Lesné kúpele a silná imunita

Náhľad do uzatvorených častí ľudského mozgu

16. 07. 2017 Tipy Relax Príroda  Hana Moravčíková
Lesné kúpele a silná imunita

Kúpele po japonsky

Lesné kúpele, inak povedané pobyty v lese medzi stromami, sa stali súčasťou japonského ozdravovacieho programu v roku 1982, kedy ho začalo propagovať japonské ministerstvo lesníctva pod názvom shirin-yoku. Pointou tohto programu bolo nabádanie verejnosti, aby trávila medzi stromami čo najviac času. Pikniky pod rozkvitnutými čerešňami už boli v tom čase v Japonsku tradičnou voľnočasovou aktivitou, a tak sa program ministerstva lesníctva ujal rýchlo. Obdivovanie a rešpekt k prírode už boli navyše v japonskom povedomí dobre ukotvené, keďže ho šírili i mnohí tamojší majstri zenu.

Lesné kúpele, podobne ako zen, tiahnu k jednoduchosti a k pokoju a pozostávajú z času strávého medzi stromami: žiadna turistika, krokomentre ani beh. Môžete sa prechádzať alebo len tak sedieť. Pointou je oddych a upokojenie sa, nie fyzické výkony a dosahovanie nových cieľov.

Lesné kúpele majú v Japonsku dlhoročnú tradíciu.

Les ovplyvňuje schopnosti prirodzených zabijakov alias NK buniek

Medzi rokmi 2004 až 2014 minuli Japonci na výskum fyzických a psychických efektov lesných kúpeľov na ľudí 4 milióny dolárov. Qing Li, profesor na lekárskej fakulte v Tokiu, zmeral aktivitu buniek NK v imunitnom systéme pred a potom, čo strávili ľudia čas v lese. Tieto bunky zabezpečujú rýchlu odpoveď vírusmi infikovaných buniek a reagujú na tvorbu nádorov. Ich pôsobenie sa spája so správnou funkciou imunitného systému a s prevenciou rakoviny. V štúdii, ktorú profesor Li viedol v roku 2009 bolo zistené, že aktivita NK buniek bola zvýšená ešte týždeň potom, čo skúmaní jedinci navštívili les. Ak títo jedinci strávili v lese celý víkend, pozitívne dôsledky trvali až jeden mesiac.

Vôňa lesa podporuje imunitu

Za pozitívne efekty lesa vďačíme esenciálnym olejom vo všeobecnosti nazývaným fytoncídy, ktoré sa nachádzajú v dreve, rastlinách a v niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Stromy esenciálne oleje „vyžarujú“, aby sa chránili pred mikróbmi a hmyzom. Lesný vzduch teda nie je len lepší a čerstvejší, ale obsahuje i fytoncídy, ktoré zlepšujú fungovanie imunitného systému.

Lesné kúpele nás zbavujú stresu.

Veľa stromov = málo stresu

Dôsledky lesných kúpeľov na ľudských organizmus skúmala aj Japonská univerzita Chiba, ktorá vypracovala štúdiu na 280 dvadsiatnikoch. Tím vedcov meral ich slinný kortizol, ktorý zvyšuje stres, krvný tlak a srdcovú frekvenciu počas bežného dňa v meste a zistené hodnoty porovnal s údajmi získanými po 30-minútovom pobyte v lese.

„Lesné prostredie má v porovnaní s mestom na svedomí nižšiu produkciu kortizolu, jemnejší pulz, nižší krvný tlak, intenzívnejšiu aktivitu parasympatického nervového systému a nižšiu aktivitu sympatického nervového systému,“ tvrdí štúdia.

Parasympatický nervový systém kontroluje odpoveď tela na pokojné situácie, kedy odpočívame a trávime potravu, zatiaľ čo sympatický nervový systém má na starosti náročné životné situácie známe ako „boj alebo útek“. Po lesných kúpeľoch boli skúmaní jedinci pokojnejší a pociťovali menej stresu.

Vdychujte esenciálne oleje a oddýchnite si. Posilníte si tak i imunitu.

Zelená psychika

Štúdia, ktorá skúmala vplyv lesných kúpeľov na psychiku 498 zdravých dobrovoľníkov zistila, že ľudia vykazovali vďaka lesu menšie známky agresivity a depresívnych pocitov. Navyše jedinci pociťovali po pobyte v lese známky väčšej životaschopnosti. Práve vďaka týmto dôkazom môžeme lesné prostredie považovať za miesto s terapeutickými vlastnosťami.

Obyvatelia veľkých miest môžu ťažiť z pozitívnych účinkov stromov napríklad pri návšteve parku. Už krátke vystavenie sa zelenému prostrediu v mestských oblastiach znižuje hladinu stresových hormónov. Práve preto odporúčajú lekári „dávky prírody“ i deťom s poruchami pozornosti. Na základe prevedených štúdií navyše vedci zistili, že človek nepotrebuje stráviť v prírode dlhý čas. Dôležité je byť s ňou v kontakte pravidelne.

Tip Vitariána

Ak vás nebaví len tak sa prechádzať po lese, môžete sa začať venovať napríklad poznávaniu divokých rastlín. Nájdete medzi nimi mnoho liečivých druhov, ktoré si môžete vysušiť na čaj, alebo byliny, ktoré možno skvele spracovať v šalátoch alebo v smoothies. Ak sa v divokých jedlých rastlinách zatiaľ príliš nevyznáte, nechajte si poradiť od Sergeja Boutenka a jeho ľahkých a malých kartičiek Divoké a jedlé, ktoré sa zmestia do každého vrecka na nohaviciach.

Súvisiace články

Stres

Stres

Meditácia

Meditácia

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency