Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zdravotné účinky čili papričiek

Antibakteriálne, antikarcinogénne, analgetické a antidiabetické

16. 04. 2024 Vitamíny Minerály  Andrej Maťko
Zdravotné účinky čili papričiek
Čili papričky sú napriek svojej ohnivej pálivosti jedným z veľmi obľúbených korenín, ktoré sú známe svojimi liečivými a zdraviu prospešnými vlastnosťami. Čili je plodový struk rastliny patriacej do čeľade nočné (Solanaceae), rodu Capsicum.


Pôvod čili

Čili rastlina je malý, vytrvalý ker s drevnatou stonkou dorastajúci do výšky jedného metra. Pochádza z oblasti Strednej Ameriky, kde sa po stáročia používala ako jedna z hlavných koreninových zložiek v mexickej kuchyni. Neskôr ho španielski a portugalskí objavitelia v 16. a 17. storočí zaviedli do zvyšku sveta. V súčasnosti sa čili paprička vo veľkom pestuje v mnohých častiach sveta ako dôležitá komerčná plodina.


Pálivosť čili 

Na celom svete sa pestuje niekoľko odrôd čili papričiek. V závislosti od typu kultivaru vytvára rastlina čili kvety, z ktorých sa následne vyvinú plodové struky rôznej veľkosti, tvaru, farby a ostrosti.  V závislosti od typu kultivaru, sa ich pálivosť pohybuje od miernej a mäsitej (mexické papriky) až po ohnivú, ako je to v prípade drobných čili papričiek Nag Jalokiya z indického subkontinentu.

Pálivosť čili sa meria v "Scovilleho tepelných jednotkách" (SHU). Na Scovilleho stupnici má sladká paprika 0 jednotiek, paprička jalapeño približne 2 500 - 4 000 jednotiek a mexické papričky habañeros môžu mať 200 000 až 500 000 jednotiek. Silná pálivá chuť pochádza z aktívnych alkaloidných zlúčenín: kapsaicínu, kapsantínu a kapsorubínu.



Zdravotné účinky čili papričiek

Čili papričky tvoria pôsobivý zoznam chemických zlúčenín rastlinného pôvodu, ktoré sú známe svojimi vlastnosťami zabraňujúcimi chorobám a podporujúcimi zdravie.
Čili papričky obsahujú alkaloidnú zlúčeninu kapsaicín, ktorá im dodáva silný pálivý a štipľavý charakter.

Prvé laboratórne štúdie na pokusných cicavcoch naznačujú, že kapsaicín má antibakteriálne, antikarcinogénne, analgetické a antidiabetické vlastnosti. Zistilo sa tiež, že znižuje hladinu LDL cholesterolu u osôb s nadváhou.

Čerstvé červené a zelené čili papričky sú bohatým zdrojom vitamínu C. 100 g čerstvých čili papričiek poskytuje približne 143,7 µg alebo približne 240 % RDA.
Vitamín C je silný vo vode rozpustný antioxidant. Je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v ľudskom tele. Kolagén je jedným z hlavných štrukturálnych proteínov potrebných na udržanie integrity ciev, kože, orgánov a kostí.

Pravidelná konzumácia potravín bohatých na vitamín C pomáha chrániť pred skorbutom, rozvíjať odolnosť voči infekčným agensom (posilňuje imunitu) a odstraňovať z tela škodlivé, prozápalové voľné radikály.

Obsahujú aj ďalšie antioxidanty, ako je vitamín A a flavonoidy, napríklad β-karotén, α-karotén, luteín, zeaxantín a kryptoxantín. Tieto antioxidačné látky v paprike pomáhajú chrániť telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov vznikajúcich počas stresu a chorobných stavov.

Čili papričky obsahujú primerané množstvo minerálnych látok, ako je draslík, mangán, železo a horčík. Draslík je dôležitou súčasťou buniek a telesných tekutín, ktoré pomáhajú regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Ľudské telo využíva mangán ako kofaktor pre antioxidačný enzým superoxiddismutázu.

Čili papričky obsahujú aj vitamíny skupiny B-komplex, ako sú niacín, pyridoxín (vitamín B-6), riboflavín a tiamín (vitamín B-1). Tieto vitamíny sú esenciálne v tom zmysle, že ľudské telo ich potrebuje na doplnenie z vonkajších zdrojov.


Čili papričky majú úžasne vysoký obsah vitamínov a minerálov. Len 100 g poskytuje (v % odporúčanej dennej dávky):

  • 240 % vitamínu C (kyselina askorbová),
  • 39 % vitamínu B-6 (pyridoxín),
  • 32 % vitamínu A,
  • 13 % železa,
  • 14 % medi,
  • 7 % draslíka,
  • neobsahuje však žiadny cholesterol.


Výber správnych čili papričiek a skladovanie

Čili papričky sú celoročne dostupné na trhoch buď v čerstvej, sušenej alebo práškovej forme. V obchodoch kupujte čerstvé čili papričky namiesto prášku, pretože často môžu obsahovať falšované korenené zmesi.

Hľadajte surové, čerstvé čili papričky vyznačujúce sa žiarivými farbami (zelená, žltá, oranžová, červená v závislosti od odrody), so stopkou, zdravé a kompaktné. Vyhnite sa čili so škvrnami alebo s poškodenými špičkami spôsobenými plesňami.

Po príchode domov by sa mali skladovať v chladničke v plastovom vrecku, kde vydržia čerstvé približne týždeň. Na trhoch sú k dispozícii aj úplne sušené červené čili papričky. Suché čili papričky sa môžu skladovať pri izbovej teplote na chladnom a tmavom mieste vo vzduchotesných nádobách po dobu mnohých mesiacov a podľa potreby sa môžu rozomlieť na prášok pomocou mixéra/mlynčeka.

Ak si chcete kúpiť suché čili v prášku, vyberte si radšej autentické a značkové výrobky. Práškové čili korenie by sa malo skladovať na chladnom mieste vo vzduchotesnej nádobe.


Liečebné použitie

Čili papričky obsahujú chemickú zlúčeninu kapsaicín. Kapsaicín a jeho vedľajšie zlúčeniny sa používajú pri príprave mastí, nátierok a tinktúr pre ich adstringentné, protidráždivé a analgetické vlastnosti.

Tieto prípravky sa používajú pri liečbe artritickej bolesti, postherpetickej neuropatickej bolesti a bolesti svalov.


Recept: Pikantné tofu s ryžou a zeleninou


Ingrediencie:
  • 400g pevného tofu
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1-2 čili papričky (podľa chuti)
  • 1 lyžička agávového sirupu alebo cukru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 200g ryže (najlepšie basmati alebo jazmínovej)
  • 2 lyžice sezamových semienok na posypanie
Postup:
  • Ryžu uvarte podľa návodu na obale v mierne osolenej vode.
  • Tofu nakrájajte na kocky veľkosti približne 1,5 cm a opatrne ho osušte papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
  • Papriky a cibuľu nakrájajte na tenké prúžky, cesnak najemno posekajte a čili papričky nakrájajte na kolieska (odstráňte semienka, ak chcete menej pálivé jedlo).
  • V miske zmiešajte sójovú omáčku, ryžový ocot, sezamový olej, mletú rascu, agávový sirup (alebo cukor) a trochu soli a korenia. Pridajte nakrájané tofu a nechajte ho marinovať aspoň 15 minút.
  • Na panvici rozohrejte trochu oleja a opečte tofu z každej strany dozlatista.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a čili papričky. Restujte 2-3 minúty, kým cibuľa nezačne hnednúť.
  • Pridajte nakrájané papriky a restujte ďalšie 2-3 minúty, až kým papriky mierne nezmäknú, ale stále zostanú chrumkavé.
  • Nakoniec pridajte zvyšok marinády a premiešajte. Podávajte s uvarenou ryžou a posypte sezamovými semienkami.

Benefity tohto jedla: Toto pikantné vegetariánske jedlo je nielen chutné, ale aj plné živín a zdraviu prospešných látok. Tofu je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité pre budovanie a udržiavanie svalovej hmoty. Navyše obsahuje aj vápnik, železo a iné minerály. Farebné papriky sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky. Obsahujú aj antioxidanty, ako sú beta-karotén a vitamín E, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Čili papričky, okrem toho, že dodávajú jedlu pikantnosť, majú aj rôzne zdravotné benefity. Obsahujú látku kapsaicín, ktorá má protizápalové účinky a môže pomôcť pri znižovaní bolesti. Kapsaicín tiež stimuluje metabolizmus a môže tak podporiť chudnutie. Cesnak a cibuľa sú známe svojimi antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami, vďaka čomu môžu posilniť imunitu a chrániť pred rôznymi ochoreniami.

Súvisiace produkty

AKCIA

Vitamix Explorian E310

Vitamix Explorian E310

549,00 € 499,00 €

S novým modelom Vitamix Explorian E310 predstavuje výrobca Vitamix USA zariadenie, ktoré vám ešte jednoduchšie a atraktívnejšie umožní vstup do vysokovýkonného mixovania. Pri nákupe kuchynských spotrebičov zákazníkov najviac ovplyvňujú faktory ako je jednoduchosť používania, dlhovekosť, všestrannosť a túžba uľahčiť si prácu. Stále viac hobby kuchárov objavuje jedinečné výhody vysokovýkonných a vysokorýchlostných mixérov. Tieto umožňujú rýchle a jednoduché vykonávanie nespočetných spracovateľských techník s jediným zariadením a s dokonalými výsledkami. S Vitamix Explorian E310 si aj začiatočníci nájdu svoj ideálny model za atraktívnu cenu. Pri vývoji zariadenia sa inžinieri zamerali predovšetkým na ľahkú manipuláciu a všestranné aplikácie, spojené s osvedčeným výkonom a spoľahlivosťou značky Vitamix. Vďaka variabilnej regulácii otáčok a funkcii Pulz má spotrebiteľ plnú flexibilitu a kontrolu nad prípravou širokej škály chutí a textúr. Môže kreovať nespočetné množstvo receptov, od krémových smoothies a jemných pyré, až po chutné omáčky a dipy či polevy na zákusky a zmrzliny. Rovnako ako všetky prístroje Vitamix, má aj Explorian E310 taký silný motor, že horúce polievky môžu byť pripravené výlučne teplom vznikajúcim trením surovín pri mixovaní. Využitie Vitamixom Explorian E310 môžete okamžite nahradiť množstvo kuchynských spotrebičov. Vhodný je najmä na: Výrobu jemných smoothie Prípravu teplých krémových polievok Rýchle a jednoduché sekanie byliniek a zeleniny Mletie orieškov a semien Miesenie cesta Strúhanie syrov Šľahanie smotany a krémov Nový model je vybavený nádobou s objemom 1,4 litra, takže je ideálny pre malé a stredné porcie. Vzhľadom na odolnosť nádoby bez obsahu BPA je umývanie jednoduché a nekomplikované.

Kúpiť

Súvisiace články

Paradajky

Paradajky

Dajte vírusu cukor

Dajte vírusu cukor

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency