Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kolagén

Tajomstvo zdravej pleti a silných kostí

10. 05. 2017 Koža Bielkoviny Kosti  Hana Moravčíková
Kolagén

Čo je kolagén?

Kolagén je dôležitý proteín, ktorý do istej miery pracuje ako lepidlo držiace celé ľudské telo pohromade. Je prítomný v kostiach, svaloch, pokožke a v šľachách. Na všetkých týchto miestach spevňuje tkanivá a dodáva im tú správnu vnútornú štruktúru.

Táto látka, považovaná za prameň zdravej mladej pleti, je prítomná v mnohých telových maskách, krémoch a výživových doplnkoch. Nájsť ho však možno i v prírodných zdrojoch. Problém vegetariánov ale spočíva v tom, že drvivá väčšina týchto zdrojov je živočíšna. 

Väčšina externých zdrojov kolagénu pochádza zo spojivových tkanív dobytka, rýb, ošípaných alebo králikov. Práve z nich sa vyrába i väčšina kolagénových výživových doplnkov.

Starnúca pleť stráca kolagén a nadobúda vrásky.

Ľudia majú tendenciu tieto doplnky užívať, pretože s pribúdajúcim vekom kolagén strácame, čo sa následne odráža na strate elasticity pleti a na vzniku vrások. Ľudské telo si kolagén dokáže produkovať i samo, ibaže čím sme starší, tým menej ho dokáže produkovať svojpomocne. Od dvadsiateho roku života produkujeme každý rok asi o jedno percento kolagénu menej. Časté opaľovanie, fajčenie a strava bohatá na cukor navyše tvorbu kolagénu v tele ešte komplikujú.

Kolagén na tanieri

I keď kolagén je predovšetkým súčasťou živočíšnej stravy, za predpokladu, že telo dostáva všetko čo potrebuje, a že sa vyvaruje zlému životnému štýlu, dokáže nezávislú produkciu kolagénu do veľkej miery ovplyvniť. Na radosť vitariánov, skvelými potravinami na podporu tvorby kolagénu sú práve mnohé surové pochúťky, a to predovšetkým orechy a semená.

  • slnečnicové semienka: tento výborný zdroj zinku a magnézia je i plný železa a medi, živín, ktoré predchádzajú rozpadávaniu kolagénu. Hodia sa do mnohých slaných i sladkých pokrmov.
  • chia semienka: na rozdiel od orechov a semien obsahujú chia semienka málo tuku. Sú jedným z najlepších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín a železa.
  • tekvicové semienka: zdroj zinku, magnézia a železa.
  • tahini: skvelá chuť a výživová bomba plná vitamínov vrátane vápnika, zinku, železa, magnézia a vitamínu B1, ktorý aktívne bráni rozpadu kolagénu.

Orechy a semienka podporujú tvorbu kolagénu v tele.

  • gaštany: obzerajte sa po pečených či varených gaštanoch bez pridaných tukov a soli. Vedeli ste, že gaštan je jediný orech, ktorý obsahuje vitamín C? Práve tento vitamín bráni rozpadu kolagénu v tele.
  • vlašské orechy: tento výborný zdroj omega-3 mastných kyselín a zinku vyrovnáva hladinu cukru v krvi a podporuje produkciu inzulínu. Práve nesprávna produkcia inzulínu negatívne ovplyvňuje produkciu kolagénu.
  • kokos: obsahuje až prekvapivo veľa bielkovín a vitamíny skupiny B, ktoré takisto podporujú tvorbu kolagénu. Kokos si môžete vychutnať na mnoho spôsobov: sušený a strúhaný, v kokosových plátkoch, masle, múke či oleji.
  • konopné semienka: dokonalá potravina pre pokožku s veľkým množstvom bielkovín, magnézia, vlákniny, chlorofylu, vitamínu E a železa. Môžete si nimi posypať šalát, pridať ich do smoothie alebo si vyrobiť domáce konopné mlieko.
  • ľanové semienko: najlepší rastlinný zdroj vlákniny plný omega-3 mastných kyselín, vitamínu E a vitamínov skupiny B. Nezabúdajte však, že ľudský organizmus ich nedokáže stráviť celé. Pomeľte si ich a využívajte podobne ako ostatné semienka.

Kolagén z mora

Nemáme na mysli ilegálne získavané žraločie plutvy ani masívny výlov rýb. Existuje ekologickejšia a morálnejšia alternatíva v podobe morských rias bohatých na minerály, bielkoviny a jód. I v prípade tejto potraviny však platí, že kvalita je dôležitá. Mnohé extrakty z obdobných rastlín obsahujú karagenány, ktoré u niektorých ľudí spôsobujú zápalové procesy v črevách. Stavte preto na kvalitný čerstvý alebo sušený produkt.

Írsky mach je vhodným doplnkom do kuchyne. Slúži ako želé i ako prídavok do smoothie.

Najlepšou morskou alternatívou rastlinného zdroja kolagénu je írsky mach. Je to potravina vhodná na zlepšenie trávenia, no to, prečo si ho dnes ľudia (predovšetkým vegáni a vegetariáni) natoľko cenia, je jeho vplyv na kosti a pokožku. Za jeho pozitívne účinky na kosti, vlasy, nechty a pokožku môže práve obsah kolagénu a síry.  

Tip Vitariána

Tvorbu kolagénu v tele možno podporiť i zvýšenou konzumáciou ďalších živín vrátane vitamínu C, medi, ktorú nájdeme napríklad v orechoch, vitamínu A alias beta-karoténu, prolínu prítomného v bielkach vajíčok, syroch, sóji a v kapuste a andokianídov, látok nachádzajúcich sa v ostružinách, čučoriedkach, čerešniach a malinách. Naša strava by na podporu vlastnej tvorby kolagénu mala ďalej obsahovať dostatok magnézia a množstvo bielkovín prítomných v každom jedle, ktoré počas dňa skonzumujeme.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency