ak ju použijete na oplachovanie vlasov po umytí – spevní ich a spomalí vypadávanie. Vysušené vlasy sa poďakujú olejovému zábalu z rakytníka.

Tip vitariána

Pri šetrnom spracovaní sa účinné látky uchovajú v šťave, v sirupe aj v oleji. Najviac, pochopiteľne, v produktoch spracovaných za studena – v šťave vyrobenej na šnekovom odšťavovači, či v oleji lisovanom za studena a v plodoch sušených pri nízkej teplote. Hoci v surovom stave vás horká chuť plodov môže odradiť, rakytník je skvelou prísadou smoothies, ktorým dodá horkokyslý chvostík. 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Liek na rakovinu?

Liek na rakovinu?

Vláknina

Vláknina

Kôpor

Kôpor

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency