Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Bobule goji: potravina dlhovekosti

Pravdepodobne najlepšia potravina na dlhovekosť, ale nielen to!

06. 10. 2015 Sex Superpotraviny Imunita Zmysly Dlhovekosť  Martina Strihová
Bobule goji: potravina dlhovekosti

Dlhovekosť a zdravé hormóny

Sedemdesiatročný človek produkuje len jednu desatinu množstva ľudského rastového hormónu (ĽRH) vytváraného dvadsaťročným človekom. Tento pokles sprevádza fyzické zhoršenie ako je nižšia hladina energie, svalová slabosť a tendencia ukladať si viac telesného tuku. Posilnenie prirodzenej tvorby rastového hormónu nám pomáha cítiť sa, vyzerať a fungovať ako mladšie osoby. Bobule goji pomáhajú našim telám robiť to rôznymi zaujímavými spôsobmi.

Existuje dôkaz, že goji zvyšuje dlhovekosť, pretože je bohaté na sesquiterpenoidy. Sesquiterpenoidy majú protizápalové vlastnosti. Stimulujú hypofýzu a mozgový prívesok, a tak zvyšujú žľazovú tvorbu ĽRH. Ľudský rastový hormón je hlavný hormón, ktorý ovplyvňuje hladinu všetkých hormónov v tele. Pamätajte si, ako starneme, ĽRH klesá. Aby sme získali úžasnú dlhovekosť, musíme si udržať produkciu ĽRH. Bobule goji sú jedinou známou potravinou, ktorá je potvrdený secretagogue (secretagogue je zlúčenina, ktorá stimuluje ĽRH).

Prítomnosť určitých aminokyselín v goji môže tiež podporovať tvorbu ĽRH. Goji je bohatým zdrojom l-glutamínu a l-arginínu. Tieto dve aminokyseliny pracujú spolu na zvyšovaní hladiny rastového hormónu a na oživení vzhľadu a metabolizmu.

Zvyšovanie libida a sexuálnej funkcie

V Ázii sa goji tradične považuje za prostriedok povzbudzujúci sexualitu. Okrem toho, goji všeobecne pôsobí ako povzbudzujúci prostriedok na zlepšenie celkovej vytrvalosti, nálady a zdravia, zatiaľ čo znižuje vplyv stresu na naše telá. Všetky tieto výhody dokopy sú prospešné pre zdravší a bohatší sexuálny život.

Pokles sexuálnej funkcie nie je nevyhnutnou súčasťou starnutia. Nižšia sexuálna túžba u mužov aj žien sa môže spájať so zníženou produkciou testosterónu. Bobule goji pomáhajú tým, že zvýšia tvorbu ĽRH, ktorý potom uľahčí nárast tvorby testosterónu.

Goji podporuje sexualitu, zlepšuje vytrvalosť, náladu a zdravie.

Antioxidanty

Antioxidanty chránia naše DNA pred voľnými radikálmi a poškodením radiáciou. Poškodenie DNA otvára dvere každej možnej chorobe a urýchľuje starnutie. Postupom času sa naše DNA poškodzuje voľnými radikálmi, ktoré boli vytvorené ako vedľajšie produkty normálneho metabolizmu, a vystavovaním sa toxínom a žiareniu.

Aj keď sú naše telá vybavené na neustále obnovovanie samých seba, môžu byť zaplavené príliš veľkým množstvom voľných radikálov, zvlášť keď starneme. Toto vedie k predčasnej smrti zdravých buniek, čo môže prispievať k množstvu rôznych degeneratívnych chorôb a k zrýchlenému rozvoju zmutovaných buniek, ktoré môžu viesť k rakovine – ak náporu nečelia antioxidanty.

Ovocie goji je najbohatším prírodným potravinovým zdrojom antioxidačných karotenoidov (ako beta-karotén – bobule goji obsahujú viac beta-karoténu ako mrkva). Karotenoidy sú v tukoch rozpustné prírodné antioxidačné pigmenty.

Obsah karotenoidov v tkanivách cicavcov je štatisticky významným faktorom pri určovaní potenciálu maximálnej dĺžky života (PMDŽ). Napríklad ľudský PMDŽ v zhruba 90 rokoch súvisí s hladinou séra karoténov od 50 do 300 mikrogramov na deciliter, zatiaľ čo iné primáty ako makak rhesus majú PMDŽ približne 34 rokov korelujúce s hladinou séra karoténov od 6 do 12 mikrogramov na deciliter. V podstate sa zdá, že čím viac karotenoidov cicavce jedia, tým dlhšie budú žiť.

Zlepšenie zraku

Goji obsahuje dva kľúčové antioxidanty pre zdravý zrak: zeaxantín a luteín. Voľné radikály útočia na oči a zeaxantín a luteín ich pred nimi chránia a pomáhajú takúto škodu napraviť.

Tieto antioxidanty sa sústreďujú v strede sietnice a chránia oči pred najbežnejšími príčinami straty zraku súvisiacou s vekom vrátane makulárnej degenerácie, šedého zákalu a diabetickej retinopatie.

Goji obsahujú možno najvyššiu koncentráciu antioxidantu zeaxantínu zlepšujúceho zrak zo všetkých prírodných superpotravín alebo rastlinných prípravkov.

Goji obsahujú možno najvyššiu koncentráciu antioxidantu zeaxantínu zlepšujúceho zrak zo všetkých prírodných superpotravín alebo rastlinných prípravkov na trhu v súčasnosti. Zeaxantín pomáha liečiť membrány našich očí a tiež im dodáva žiarivosť a mladistvosť. V čínskom liečiteľstve boli bobule goji odporúčané na zlepšenie zraku po tisícky rokov.

Posilňovač imunitného systému

Zdá sa, že tri najvýznamnejšie zložky goji na zlepšenie imunitného systému sú: goji polysacharidy (lycium barbarum polysacharidy alebo LBP), beta-karotén a minerál germánium.

Polysacharidy bobúľ goji, ktoré sú zložkami sacharidovej konštitúcie goji, sú svetovo preslávené vďaka ich schopnosti zlepšovať imunitný systém a chrániť bunky pred genetickou mutáciou.

Zdá sa, že beta-karotén posilňuje funkciu detskej žľazy a zvyšuje stimulačný účinok interferónov na imunitný systém. Interferón je mocná zlúčenina zlepšujúca imunitu, ktorá hrá hlavnú úlohu v ochrane pred vírusovou infekciou.

Výskum naznačuje, že goji obsahuje organické germánium (internetové zdroje odhadujú, že goji obsahuje 124 ppm germánia). Preukázalo sa, že germánium obsahuje vlastnosti na boj proti rakovine. Japonské štúdie udávajú, že organické germánium je účinné pri liečení rakoviny krčka maternice, rakoviny pečene, rakoviny pľúc, rakoviny semenníkov a rakoviny maternice. Zistilo sa, že germánium podobne ako beta-karotén vyvoláva tvorbu imunitu zvyšujúceho interferónu.

Hydratácia

Bobule goji – hlavne divoké, čerstvé goji rastúce na bohatých naplavených alkalických pôdach – obsahuje obrovské množstvo vodíka. Vodík je to, čo je potrebné na vytvorenie „hydratácie“.  Byť hydratovaný je úlohou dostatočnej konzumácie vodíka, slovo vodík po anglicky „hydro-gen“ odhaľuje vo svojom význame vedu: „hydro“ je voda, „gen“ je generátor. V domácom púštnom prostredí, kde je voda vzácna, je jedenie goji rozhodujúcou časťou prežitia.

Goji dokážu hydratovať organizmus.

Podpora mozgu a neurologického zdravia

Goji pomáha našim telám produkovať cholín, nevyhnutnú živinu, ktorá bojuje proti poškodeniu voľnými radikálmi spájajúcim sa s neurologickou degeneráciou a s Alzheimerovou chorobou.

Podpora kardiovaskulárneho zdravia

Goji bojuje proti zužovaniu tepien, ktoré dodávajú kyslík a živiny do všetkých našich buniek. Ovocie goji má schopnosť bojovať proti kľúčovému faktoru, ktorý spôsobuje srdcovú chorobu: zoxidovanému cholesterolu. Cholesterol sa stáva obzvlášť nebezpečným keď zoxiduje v dôsledku voľných radikálov a zoxidované tuky v krvi sa prilepia na steny ciev spolu s nanobaktériou tvoriacou vápnik a začnú vytvárať plaky. Naše telá majú proti tomu zabudovaný obranný systém, enzým nazývaný superoxiddismutáza (SOD). SOD je superantioxidant, ktorý zabraňuje cholesterolu v oxidácii. Čínsky výskum odhalil, že goji môže zvýšiť našu tvorbu SOD.

Udržanie zdravia životne dôležitých orgánov

Goji je posilňujúcim adaptogénom – udržuje naše životne dôležité orgány zdravé tak, že vyvažuje hladinu cukru v krvi a posilňuje pečeň, tráviaci systém a pokožku. Čaj z bobúľ goji sa v Ázii používal na liečbu cukrovky a na pomoc pri regulácii vysokého cukru v krvi, čo je predchodca cukrovky aj srdcovej choroby.

Rôzne druhy fytochemikálií v ovocí zvyšujú schopnosti pečene detoxikovať a chrániť pred poškodením orgánu karcinogénmi a vírusom hepatitídy. Tieto fytonutrienty zahŕňajú betaín, polysacharidy a antioxidačné pigmenty. Betaín čistí pečeň a redukuje toxickú aminokyselinu homocysteín (vedľajší produkt nanobaktérie) v kardiovaskulárnom systéme. Betaín a iné fytochemikálie v goji môžu byť dôvodom, prečo majú bobule goji protizápalové vlastnosti.

Čaj z goji je tiež užitočný na všetky typy tráviacich problémov a môže pomáhať zotavovaniu sa zo zažívacích ochorení ako sú vredy a syndróm dráždivého čreva. Výskum naznačuje, že polysacharidy v goji sú zodpovedné za upokojujúci účinok na trávenie. Ovocie goji obsahuje mastné kyseliny (vrátane kyseliny hexadekanovej, kyseliny linolovej, beta-elemene, kyseliny myristovej a etylu hexadekanového) a  polysacharidy nesúce Ormus, ktoré môžu stimulovať tvorbu kolagénu a udržiavať vlhkosť, čo spôsobuje mladší vzhľad pleti.

Goji je možno na živiny najbohatším bobuľovitým ovocím planéty. Chutí vynikajúco a je dobre vyvážené pre skoro všetky telesné typy, krvné skupiny a metabolizmy.

Goji je možno na živiny najbohatším bobuľovitým ovocím planéty.

Tip Vitariána

Goji guľky
2 šálky sušených bobúľ goji rozmixovaných vo vysokovýkonom mixéri
2 PL kokosového oleja
2 PL surového medu
1 hrsť drvených kakaových bôbov
1 kopcovitá PL kvalitného kakaového prášku
¼ šálky mandlí rozmixovaných na jemný prášok vo vysokovýkonnom mixéri
Zmiešajte rukami a vytvarujte guľky veľkosti na jedno zahryznutie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency