Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Fajčenie rodičov je hlavnou príčinou astmy ich detí

Fajčiari prenášajú nikotín na svoje deti aj cez pokožku, oblečenie a iné veci

27. 07. 2015 Ochorenia Deti Rodičia Drogy Dýchanie  Martina Strihová
Fajčenie rodičov je hlavnou príčinou astmy ich detí

Podľa informácií španielskej štúdie, v Španielsku až

  • 73% rodičov fajčiarov sa priznáva, že fajčia v prítomnosti svojich detí.
  • 50% detí je denne doma vystavených tabakovému dymu.
  • Dym v domácnosti môže u najmladších spôsobovať astmu.

Deti, ktoré spávajú s rodičmi-fajčiarmi majú až trikrát vyššiu hladinu nikotínu ako tie, čo spia v iných miestnostiach, kvôli takzvanému „dymu z tretej ruky“, ktorý sa zachytáva na veciach alebo pokožke fajčiarov, zistila španielska štúdia realizovaná v Katalánsku.

Okrem toho treba mať na pamäti, že v Španielsku 73 percent rodičov fajčiarov priznáva, že fajčia v prítomnosti svojich detí, a preto je asi 50 percent detí priamo vystavených okolitému dymu z tabaku v rodinnom prostredí, čomu by sa podľa expertov dalo vyhnúť.

Dym, ktorý nie je vdýchnutý samotnými fajčiarmi ani pasívnymi fajčiarmi, prenikne do vankúšov, prikrývok alebo do vecí na oblečenie. Podľa štúdie v nemeckom Instituto Hohenstein tento dym zvýši koncentrácie toxických látok omnoho viac, ako zafajčený vzduch.

Táto práca odhaľuje, že len 30% cigaretového dymu je vdýchnutých, zatiaľ čo 70% zostáva v atmosfére a ukladá sa v textile a ten ho zadržiava a neskôr uvoľňuje do ľudskej pokožky.

Takto je zvyk mnohých rodičov, ktorý vychádzajú fajčiť na balkón a potom vezmú do rúk svoje bábätko extrémne škodlivý. Štúdie realizované na bunkových kultúrach z pokožky bábätiek zistili, že zloženie bunky, štruktúra a vlastnosti kože sú cigaretovým dymom prenášaným pokožkou alebo textilom negatívne ovplyvnené.

Deti a bábätká negatívne ovplyvňuje aj tabakový dym prenášaný pokožkou, oblečením a inými zafajčenými vecami.

Z tabakového dymu astma

Astma je hlavné chronické ochorenie, ktoré postihuje deti a napríklad v Španielsku ňou trpí 9 až 11 percent detského obyvateľstva, čo reprezentuje dvojnásobný výskyt, ako je u dospelých.

Okolo 80% prípadov trvalej astmy sa rozvíja pred vekom 6 rokov, a preto sa odporúča vyhnúť sa tomu, aby boli deti vystavené základným rizikovým faktorom, medzi ktoré podľa WHO patria alergény a tabakový dym. 15 percent prípadov astmy u detí vo veku 6 a 7 rokov sa pripisuje fajčeniu rodičov, takže tabakový dym sa môže považovať sa hlavnú príčinu rozvoja detskej astmy.

Doktor Gonzáles Torralba, špecialista na pneumonológiu povedal, že „existuje jasný príčinný vzťah medzi fajčením rodičov a rozvojom chorôb dýchacieho ústrojenstva u detí“.

„Dojčatá a deti do dvoch rokov, deti fajčiarov, trpia väčším počtom respiračných chorôb, astmou, bronchitídou, pneumóniou, ako aj tým, že sa im viac zhoršujú už existujúce respiračné ochorenia ako deťom tých rodičov, ktorí nefajčia.“

Dôvodom tejto štúdie nebolo apelovať na zmysel rodičov pre zodpovednosť a navodiť im výčitky svedomia, pretože podľa expertov, tento pocit viny nebude mať zamýšľaný účinok. Avšak predloženie príčiny tejto choroby môže rodičov priviesť k pozitívnemu úsiliu o to, aby prestali fajčiť.

Fajčenie rodičov spôsobuje astmu a iné respiračné ochorenia u ich detí.

Tip Vitariána

Nikdy nie je dobré, ak sa z niečoho čo nám neprospieva, stane závislosť. Ak vám fajčenie pomáha odbúravať stres, skúste ho nahradiť niečím iným, čo odbúrava stres, ale pôsobí na vás pozitívne: napríklad intenzívny šport alebo príroda.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency