Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Psychológia obdarovania

Aký by (ne)mal byť dar?

08. 12. 2017 Emócie Tipy Kreativita  Hana Moravčíková
Psychológia obdarovania

8 parametrov darov, ktoré potešia

  1. Peňažná hodnota daru nie je dôležitá. Oveľa podstatnejšie je pripraviť dar s rozumom a citmi, ktoré vyjadrujú náš vzťah k obdarovanému.
  1. Mnoho darov končí často v zásuvke pod kopou ďalších zbytočností alebo v záložni. Pri ich výbere myslite  na to, čo by mohlo daného človeka skutočne potešiť. Niekto túži po praktickom darčeku, iný po niečom abstraktnom. Nenechajme sa zmiasť svojimi vlastnými preferenciami a myslime skutočne na toho, koho chceme obdarovať.
  1. Uprednostnite zážitok pred vecou. Mnohí ľudia majú všetko, čo potrebujú. Netúžia po nových veciach, alebo vyznávajú minimalistický životný štýl. V takom prípade ich obdarujte zážitkom. Môžu to byť lístky do kina alebo do divadla, príležitostné  postráženie detí, permanentka do plavárne, masáž, lístok na koncert, poznávací zájazd alebo tvorivý kurz.
  1. Niektorých trápi časová tieseň, no iní, hlavne ľudia na dôchodku, majú času nazvyš. Snažte sa im podarovať darčeky, ktoré čas vyplnia. Zaujímavé knihy alebo audio knihy, krúžky, kurzy alebo spoločný výlet ľudí poteší viac ako pyžamo a papuče, ktoré ich priklincujú k životu v obývačke a pred televízorom.

Napíšte do pohľadnice niečo osobné. Vynechajte nákup vopred vypísaných pohľadníc.

  1. Vzrušenie, túžba po prekvapení, trhanie papiera alebo odbaľovanie, to všetko poteší nielen deti, ale aj dospelých. Zabaľte svoj darček. Máte na výber mnoho ekologických spôsobov balenia, pri ktorom možno recyklovať materiály v domácnosti, a tak na balenie neminiete peniaze a vyhnete sa použitiu na jeden raz. Takéto balenie je navyše osobné a vypovedá o úsilí, ktoré ste do daru vložili.
  1. Ak máte svojich blízkych ďaleko z domova a viete, že sa s nimi neuvidíte, pošlite im osobnú pohľadnicu. Vyhnite sa vopred napísaným pozdravom, pod ktoré sa len podpíšete. Napíšte osobný list, v ktorom svojmu vzdialenému blízkemu poviete niečo o sebe a vlastnými slovami mu zaprajete to, čo vám leží na srdci.
  1. Ak darujete zážitok, darujte s ním aj seba. S darčekom môžete obdarovanému dať aj kus svojho času. Ak mu dávate lístky do divadla, vezmite si jeden i vy. Ak posielate svoju babičku alebo matku na jednodňový zájazd, nájdite si čas a zájdite tam s ňou. Váš čas má pre ľudí, ktorí trávia dni väčšinou osamote, nevyčísliteľnú hodnotu.

Dar je psychologicky významná vec. Nepremeškajte túto možnosť odfláknutou prípravou.

  1. S darčekom sa nikdy neponáhľajte. Nechajte si ho spočiatku levitovať v hlave ako rozvíjajúcu sa myšlienku. Premýšľajte nad ním, zvažujte, predstavte si, ako ho budúci obdarovaný rozbaľuje a až potom sa uistite, či je ten pravý. Darčeky kupované na poslednú chvíľu sú často výkrikom zúfalstva. Samotný darca s ním nie je spokojný a obdarovaný často nevie, čo si s ním počať.
Tip Vitariána

Dar toho dokáže prezradiť veľa o darcovi aj o obdarovanom. Konzumom hnané 21. storočie však do istej miery núti ľudí nakupovať viac, ako potrebujú. Niektorých tento životný štýl natoľko odpudzuje, že ich doviedol k Vianociam bez darčekov a k minimalistickému spôsobu života. Ak takýchto ľudí poznáte, rešpektujte ich rozhodnutie. Ak máte predsa len potrebu niečím ich obdarovať, dajte im napríklad zaujímavé netradičné potraviny. Bude to darček, ktorý skonzumujú a ich životný štýl tak nenarušíte. Ak máte deti alebo vnúčatá, myslite na to, že kopa darov odrazu deti často zmätie a jednotlivé dary si nevážia. Menej je niekedy viac. Skúste tieto Vianoce vyberať dary práve v tomto duchu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency