Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zmierňuje korekčné pivo opicu?

Mýtus alebo medicína?

08. 01. 2016 Drogy Nápoje  Jozef Maťko
Zmierňuje korekčné pivo opicu?

Vlastne existuje jednoduché vysvetlenie: bolesť má nás chrániť. Takmer každý, kto sa už raz prebudil s duniacou hlavou a žalúdkom, ktorý hodnotí rozdiel medzi ležaním a sedením ako tri jazdy na horskej dráhe v kuse, pozná myšlienku: „Nikdy viac už nebudem piť alkohol!" A to je dobrá vec.

Dlhodobo, to vieme všetci, rozožierajú pivo, víno a pálenka pečeň, škodia žalúdku a spôsobujú bledosť pokožky. A napriek tomu, alkohol môže, slušne užívaný, pripraviť veľa radosti. Nech už bola párty večer akokoľvek pekná, tak nevhodne často prichádza opica nasledujúci deň – výchovný faktor sem alebo tam.

Na zjazdovke sa zraňujú ľudia s opicou oveľa častejšie. Rodičia poznajú tento problém, keď na druhé ráno do postele prichádza trojročný. A ekonomiku okrádajú dôsledky prepitých večerov podľa odhadov ročne o viac ako 16 miliárd eur. Stručne povedané, potreba prostriedkov proti opici je veľká. Ale veda túto tému doteraz trestne zanedbávala.

Alkoholická opica nie je považovaná za zdravotný problém," píše Joris Vester z Alcohol Hangover Research Group (výskumná skupina alkoholickej opice), ktorá bojuje za lepšie pochopenie tohto javu a sumarizuje všetky poznatky o tejto téme. Kto sa prehŕňa v dokumentácii, prichádza k prekvapivému objavu: korekčné pivo by naozaj mohlo pomôcť - aspoň dočasne. Za to hovorí teória.

Bolesti hlavy, nevoľnosť a závraty vyvrcholia vtedy, keď hladina alkoholu v tele práve klesla na nulu. To tiež vysvetľuje, prečo sa mnohí pri vstávaní cítia ešte dobre a o pol hodiny podľahnú nevoľnosti. Takže, kto pred tou hĺbkou vypije korekčné pivo alebo iný alkoholický nápoj, môže oddialiť opicu - ale nemusí ju dlhodobo zmierniť.

Prečo začne hlava hučať až po tom, čo alkohol zmizol z krvi, je nejasné. Jedna vec je však istá: inak ako si mnohí myslia, opica nevzniká priamo cez alkohol v nápoji. Namiesto toho sú to predovšetkým produkty štiepenia alkoholu, ktoré nás trápia budúce ráno. Je mysliteľné, že pritom okrem konzumného alkoholu etanolu, dôležitú úlohu hrá látka metanol. Ona sa stará o druhý účinok korekčného piva, ktorý sa dá vysvetliť s troškou biochémie.

Kto predtým, ako mu alkohol po prebudení klesne na nulu, vypije korekčné pivo alebo iný alkoholický nápoj, môže oddialiť opicu.

Zabrzdená otrava

Vlastne každý alkoholický nápoj obsahujúci malé množstvo metanolu, žbrndu, ktorá vzniká pri výrobe a len škodí. Aby zmizla z tela, štiepi enzým metanol na kyselinu mravčiu a formaldehyd. Obe látky sú vo väčších množstvách vysoko toxické a v menších pravdepodobne prispievajú k opici.

Aby sa zabránilo odbúravaniu metanolu, pomáha - aj keď sa to najprv zdá kontraproduktívne – piť alkohol. Pitný alkohol etanol totiž potrebuje pre svoju degradáciu ten istý enzým ako metanol. Zásadný rozdiel: Etanol sa uprednostňuje. Až keď už nedoteká z piva, vína alebo pálenky, prichádza na rad odbúranie metanolu. Do tej doby sa metanol hromadí.

Kto teraz ráno s mierou pije opäť alkohol, môže oddialiť rozklad metanolu – a ešte viac než to. Ak zostáva metanol dlhodobo v tele, toto sa zriekne štiepenia látky a vylúči ju ako celok cez dych a moč. Kyselina mravčia a formaldehyd tak vôbec nevzniknú. Táto metóda funguje tak dobre, že lekári cielene nasadia etanol pri otrave metanolom spôsobenou pančovaným alkoholom.

Imúnny proti opici

Tieto poznatky však nesmieme preceniť. Ony sú čisto teoretické. Ako dobre korekčné pivo v praxi pôsobí, netestoval žiadny výskumník. To sa pravdepodobne ani už nestane: lekári sú málo nadšení metódou korekčného piva, pretože po prepitom večere nasleduje ešte ďalší alkoholický deň.

Lepšie dokázané je odporúčanie, byť opatrný už pri voľbe alkoholu na nočné párty (a celkovo sa zdržiavať). Čím čistejší je nápoj, teda čím menej látok okrem etanolu obsahuje, tým menšia je opica. Na to poukazujú štúdie, v ktorých jedna časť probantov pila vodku (extrémne čistú) a druhá časť bourbon (veľmi bohatý na prímesi).

A ešte jedna upokojujúca skutočnosť na záver: ak ste prekvapení, že niektorí kolegovia po spoločnej pijatike vždy vyzerajú tak fit, zatiaľ čo vy visíte nad klávesnicou. Okolo 23 percent ľudí (áno, viac ako každý piaty) jednoducho nedostanú žiadnu opicu. Aj to preukázalo niekoľko štúdií. Len jedno však výskumníci nevedia: Čo robí týchto ľudí tak odolnými voči opici.

Uveďme ešte názor Manfreda Singera, profesora vnútorného lekárstva na Univerzite Heidelberg a predsedu predstavenstva Nadácie pre biomedicínsky výskum alkoholu: Takzvané korekčné pivo je slabomyseľnosť. Odporúča sa čaj, voda alebo tekutiny obsahujúce elektrolyty. Silný smäd  prichádza preto, lebo alkohol je močopudný, čo znamená, že strácame veľké množstvo vody a elektrolyty. Dehydratácia zapríčiňuje bolesti hlavy a známe symptómy opice.

Čím čistejší je nápoj, teda čím menej látok okrem etanolu obsahuje, tým menšia je opica.

Záver

Skutočne existujú teórie, ktoré hovoria za účinok korekčného piva. Podľa nich spomaľuje opicu a môže trochu zneškodniť metanol. Účinok je však pravdepodobne len malý a telo si zaslúži po prehýrenom večeri alkoholickú prestávku.

Tip Vitariána

Telu pri opici môžeme pomôcť podporou metabolickej rovnováhy a vylučovania nahromadených toxínov. To sa dá podporiť napríklad konzumáciou smoothie, ktoré sa skladá z paradajok, pomarančov, medu, čučoriedok, sódy bikarbóny a zeleného jačmeňa. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency