Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jeseň s čínskou medicínou

01. 08. 2013 Trávenie Alternatívna medicína Príroda Dýchanie Zima  Vladimíra D. Mináčová
Jeseň s čínskou medicínou

Päťtisíc rokov staré filozofické princípy, na ktorých dnes stojí čínska medicína, dietetika, ale aj umenie Feng Shui vychádzajú z pozorovania prírody. Z jednoty protikladov jin a jang a z prirodzeného cyklu piatich prvkov, ktoré sa vzájomne ovplyvňujú. Drevo, oheň, zem, kov, voda. Päť elementov sa v čínskej medicíne premieta do vzťahov medzi jednotlivými orgánmi, v stravovaní do vzťahov jednotlivých potravín a vo Feng Shui do svetových strán priestoru a vzťahov medzi jednotlivými oblasťami života. Úlohou lekára, dietológa, alebo Feng Shui špecialistu je nastoliť rovnováhu medzi prvkami a zharmonizovať daný organizmus, či už ide o človeka alebo o priestor, v ktorom žije.

Dnes máme už aj u nás mnoho odborníkov, ktorí vyštudovali a praktizujú čínsku medicínu, dokonca moderné kliniky. Veľa však v tomto smere môžeme pre seba urobiť aj sami. Čínska medicína je založená aj na prevencii pomocou správnej životosprávy. Lieky v tom zmysle, ako ich poznáme my, takmer nepoužíva. Jedlo povyšuje na liek. Životospráva za základ zdravia. Lieky majú prírodný charakter, zväčša liečivých byliniek v podobe guľôčok a čajov. V starej Číne existovalo zvláštne pravidlo. Kým bol pacient zdravý, platil svojmu lekárovi, ak však ochorel, jeho liečbu platil lekár. Úlohou lekára totiž bolo udržiavať pacienta v dobrej kondícii všetkými dostupnými prostriedkami. Lekár mal na dverách zoznam ľudí, ktorí mu zomreli v priebehu minulého roka. Pacient si následne vybral, či má záujem ísť takému terapeutovi. Je to celkom opačný princíp ako poznáme, jedno však zostáva nemenné. Dôležitosť nášho vlastného prístupu k zdraviu. Správna životospráva je liekom a rovnako ako liek má nastoliť v tele harmóniu. Tak sa má človek liečiť neustále. Tu je niekoľko rád čínskej medicíny na jesenné obdobie a začiatkom zimy, kedy sú aktívne pľúca a hrubé črevo, ovplyvnené elementom kovu. Všetko, čo pre svoje orgány urobíme teraz, v čase ich najväčšej aktivity, bude mať maximálny účinok.

Spa kamene

Pľúca, ktoré majú svoje orgánové hodiny medzi treťou a piatou hodinou ráno, sú najaktívnejším orgánom jesene. Z pohľadu emócií sú sídlom smútku a melanchólie. Preto práve v tomto období trpí veľa ľudí depresiami. Ich párovým orgánom je hrubé črevo, ktorého negatívnymi emóciami sú kritickosť, neochota, lakomosť. Kondícia jedného i druhého orgánu spolu úzko súvisí. Po fyzickej stránke sa disharmónia môže prejaviť na úrovni dýchania – kašeľ, hlieny, nádcha a na úrovni trávenia – problémy s vylučovaním. Sekundárne môžeme príznaky oslabenia pľúc a hrubého čreva pozorovať aj na koži ako suchosť so sklonom k ekzémom. Ak pociťujete čokoľvek z negatívnych emócií či fyzických príznakov, skúste svoje orgány práve na jeseň podporiť čo najviac. 

Chorobné prejavy disharmónie pľúc a hrubého čreva

Problémy s dýchaním, kašeľ, pocit plnosti na hrudi, bolesti v jamke nad kľúčnou kosťou, bolesti krku, potenie, ale aj srdcová arytmia, bolesti zápästia a ramena, problémy s močením. 

Zázvorový čaj proti chrípke

Horúci zázvorí čaj je najlepším pomocníkom pri zimnici, nádche a chrípke, posiľňujue imunitu a pomáha vylučovať hlieny. Zázvor navyše pomáha dobrému tráveniu a reguluje plynatosť. Je prospešný aj pri stresových situáciách, dokáže upokojovať a uvoľňuje migrény. 

Pripravíte si ho celkom jednoducho: Do litra vriacej vody dajte variť primerané množstvo postrúhaného čerstvého koreňa zázvoru (vo veľkosti palca) alebo čajovú lyžičku sušeného mletého zázvoru. Nechajte ešte 5 minút prevrieť. Keď čaj mierne vychladne, pridajte šťavu z jedného citrónu a 2 lyžice medu. Ak však ochorenie sprevádzajú hlieny, je lepšie na miesto medu, ktorý zahlieňuje, použiť bylinku stévia rebaudiana, ktorá je 300 x sladšia ako cukor a má terapeutické účinky. Čaj pite pomaly, po dúškoch.

Ryžová kúra

Používa sa zásadne celozrnná ryža natural. Vitamíny skupiny B, obsiahnuté v naturálner ryži, sa dobre vstrebávajú do nervovej sústavy a pomáhajú pri depresiách. Naturálna ryža podporuje tiež činnosť čriev, stabilizuje hladinu cukru v krvi  a pomáha chudnúť, lebo stimuluje spaľovanie tukov.

Kúra sa skladá zo štyroch cyklov: V prvom cykle sa odporúča ryža bez soli a tuku, v druhom cykle s tepelne upravovanou zeleninou, v treťom cykle môžete pridať aj varené strukoviny a v štvrtom cykle aj surovú zeleninu s trochou za studena lisovaného oleja. Vhodnou zeleninou je kaleráb, karfiol, zeler, baklažán, brokolica, mrkva, cukina, ale aj cibuľa. Na jemné dochutenie môžete použiť cesnak alebo zelené bylinky. Rozdeľte si kúru na 12 alebo na 8 dní. Do ničoho sa nesiľte. Jedzte 3x denne. Už po prvých dňoch sa budete cítiť ako znovuzrodení. Pred začiatkom kúry sa poraďte so svojím lekárom.

Zázvorový čaj

Čo prospieva pľúcam? 

Prechádzky v prírode, predovšetkým v ihličnatých lesoch a skalnatých horách. Dobrým pomocníkom sú však aj aromaterapeutické oleje s vôňou ihličnanov ako eukalyptus, borovica, tee trea, tymián či yzop. Z byliniek sú prospešné podbeľ, kostihoj alebo prvosienka. Pľúca a hrubé črevo prirodzene podporujú štipľavé potraviny, ideálne guľatých tvarov a bielej farby, ktorá prináleží elemetu kov. Na mieste je cibuľa, cesnak, pór, reďkovka biela aj čierna či chren. Používajte ich v tomto období pri varení čo najviac. S príchodom zimy by sme mali dať samozrejme prednosť tepelne upravenej strave, ktorá nás zahreje, cibuľu cesnak, či chren môžeme v malých dávkach jesť aj surové. Z korení si vyberte indickú masalu, rascu, bazalku, tymián, saturejku, majoránku či oregano. Neoceniteľnú službu nám na jeseň urobí aj zázvorový čaj, ktorý vyženie z tela každú začínajúcu chrípku či nádchu. Doprajte si v tomto čase aj kúpele s éterickými olejmi, ktoré okrem uvoľnenia organizmu, pozitívne vplývajú na imunitu a na dýchanie, keďže ich počas kúpeľa automaticky inhalujeme. Nezabudnite ani na pozitívne nastavenie. Skúste vedome popracovať s emóciami ako sú disciplinovanosť a zásadovosť. Liekom na každú depresiu je pohyb a všetky aktivity, z ktorých máte radosť. Každé ráno sa usmejte.

Detoxikácia pomocou čínskej medicíny

A hrubému črevu? 

Detoxikácia. Ak sa chcete pustiť do očisty hrubého čreva, teraz je ten najvhodnejší čas. Môžete piť detoxikačné a trávenie podporujúce bylinkové čaje (Pu-Erh alebo Lietajúca lastovička) alebo pridať do jedálnička výživové doplnky – sladkovodnú riasu Chlorella či Indický skorocel – Psyllium a predovšetkým veľa vlákniny. Tiež si môžete urobiť niekoľkodňovú ryžovú kúru, piť na ráno teplú vodu s lyžičkou Ume octu (špeciálny ocot zo sliviek umeboši), pridať do stravy čo najviac ľanových semienok (kvôli lepšej vyberajte drvené) alebo podstúpiť výplach hrubého čreva rumančekovým čajom alebo črevnú sprchu. Prinajmenšom sa snažte jesť čo najviac obilnín vo varenej forme – ideálne v tomto období naturálnu ryžu alebo ovos, v kombinácii s koreňovou zeleninou. Vydržte to niekoľko dní a uvidíte ako váš tráviaci a vylučovací systém sám od seba naskočí. Činnosť čriev podporí aj ľahká masáž bruška. Robte ju v smere hodinových ručičiek, teda zľava – doprava, ak potrebujete činnosť čriev stimulovať a problémom je zápcha. Ak máte opačný problém (hnačku), masírujte bruško v opačnom smere. Prospešné je tiež fyzické cvičenie. Celkom prirodzene masíruje črevá aj obyčajný cvik „mačací chrbát“ – stojíte na štyroch a ohnete s výdychom chrbát ako naježená mačka, s nádychom naopak. Dýchajte do brucha.Pozitívne emócie, na ktoré by ste mali upriamiť svoju pozornosť sú odvaha, otvorenosť a čestnosť.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency