Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Narodenie - ročné obdobia a temperament

Maďarská štúdia odhalila spojitosť

04. 11. 2014 Emócie  martina strihová
Narodenie - ročné obdobia a temperament

Nová štúdia zo Semmelweis University v Budapešti však potvrdila, že charakter osobnosti môže byť ovplyvnený ročným obdobím, v ktorom sa človek narodil. Nemusíte to ale hneď brať ako dôvod na kúpu tarotových kariet alebo na objednanie si termínu u astrológa. Vedci sa teraz chcú zamerať na preskúmanie vzťahu medzi genetickými markermi, obdobím narodenia a poruchami nálady.

Sezónna afektívna porucha (SAD) je druh depresie, ktorý postihuje milióny ľudí počas zimy, kedy je čas slnečného svetla skrátený. Nie je veľmi známe, čo presne mozgu spôsobuje nedostatok prirodzených slnečných lúčov, ale mohlo by to viesť k zníženej hladine serotonínu alebo prerušeniu cirkadiánnych rytmov. Vedci zistili, že faktory ovplyvňujúce tehotnú ženu počas zmien ročných období mohli prejsť aj na vyvíjajúci sa plod.

„Biochemické štúdie ukázali, že ročné obdobie, v ktorom ste sa narodili, má vplyv na monoaminové neurotransmitery ako dopamín a serotonín, nachádzajúce sa aj u dospelých“, tvrdí Gonda. „Toto nás vedie k názoru, že obdobie narodenia môže mať dlhotrvajúci účinok. Naša práca sa pozrela na 400 osôb a prepojila ich obdobie narodenia s ich osobnostným typom v neskoršom živote. V podstate sa ukázalo, že to, kedy ste sa narodili, môže zvýšiť alebo znížiť pravdepodobnosť vzniku niektorých porúch nálady.“

Štúdia preskúmala maďarských študentov a ich ročné obdobie narodenia a pýtala sa ich na otázky ohľadom ich temperamentu. Objavili sa štatisticky významné vzťahy.

Zistilo sa, že u ľudí narodených na jar sa pravdepodobnejšie prejavuje nadmerný emocionalizmus a majú tendenciu byť neuveriteľne pozitívni.

Ľudia narodení v lete môžu tiež byť viac emotívni, ale so silným cyklotímnym temperamentom (dobrý sociálny kontakt, veľká citovosť a časté kolísanie v náladách). Aj keď letné bábätká pravdepodobnejšie zažívajú vysoko pozitívne city, oveľa častejšie oznamujú aj zmeny nálady. To platí najmä v porovnaní s deťmi narodenými v zime.

Jesenné deti prejavujú oveľa slabšiu tendenciu k depresívnym náladám ako deti narodené v zime.

Deti narodené v zime ukazujú oveľa menší sklon k podráždenosti ako iní ľudia.

Tieto výsledky však vyžadujú ďalšie štúdie hlavne preto, že zemepisné podmienky ľudí študujúcich v Maďarsku sa úplne odlišujú od ľudí narodených v blízkosti rovníka alebo od ľudí s inými podnebnými podmienkami.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency