Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Živá strava na dovolenke

Ako sa pripraviť na dovolenku pri mori alebo na chatu bez elektriky?

16. 06. 2015 Stravovanie Cestovanie  Martina Strihová
Živá strava na dovolenke

Ak si na dovolenku objednáte plnú penziu, tiež to nemusí byť vždy gurmánske čerstvé organické jedlo. A pravdepodobne vás budú lákať rôzne reštaurácie, pizza, cestoviny, zmrzlina, či opekačka... Ako sa poistiť, kde a čoho kde sa najesť?

Lokálne potraviny

Ak sa chystáte k moru alebo do teplej krajiny, vychutnajte si miestne sezónne potraviny. V takýchto krajinách majú väčšinou vďaka teplému podnebiu lepšiu ponuku sezónneho ovocia a zeleniny a na surovej strave si tam naozaj môžete prísť na svoje. Výborne nakúpite na miestnom trhu alebo od domácich.

Ovocie a zelenina majú v horúcich teplotách veľké výhody:

  • Ak sa vaša strava bude skladať prevažne zo surového ovocia a zeleniny, nebudú vám tak vadiť horúčavy.
  • Ak sa chystáte do krajiny, kde nie je dobrá hygiena a turistom sa odporúča vyhýbať sa miestnym špecialitám, reštauráciám a pitnej vode, ovocie a zelenina sú bezpečnou voľbou a plné organickej vody. Nemôžu byť pokazené a prenášať baktérie ako napríklad živočíšne výrobky, ani do nich nehygienicky nezasahovali ľudia, pretože nektarinky, figy a melóny sú ľuďmi nespracované.
  • Ušetríte si svoj dovolenkový čas. Ak nemáte zaplatenú stravu a zabezpečujete si ju sami, potom vám strava na ovocí a zelenine nezaberie veľa času. V podstate si ju rovno môžete vychutnať, bez prípravy a varenia. A na rozdiel od varenej vás aj osvieži.

Ak idete k moru a do tepla, nemusíte si toho baliť veľa. Nájdite si miestny trh a nakúpte si čerstvé ovocie a zeleninu.

Takže ak idete k moru a do tepla, nemusíte si toho baliť veľa. Nájdite si miestny trh a nakúpte si čerstvé miestne ovocie a zeleninu. Pribaliť si však môžete svoje obľúbené superpotraviny.

Cesta

Idete autom na dlhšiu cestu alebo cestujete lietadlom? Cez letiskovú kontrolu vám neprejde viac ako 100 ml tekutín. S ovocím často prejsť môžete, ale ak si chcete byť naozaj istí a zároveň chcete zdravé jedlo, ktoré vás aj zasýti, pripravte si napríklad:

  • cestovnú zmes zo svojich obľúbených druhov sušeného ovocia, orechov a superpotravín. Môžete použiť napríklad sušené moruše, goji, kakaové bôby, akékoľvek oriešky, atď.
  • sušené potraviny, tyčinky alebo krekry.
  • môžete si na cestu pripraviť surovú kašu, napríklad zmes z pomletej pohánky, surového kakaového prášku a kokosového cukru a keď budete hladní, túto zmes si zalejete vodou, rozmiešate, prípadne necháte chvíľku zhustnúť a máte chutné sýte jedlo hotové.
  • ak cesta nebude trvať dlho, zvážte pôst. Ľudia v lietadle často jedia len z nudy.

Na cestu alebo túru si môžete pripraviť študentskú zmes zo svojho obľúbeného sušeného ovocia a orechov.

Dovolenka na chate bez elektriky

V tomto prípade by ste si mali zabaliť zásoby. Na chate totiž pravdepodobne budete mať k dispozícií len divo rastúce byliny, huby a lesné bobuľovité ovocie. Myslite na:

  • ovocie - také, ktoré vám niekoľko dní vydrží (melón, nektarinky, banány)
  • zeleninu
  • citróny, bylinky, olej alebo avokádo na dochutenie šalátov
  • sušené ovocie a orechy na túry
  • svoje superpotraviny

Mliečne výrobky všeobecne nie sú veľmi zdravé, no ak ich máte radi, tie nepasterizované zo salaša budú tou najlepšou voľbou spomedzi nich. Ak sa chystáte opekať alebo grilovať, lepšou vegánskou voľbou bude napríklad tofu, tempeh, kukurica, tekvica, cuketa a baklažán.

V lese si môžete vychutnať napríklad čučoriedky.

Na záver, vyberajte si vždy sezónne miestne potraviny, tie sú najkvalitnejšie, chutia najlepšie a sú aj najzdravšie. Na prípravu jedla by ste mali mať k dispozícii aspoň nožík. 

Tip Vitariána

Ak si chcete na dovolenke alebo na chate odšťavovať aj bez elektriky, je to možné, existuje totiž aj šikovný ručný odšťavovač Z-star.

Súvisiace články

Prázdne kalórie

Prázdne kalórie

Chlorella

Chlorella

Olivy

Olivy

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency