Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Má psychika vplyv na alergiu?

Sila očakávaní a psychickej pohody

21. 11. 2014 Ochorenia Emócie Nervy  Jozef Maťko
Má psychika vplyv na alergiu?

Neuveriteľná sila našich očakávaní a psychickej pohody

Astmatici reagujú občas veľmi citlivo na nové pachy. Je to z obavy, že neznáma vôňa vyvolá dýchavičnosť. V jednej malej štúdii zistili americké výskumníčky, že cudzie vône môžu skutočne zosilniť zápalové reakcie, ktoré vedú k alergickej astme.

Niekoľkí postihnutí boli vystavení pri vyšetrení intenzívnej, avšak neškodnej vôni. Niekoľkým účastníkom výskumníčky povedali, že vôňa pravdepodobne astmu zosilní. Iným oznámili, že naopak, vôňa je liečivá. Výsledok: nielen že sa zhoršili subjektívne pociťované symptómy, keď si astmatici mysleli, že pach je pre nich škodlivý, ale zosilnel aj zápal dýchacích ciest, ako uvádzajú Christina Jaén a Pamela Dalton v Journal of Psychomatic Research. Pritom postihnutí citlivejšie reagujú aj na iné spúšťače astmy.

Že strach a stres môžu ovplyvniť vznik astmy, naznačuje aj vykonávaná štúdia v Nemecku: podľa nej sa zvyšuje riziko pre ochorenie dýchacích ciest, keď sa ľudia obávajú, že skoro stratia svoje zamestnanie.

Už asi dve desaťročia existuje lekársky odbor pre psychoneuroimunológiu, ktorý sa zaoberá tesným prepojením psychiky, imunitného a nervového systému, a ich vzájomnou komunikáciou. Tak sa dá vysvetliť, ako môžu vplývať psychologické procesy na telesné funkcie.

Obavy môžu symptómy zosilniť

Že psychika ovplyvňuje alergické reakcie predpokladá aj Franziska Ruëff z Alergického centra LMU Mníchov. Informuje o tzv. anafylaxii spúšťanej námahou: akútnej reakcií imunitného systému pri alergií voči bielej lepkovej bielkovine - gluténu. Anafylaxia siaha od ľahkých kožných reakcií cez poruchy funkcií orgánov až po smrteľné zlyhanie krvného obehu, anafylaktickému šoku.

U pacientov trpiacich na neurodermitídu je vplyv psychiky veľmi zrejmý. „Už dlhú dobu je známe, že psychogénne faktory môžu zapríčiniť posuny choroby“, hovorí mníchovská alergologička. Avšak doteraz neexistujú žiadne vedecky podložené štúdie o tom, ako sa to deje. Rozpráva o pacientke so závažnou atopickou dermatitídou, u ktorej boli pravidelne odoberané vzorky krvi a vyšetrované na imunoglobulín E, skratka IgE. Imunoglobulín E chráni telo pred cudzími látkami a hrá úlohu pri alergických reakciách. Ak sa žena cítila dobre, jej hladina IgE bola nízka. Ak sa naopak cítila zle, bola hladina IgE vysoká.

Neurodermatitída – zápalové ochorenie kože spojené s tvorbou ohraničených ložisiek z pupeňov a úporným svrbením.

Anafylaxia je najťažšia alergická reakcia. Ide o búrlivý prejav odpovede organizmu, ktorý väčšinou začína intenzívnym svrbením na celom tele, kožnou reakciou a často aj sťaženým dýchaním.

Súvisiace články

Prečo klameme

Prečo klameme

Nočné mory

Nočné mory

Si to, čo ješ!

Si to, čo ješ!

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency