Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Žiaden čas, žiadna chuť do varenia

Nemci zabúdajú variť

12. 02. 2016 Stravovanie Potraviny Práca  Jozef Maťko
Žiaden čas, žiadna chuť do varenia

Zemiakový šalát s párkami, ryby, husi alebo niečo úplne iné: na Vianoce prichádza u Nemcov na tanier všeličo. Často varia ľudia sami, pre mnohých je to však zvláštnosť. V rádiu Deutschlandfunk sa sťažuje expert na výživu Erwin Seitz na pokles kuchárskych vedomostí mnohých Nemcov.

Vedomosti o jedle a pití sú v rodinnom živote dnes menšie ako predtým, hovorí Seitz. Dnes vedia mladé ženy rovnako málo variť ako mladí muži, často je to aspoň tak. Hans Hauner, riaditeľ Else Kröner-Fresenius centra pre nutričnú medicínu zastáva podobný názor: „Mnoho Nemcov sa pozerá na varenie ako na stratený čas, oni sú v zamestnaní tak vyťažení, že nechcú variť pre seba. A oni často variť ani vôbec nevedia.”

Posúdenie odborníkov sa zhoduje s výsledkami medzinárodného prieskumu Spoločnosti pre spotrebiteľský výskum (Gesellschaft für Konsumforschung, GfK)  v marci 2015. Štatistici sa telefonicky pýtali 27 000 spotrebiteľov vo veku nad 15 rokov v 22 krajinách po celom svete alebo – ako v Nemecku - on-line. Výskumníci chceli vedieť, koľko času ľudia strávia v kuchyni, ako veľmi si cenia svoje kuchárske vedomosti a s akou vášňou pripravujú jedlo.

Ženy uvádzajú, že o varení vedia viac

Vo všetkých troch oblastiach sa preukázal v priemere všetkých krajín značný rozdiel medzi mužmi a ženami: zatiaľ čo ženy podľa vlastných údajov strávia za týždeň v priemere 7,6 hodín v kuchyni, u mužov to bolo 5 hodín, pričom boli do úvahy vzaté len údaje tých, ktorí nahlásili, že varia doma.

V prieskume udávali muži tiež zriedkavejšie, že majú rozsiahle znalosti varenia alebo vášeň pre varenie.

Tab. Varenie: Vedomosti, vzťah a spotreba času, priemer z 22 krajín, GFK

Rozsiahle vedomosti o potravinách a varení

Muži

Priemer

Ženy

25 %

29 %

34 %

 

Vášeň pre potraviny a varenie

                      Muži

Priemer

Ženy

                      27 %

32 %

37 %

 

 Hodiny strávené pri varení za týždeň

Muži

Priemer

Ženy

5,0

6,4

7,6

Pri triedení podľa krajín je zarážajúce, že ľudia v Indii strávia medzi 22 opýtanými národmi nadpriemerne veľa času s varením: v priemere 13,2 hodiny týždenne. To zodpovedá takmer dvom hodinám denne. Oproti tomu udávali Juhokórejčania len 3,7 hodiny za týždeň v kuchyni. Priemer za všetky krajiny bol 6,4 hodín týždenne, teda o niečo menej ako hodina denne.

Nemci strávia v porovnaní taktiež podpriemerne veľa času s varením: 5,4 hodiny týždenne v priemere - v porovnaní s Francúzskom, Talianskom, Veľkou Britániou a Poľskom je to najnižšia hodnota. O umení varenia to však ešte nič nehovorí.

To, čo si sami (ne)uvaríte, je najzdravšie.

Kuchárske zručnosti a vedomosti o potravinách

A skutočne - tu si respondenti v Nemecku dôverujú niečo viac, aspoň v porovnaní s ostatnými európskymi národmi. Štvrtina súhlasila s tvrdením, že má veľa skúseností a poznatkov v oblasti potravín a varenia.

Iba v Taliansku, kde je priemerná doba varenia za týždeň podľa prieskumu dobrých 7 hodín, uviedlo viac ľudí, že majú dobré znalosti varenia. V porovnaní všetkých 22 skúmaných krajín je Nemecko napriek tomu pod priemerom o takmer tretinu s údajne rozsiahlymi znalosťami varenia.

Údajne existujú teraz dva protichodné trendy v kultúre varenia, hovorí kritik gastronómie Seitz:

  • Po celé stáročia varili matky a babičky, tieto odovzdávali svoje znalosti svojim dcéram. „Tento klasický poriadok sa zrútil.“
  • V súčasnosti je v Nemecku gurmánska scéna na vzostupe.

To, čo si urobíte sami, je často zdravšie

Kto sa zaoberá s jedlom, často jedáva tiež zdravšie. Napríklad v roku 2013 analyzovali výskumníci dáta od 4 400 probantov jednej veľkej štúdie o výžive vo Švajčiarsku. Podľa nej jedia ľudia, ktorí vedia dobre variť, viac zeleniny a menej hotových potravín. Z tohto dôvodu je dôležité naučiť deti a mládež variť a povzbudiť ich k tomu, aby zlepšili svoje zručnosti, píšu výskumníci.

Ak veríme prieskumu GfK, udržuje sa vášeň pre varenie v Nemecku toho času v hraniciach: Len o niečo viac ako štvrtina respondentov v Nemecku uviedla, že sa venuje téme jedlo s veľkou vášňou. Podobné výsledky boli napríklad vo Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Veľkej Británii, Švédsku a Belgicku. V Taliansku nahlásilo 40 percent respondentov, že varia s vášňou, čo je ale pravdepodobne aj vlastné vnímanie seba samých.

Variť či nevariť? Nemusíte tráviť čas v kuchyni a vaša strava bude tá najzdravšia, ak budete jesť surovú stravu.

Záver

Variť doma je najlepším riešením. Ak tomu pridáme švajčiarske zvyky – jesť viac zeleniny, budeme sa stravovať aj zdravšie!

Tip Vitariána

Variť či nevariť? Variť je určite lepšie, ako si kupovať fast food, pečivo, sladkosti alebo sa stravovať v reštauráciách, ale je tu ešte jedna možnosť: surová strava. Nemusíte tráviť čas v kuchyni a vaša strava bude tá najzdravšia!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency