Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Čo robia pri behu ramená?

Beh nezáleží len od nôh

16. 06. 2015 Šport Pohyb Kosti  Jozef Maťko
Čo robia pri behu ramená?

Beh a estetika sa u mňa vylučujú. Moje kolená tvoria pri behu písmeno "X",  moje nohy sa vychyľujú do strany a horná časť tela kmitá sem a tam. „Bežecká technika: štyri mínus,“ certifikoval ma športový lekár Matthias Marquardt. Strýko Achim nazýva môj bežecký štýl „Štýl nosorožca“.

Počula som nespočetné množstvo tipov, s ktorými by som mala svoju techniku zlepšiť: dopadať na predné chodidlo, stabilizačný tréning, bežať s otvoreným bedrom. Všetci hovoria o trupe, nohách a chodidlách. Ale len málokto sa zmieňuje o ramenách. Neprávom. Lebo bez ramien by sa nohy vôbec nemohli pohybovať správne. Najdôležitejšie fakty.

Prečo sú ramená tak dôležité?

Ony podporujú koordináciu. Príklad: keď urobím ľavou nohou jeden krok vpred, pravé rameno ju automatický nasleduje. „Krížová koordinácia dáva telu stabilitu," píše Matthias Marquardt vo svojej bežeckej biblii. Ja robím spätnú kontrolu a mašírujem ďalej, tentoraz chôdzou robota: ľavá noha a ľavá ruka súčasne - a naopak.

Vyzerá to nielen hlúpo, ale tiež je to divný pocit. Musím dávať pozor, aby som nestratila rovnováhu. To znamená, že ramená skutočne poskytujú stabilitu. Okrem toho, ich pohyby sú prepojené s nohami. Kto nimi rýchlo pohybuje, robí aj rýchlejšie kroky. Kto nimi pohybuje silnejšie, pohybuje aj nohami silnejšie. Stručne povedané, ramená sú taktovými generátormi, ktoré riadia kroky.

Čo väčšina ľudí robí zle?

Bežať je ľahké, myslí si väčšina ľudí. Ale prečo má  toľko bežcov tak absurdné bežecké štýly? Typické chyby: ruky sú zaťaté v päsť, paže visia jednoducho len pri tele alebo veslujú divoko vzduchom. Ja, napríklad patrím k tým, ktorí rotujú pažami. Namiesto kmitania pažami rovno vpred, urobím malé knísanie stranou.

To má potom vplyv na nohy. Ak kmitajú moje paže dovnútra miesto dopredu, otáčajú sa nohy dovnútra. Ak zostanem s hornou časťou tela a ramenami rovno, zostanú aj moje kolená rovno. Výsledok: bežím menej s nohami do X. Tým, že dávam pozor na svoje paže, zlepšuje sa moja pozícia nôh.

Správny bežecký štýl závisí aj od ramien. Tie sa pohybujú rovnobežne spredu dozadu a trup zostáva otočený dopredu.

Ako sa správne používajú paže?

Treba dbať na tri veci:

  • Po prvé: švih musí vychádzať z ramien, nie z lakťa. „Paže by mali kmitať v ostrom uhle smerom dozadu, takže vzniká trojuholník medzi hornou časťou paže, predlaktím a trupom – takzvaný bežecký trojuholník," hovorí bežecká trénerka a bývalá nemecká šampiónka v polmaratóne, Ingalena Heuck. Funguje to: keď švihám pažami v ostrom uhle dozadu, sú moje pohyby paže automaticky menšie. Môžem nimi pohybovať rýchlejšie, a tým zvýšiť svoju frekvenciu krokov.
  • Po druhé: nezovierať päste. Paže a ruky by mali byť uvoľnené. „Palec leží voľne na ukazováku,“ hovorí Heuck.
  • Po tretie: zostať s hornou časťou tela rovno a neotáčať ramenami. Okrem toho je  užitočné hornú časť tela mierne nakloniť dopredu, odporúča trénerka.

Prečo zabezpečujú paže zdravý bežecký štýl?

Práca paží vplýva na pohyb kolena. Matthias Marquardt hovorí v bežeckej biblii o „bábkovom efekte". Je to, akoby viedla nitka od pravého lakťa k ľavému kolenu. Ak sa paža vytiahne hore, nasleduje ju koleno.  Čo to má čo do činenia so zdravím? Tým, že svoje koleno dôrazne zdvihnem nahor, je predkolenie bližšie k telu. Automaticky robím menšie kroky a tým znižujem záťaž kĺbov.

Teraz je tu už len jeden problém: ako dlho vydržím túto novú bežeckú techniku? Nie dlho. Musím si ju stále opäť pripomínať. Kým si vžijem tento nový vzor pohybu, budem potrebovať ešte veľmi veľa trpezlivosti. Ale dobrý bežecký štýl jednoducho nie je zadarmo.

Tip Vitariána

Pri behu teda záleží aj na rukách. Okrem toho, že by ruky mali ísť rovnobežne proti sebe spredu-dozadu a nemali by ste otáčať trupom, uvoľnite celé ruky: aj plecia a aj zovreté päste.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency