Ľudia zaľúbení do seba milujú selfies

Narcizmus – hlad po obdive a láske

24. 05. 2016 Láska  Jozef Maťko
Ľudia zaľúbení do seba milujú selfies

Čo je narcizmus?

Narcizmus alebo sebaláska i samoľúbosť je patologický stav charakterizovaný nadmerným záujmom o vlastnú osobu, nazvaný podľa Narcisa. V psychoanalýze stav, v ktorom sa Ja stalo vlastným sexuálnym objektom; u E. Fromma obranný mechanizmus proti strate sebaúcty; v súčasnej psychiatrii druh psychopatie u človeka, ktorý vníma len seba a svoje záujmy.

Mnohí ich poznajú z ich časovej osi: ľudia, ktorí dokumentujú na sociálnych médiách takmer každý krok svojho života a zdieľajú ho s ostatnými ľuďmi.

Ak človek chce zdieľať s verejnosťou svoju návštevu v posilňovni, vedľa v čínskej reštaurácii a u kaderníka, potrebuje okrem dobrého sebavedomia aj kus zaľúbenosti do seba - inak to sotva funguje. Tak mohli výskumníci v rade štúdií ukázať, že narcisti sú veľmi aktívni na sociálnych sieťach, a sú viac naklonení posielať ich znázorňujúce obrázky ako ľudia menej zaľúbení do seba.

V novej štúdii vedci na Kórejskej univerzite v Soule teraz zistili, ako veľmi pôsobí  narcistická osobnosť aj na interakciu okolo selfies: postačuje skôr ľuďom zaľúbeným do seba sa prezentovať na sociálnych sieťach? Alebo oni potrebujú tiež uznanie od druhých?

„Likes“ pre seba, ale nie pre ostatných

Pre svoju štúdiu výskumníci Jung-Ah Lee a Yongkun Sung položili 315 účastníkom v prvom kroku otázku o stupni narcizmu. Účastníci museli pri on-line prieskume udať, ako radi disponujú mocou nad ostatnými ľuďmi; ako radi sa pozerajú do zrkadla a ako veľmi trvajú na tom, že im patrí rešpekt, ktorý im podľa ich názoru prislúcha.

V druhom kroku sa pýtali účastníkov - všetci z nich už zverejnili selfies na niektorom portáli sociálnych médií – na toto:

  • Ako dôležitá je pre nich spätná väzba na ich fotografie.
  • Ako intenzívne študujú selfies druhých a či sa zaoberajú komentármi a likes (páči sa mi to) k tomu.
  • A ako často komentujú fotografie ostatných a likes.

Výsledky naznačujú, že narcistom iba nepostačuje, keď sa ich fotografie na časových osiach sociálnych médií druhých prehrávajú. Im je aj rekcia na ich fotografie nadpriemerne dôležitá. Okrem toho študujú selfies druhých ľudí detailnejšie ako mnohí nie narcisti, ako píšu výskumníci v odbornom časopise „Cyberpsychológie, Behaviour, and Social Networking“.

Výsledok podporuje tézu, že ľudia so silnou mienkou o sebe radi porovnávajú, aby posilnili ešte viac svoj vlastný obraz o sebe, píšu psychológovia. Avšak, a to ich prekvapilo, často to bolo iba pasívne študovanie fotiek iných. Spätnú väzbu, ktorú si želali narcistickí probanti pre seba samých, dožičili svojim partnerom na svojich sociálnych médiách len zriedka.

Spätnú väzbu, ktorú si želali narcistickí probanti pre seba samých, dožičili svojim partnerom na svojich sociálnych médiách len zriedka.

Narcisti sú hrdí na svoj narcizmus

Skoršie štúdie spájali narcizmus u používateľov Facebooku s anti-sociálnym správaním. Napríklad s tým, že reagujú agresívnejšie na negatívnu spätnú väzbu a prijímajú pozitívnu spätnú väzbu častejšie, než sami dávajú. V tomto bode vidia výskumníci náznak pre ďalšie štúdie.

Aktuálna štúdia má nejaké neistoty. Najväčšou je, že vedci sa iba pýtali na správanie, namiesto aby ho s pomocou obsahovej analýzy zdôvodnili na sociálnych sieťach. Teraz by mali nasledovať štúdie, v ktorých sú kombinované analýzy a prieskumy, aby sa výsledky zdôvodnili, píšu aj sami juhokórejskí výskumníci.

Narcisti sa na tento účel radi dajú k dispozícii vedcom. Jeden pokus v roku 2014 ukázal, že narcisti bez obáv rozprávali o svojej sebaláske a túto nevidia ako problém. Podľa toho sa treba vlastne len opýtať, aby sme sa dozvedeli od človeka túto osobnostnú vlastnosť: Vy ste narcista?

Záver

Niektorí ľudia s obľubou fotografujú sami seba. Je to narcizmus? Nie vždy. Niekedy je to príležitosť zoznámiť sa na sociálnych sieťach s inými ľuďmi. Alebo aby si človek vyrobil fotografiu do rodinného albumu. Priemysel nám už dokonca ponúka teleskopické tyče, aby človek nemusel naťahovať svoju ruku. Horšie je, ak sa to stane patologickým javom.

Niektorí ľudia s obľubou fotografujú sami seba. Je to narcizmus? Nie vždy.

Tip Vitariána

Je vynikajúce byť spokojní so sebou, so svojím výzorom a životom, na tom by mal pracovať každý. Avšak presviedčať samého seba o tom na základe usilovania sa o likes na facebooku, to nám šťastie v živote neprinesie. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency