Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Top potraviny pre dlhovekosť

Radí držiteľka Nobelovej ceny Dr. Elizabeth Blackburnová

09. 11. 2017 Stravovanie Veda Dlhovekosť  Hana Moravčíková
Top potraviny pre dlhovekosť

Teloméry, kľuče k dlhovekosti?

Chromozómy sa nachádzajú v každej bunke nášho tela. V prípade eukaryotických chromozómov sa na ich konci nachádza tzv. teloméra. Čím dlhšia je táto časť chromozómu, tým lepšie dokáže ochrániť DNA pred ochoreniami a tým dlhšiu mladosť, inými slovami dobrý zdravotný stav, nám dokáže zabezpečiť. Je totiž jedno koľko rokov máme a či sú už naše teloméry kratšie, než by mali byť. Ich dĺžku môžeme stabilizovať alebo podporiť nezávisle od svojho veku.

Starostlivosť o teloméry sa odráža na celkovej výžive organizmu, na aktívnej prevencii pred chorobami a na zdravej váhe. Dobrou správou pre každého je, že teloméry si nevyžadujú jednu špecifickú dietetickú líniu. Dr. Elizabeth Blackburnová predovšetkým dôrazne radí vynechať so svojho jedálnička potraviny, ktoré starnutie značne zrýchľujú a podporujú vznik mnohých ochorení. K takýmto patrí biely rafinovaný cukor a z neho vyrobené potraviny a mäsové spracované jedlá spájané s rakovinou, ako napríklad šunky a klobásy.

Rafinovaný cukor teloméram škodí a skracuje ich.

Dr Blackburnová súčasne tvrdí, že váha môže byť niekedy menej dôležitá ako tvar tela. I štíhly človek môže mať „želatínovú“ konzistenciu, ktorá nehrá do karát jeho zdravotnému stavu a o niečo statnejší človek, ktorý napohľad nevyzerá štíhlo, môže byť paradoxne v lepšej kondícii.

Ako je to možné? Malé množstvá tuku, ktoré sa nachádzajú tesne pod pokožkou alebo na končatinách, môžu mať do istej miery pozitívnu ochrannú funkciu, zatiaľ čo tuk uložený hlboko v organizme, predovšetkým na bruchu a v okolí pečene a svalov, predstavuje skutočné riziko pre teloméry a ohrozuje zdravé starnutie človeka.

Priveľa tuku v okolí brucha môže spôsobiť rezistenciu voči inzulínu a viesť k cukrovke. Tuk v okolí brucha je navyše náchylnejší na zápaly ako napríklad tuk na stehnách, a preto je oveľa škodlivejší pre bunky a imunitný systém. Ľudia, ktorým sa tuk ukladá v okolí brucha, by si mali dať pozor predovšetkým na tekutý cukor. Jedna plechovka Coca-Coly obsahuje 9 kávových lyžičiek cukru pričom celodenná odporúčaná dávka cukru pre dospelého človeka je 7 lyžičiek. Tekutý cukor navyše neobsahuje žiadnu vlákninu ani nutričné látky. Pri mikrobiologickom skúmaní telomér jedincov, ktorí denne vypijú 2 plechovky sladených nápojov (asi 600 ml), bolo zistené, že sú z hľadiska DNA o 4,6 roku starší ako ich rovesníci, ktorí sladené nápoje nepijú. Rovnaké výsledky boli získané po porovnaní telomér fajčiarov a nefajčiarov.

Je šokujúce, že takéto výsledky boli navyše zaznamenané už v prípade trojročných detí, ktoré pijú štyri alebo viac sladených nápojov týždenne. K sladeným nápojom samozrejme rátame i mnohé ovocné džúsy, sladené kávy a čaje alebo energetické drinky.

Zameňte cukry za bielkoviny a vlákninu

Namiesto stravy bohatej na cukry sa snažte konzumovať jedlá bohaté na vlákninu a kvalitné bielkoviny. Pravidelne si pripravujte celozrnné potraviny, jedlá z čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré sú priateľské k teloméram. Ak máte chuť na sladké, zvoľte ovocie. Hoci taktiež obsahuje cukor, teloméry ho majú rady, pretože obsahuje i vlákninu a mnoho ďalších kvalitných živín.

infografika-telomery

Žiadne diéty

Jojo efekt podporuje rýchle starnutie a telo sa proti hladovke vzpiera všetkými možnými spôsobmi. Keď stratíte váhu, váš metabolizmus sa spomalí, pretože telo sa stratenú váhu ponáhľa nabrať späť. Len 5 % ľudí, ktorí držia diétu, si dokáže dosiahnutú váhu udržať dlhšie ako 5 rokov.

Odpoveďou na zlý zdravotný stav a nadváhu preto nie je krátkodobá diéta na zhodenie váhy, ale dlhodobý racionálny prístup k stravovaniu. Za príklad dávajú vedci celému svetu stredomorské jedlá plné množstva proteínov, zdravých tukov, vitamínov, minerálov a vlákniny. Nesústreďte sa na kalórie ale na kvalitu toho, čo si servírujete na tanier. Je skutočne preukázané, že ľudia, ktorí žijú na juhu Talianska a stravujú sa ukážkovou stredomorskou stravou, majú dlhšie teloméry ako ich rovesníci z iných častí sveta.

Pozor na zápaly, inzulín a oxidatívny stres

Počas výskumu telomér prišli vedci k záveru, že tromi základnými nepriateľmi tela sú zápaly, oxidatívny stres a inzulínová rezistencia. Práve tieto tri aspekty sa podieľajú aj na skracovaní telomér a zhoršenom zdravotnom stave, ktorý pripisujeme pribúdajúcim rokom.

Zápaly sú zodpovedné za vznik mnohých chorôb od rakoviny po artrózu a ochorenia srdca a často prekvitajú hlavne vďaka sladkému palivu, ktoré im dodávame v bohatých dávkach. Zdravé potraviny však dokážu proces zápalov naopak zvrátiť. Preto by sme mali konzumovať množstvo potravín s vysokým obsahom omega-3, ako sú ryby a tmavá listová zeleninaovocie a zelenina bohaté na flovonoidy a antioxidanty.

Oxidatívny stres vysiela do našich tiel voľné radikály, ktoré skracujú dĺžku telomér. Účinne ich môžeme zničiť zvýšenou konzumáciou potravín, ktoré obsahujú antioxidanty, napríklad vitamíny C a E (slivky, listová zelenina, orechy, celozrnné obiliny a zelený čaj).

Inzulínovú rezistenciu spôsobuje ako v prípade zápalov nadmerná konzumácia cukru a môže viesť k rozvoju cukrovky a k opätovnému skráteniu telomér. Odpoveďou je znovu vylúčenie rafinovaného cukru z jedálnička.

Tip Vitariána

Dr. Elizabeth H. Blackburn tvrdí, že za dlhovekosťou a trvalým zdravým vo všeobecnosti nestoja výživové doplnky ale správne vyvážená strava. Za zváženie však podľa nej stojí občasné doplnenie vitamínu D, ktoré môže viesť k predĺženiu telomér až o 20 %.   

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency