Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Orechy

Dlhý život plný energie

05. 05. 2017 Vitamíny Orechy Dlhovekosť  Jozef Maťko
Orechy

Život dlhší o jednu hrsť orechov

Odporúčania ohľadom stravy sa vynárajú denno-denne a niekedy sa môžu zdať trochu protichodné či nezrozumiteľné. Jedna z najnovších štúdií z oblasti zdravia má však jasné posolstvo: jedzte orechy! Koľko? Za hrsť, teda asi 20 gramov.

Zmieňovanú meta štúdiu vypracovali výskumníci zo vzdelávacej inštitúcie Imperial College v Londýne a na Nórskej univerzite vedy a technológie. Vedci vyhodnotili údaje z 29 štúdií zahŕňajúcich takmer 819 000 účastníkov. Po spracovaní tohto gigantického zberu dát zistili, že hrsť orechov denne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 30 %, riziko rakoviny o 15 % a pravdepodobnosť ochorenia na cukrovku sa zmenší až o priepastných 40 %. Celková úmrtnosť účastníkov štúdie bola vďaka konzumácii orechov znížená až o 22 percent.

„Zo štúdie vyplýva, že konzumácia orechov znižuje riziko ochorenia na široké spektrum chorôb. Je to veľmi silný účinok veľmi malého množstva jedla,“ hovorí Dagfinn Aune, spoluautor štúdie.

Nezáleží na tom, či si pochutnávate na vlašských či lieskových orechoch alebo na arašidoch (ktoré z botanického hľadiska nie sú orechy, ale strukoviny), pretože všetky majú rovnako pozitívne účinky na zdravie.

Orechy predchádzajú kardiovaskulárnym ochoreniam.

Neobmedzujme sa však iba na základné typy chrumkavých plodov, pretože výber je dnes naozaj široký. Dostupné sú už i divé arašídy z juhoamerickej džungle, trávenie podporujúce mandle v bio kvalite, makadamiové oriešky s kopou bielkovín či tzv. amazonské mandle alias para orechy, skvelá posilu našich kostí a zubov. Namixujte takú zmes, aká vám chutí najviac!

Dôvodom tohto spoločného rysu orechov je skutočnosť, že sú bohaté na vlákninu, horčík a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré organizmus chránia hlavne pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Obsiahnuté antioxidanty, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v pekanových a vlašských orechoch, zasa znižujú riziko rakoviny a hladinu cholesterolu. „Čím viac, tým lepšie“ však v tomto prípade neplatí. Viac ako 20 gramov orechov denne neprináša žiadne ďalšie zdravotné výhody.

Tuk alebo energia?

Spôsobujú orechy obezitu alebo slúžia ako zdroj energie? Pravdou je, že vďaka hodnotným tukom a vitamínom pomáhajú orechy regenerovať myseľ i telo. Stále však platí, že by sme ich mali konzumovať s mierou. Orechy sú aj napriek vysokému obsahu tuku veľmi zdravé, pretože ich tuková zložka pozostáva prevažne z vysokokvalitných nenasýtených mastných kyselín.

Pochutnajte si na orechoch a budete mať kopu energie.

Na toto poukazuje Nemecká nadácia „Test tovarov“ vo svojom časopise Test. Orechy sú veľmi dobrým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú napríklad veľké množstvo horčíka, draslíka, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B a vitamín E.

Tieto silové balíky znižujú podľa údajov Verbraucherschützer (ochrancov spotrebiteľa) s nenasýtenými mastnými kyselinami a vitamínom E riziko ochorenia kardiovaskulárneho systému. Kvôli vitamínom B majú pozitívny účinok na mozog a nervový systém a posilňujú i našu schopnosť sústrediť sa.

Pozor si však treba dať na fakt, že orechy patria aj k najčastejším spúšťačom alergií a sú veľmi ľahko napadnuteľné plesňami. Aj časopis Test odporúča chrumkať denne iba hrsť orechov. Orechy sú tiež skvelé v müsli, šalátoch, cestovinách alebo sladkostiach.

Balíček orechov - skvelý darček pre každého!

Tip Vitariána

Rodičom či starým rodičom častokrát dávame na sviatky balíček vitamínov a výživových doplnkov, no existuje aj príjemnejšia varianta v podobe dokonale namiešaného balíčka orechov v bio kvalite, na ktorej si človek na rozdiel od piluliek naozaj pochutí.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency