Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Akú vodu piť?

Pitie pramenitej alebo filtrovanej vody môže zlepšiť vaše zdravie

24. 05. 2016 Lieky Chemické látky Voda Minerály Prístroje  Martina Strihová
Akú vodu piť?

Symptómy dehydratácie

Nemusíte si ani uvedomovať, že vaše telo baží po vode. Príznakmi dehydratácie sú smäd, suchá pokožka, tmavý nepriesvitný moč, únava, ale medzi často prehliadané príznaky dehydratácie patria aj:

  • tráviace problémy ako pálenie záhy a zápcha,
  • infekcie močových ciest,
  • autoimunitné ochorenia ako chronický únavový syndróm a skleróza multiplex,
  • predčasné starnutie,
  • vysoký cholesterol,
  • priberanie.

Druhy vody – ako si vybrať

Keď príde na vodu, na výber nemáme len vodu z kohútika a z fľaše. Teraz si rozanalyzujeme rôzne druhy vody a ich vplyv na zdravie.

Voda z kohútika – nebezpečenstvo v každom pohári

Obyčajná stará voda z kohútika je pohodlná a prichádza až do našej kuchyne. Ale určite ste už počuli, že väčšina vody z kohútika je znečistená množstvom kontaminantov, ktoré zvyšujú riziko vážnych zdravotných problémov. Medzi tieto znečisťujúce látky často patria ťažké kovy. Tieto nebezpečné kovy sa nielenže dostanú do nášho tela, ale sa v ňom aj usádzajú. Ťažké kovy poškodzujú orgány a tkanivá v ľudskom tele. Vytláčajú z molekúl v bunkách dobré kovy, a tým znemožňujú funkčnosť našich orgánov a metabolizmu. Najčastejšie poškodzujú nervovú sústavu, pľúca, obličky a pečeň, ale negatívne vplývajú aj na krvotvorbu, kožu, u tehotných žien existuje riziko poškodenia plodu a niektoré prvky môžu spôsobovať aj rakovinu.

Medzi látky, ktoré znečisťujú našu vodu, patria:

Arzén

Napríklad v USA je hladina arzénu vo vode neskutočne vysoká. Táto jedovatá látka má silné karcinogénne účinky, ktoré sa spájajú so zvýšeným rizikom rozvoja niektorých druhov rakoviny. Vedci zistili, že arzén sa hromadí v tkanivách a dokonca narúša náš genetický kód (DNA). Bunky vystavené účinkom arzénu sa ďalej množia, ale schopnosť opraviť poškodené DNA je paralyzovaná. Nízka koncentrácia arzénu znižuje schopnosť tvorby červených a bielych krviniek, poškodzuje krvné doštičky, spôsobuje zvracanie a arytmiu. Dlhodobé vystavenie sa nízkej koncentrácii arzénu spôsobuje tvorbu bradavíc na dlanicha, chodidlách a trupe a zvyšuje sa riziko niektorých druhov rakoviny.

Hliník

Takmer každý vie, aký nebezpečný je hliník. Zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby, ale vedeli ste aj, že hliník nachádzajúci sa v zdrojoch vašej mestskej vody môže spôsobovať širokú škálu zdravotných problémov?

Hliník sa spája

  • s hyperaktivitou
  • neschopnosťou učiť sa u detí
  • gastrointestinálnymi problémami
  • problémami s pokožkou
  • Parkinsonovou chorobou
  • s ochoreniami pečene

Pozor, hliník sa nachádza aj v plechovkách, alobale, dokonca aj vo väčšine deodorantov! Bežné deodoranty nepoužívajte a kontrolujte si ich zloženie. Tak isto sa vyhýbajte plechovkám.

Fluorid

Ak si stále myslíte, že fluorid v pitnej vode zabraňuje zubným kazom a pomáha stavať pevné zuby, prepadli ste vymyslenému masovému klamstvu. Fluorid je známy toxín, ktorý v skutočnosti vedie k zvýšenému riziku zubných kazov a môže viesť k širokej škále zdravotných problémov vrátane oslabenia imunitného systému a urýchľovania starnutia kvôli bunkovému poškodeniu.

Lieky voľne dostupné a na predpis

Možno si myslíte, že ak akékoľvek vaše lieky po vypršaní dátumu spotreby vyhodíte do koša a nie do toalety, tak neskončia vo vodnom zdroji. Nanešťastie to tak nebýva. Voda, ktorá prechádza aj skládkami odpadu nakoniec končí v riekach. Nie všetky mestá a štáty čerpajú vodu z riek, ale mnohé áno.

Podľa štúdií ľudské bunky nerastú normálne, ak sú vystavené čo i len malému množstvu liekov na predpis alebo voľne predajným liekom. Niektoré z týchto liekov môžu byť vo vode, ktorú pijete, a to aj akokoľvek nevhodne skombinované. Milióny ľudí majú alergie na lieky. Môže to byť dokonca kvôli vode, ktorú pijú.

Tehotné ženy by si mali špeciálne dávať pozor. Toxické látky, ktoré dostávate do tela z vody z vášho kohútika môžu mať negatívny vplyv na vývin nenarodeného dieťaťa.

Vedľajšie produkty dezinfekcie

Väčšina vody z potrubia býva ošetrená chlórom. Aj keď chlór nie je práve najzdravší prvok, ktorí konzumujeme, je omnoho lepší ako to, čo po ňom zostáva. Vedľajšie produkty dezinfekcie sú výsledkom dezinfekcie vody chlórom, ale sú ešte mnohonásobne nebezpečnejšie! Okrem toho, že sú silne karcinogénne, spájajú sa aj s problémami pečene, obličiek a nervového systému.

Voda, ktorú pijeme, môže byť znečistená hliníkom, arzénom, chlórom a vedľajšími produktami dezinfekcie vody.

Takže mali by sme piť vodu z plastových fliaš?

Ak rozmýšľate nad pitím fľaškovej vody, vedzte, že niektoré takéto vody môžu byť tiež voda z kohútika, a to bez ďalšej filtrácie. Ani pitie vody z plastových fliaš nie je dobrý nápad. Plastové fľaše môžu obsahovať bisfenol A (BPA), čo je syntetický disruptor hormónov, ktorý sa spája s vážnymi zdravotnými problémami ako:

  • poruchy správania a učenia
  • zmena funkcií imunitného systému
  • rakovina prostaty a prsníkov
  • riziko obezity
  • skorá puberta u oboch pohlaví.

Okrem zdravotných rizík má voda balená v plastových fľašiach devastačné účinky na náš ekosystém!

Na druhej strane – o destilovanej vode

Názory odborníkov na destilovanú vodu sú rôzne. Destilovaná voda vznikla varením a odparovaním sa od svojich rozpustených minerálov.

Proti: Voda sa stáva kyslejšou a niektorí tvrdia, že sa snaží dostať sa do rovnováhy tým, že čerpá minerály priamo z tela. 

Pre: Destilovaná voda na seba tak isto naväzuje aj toxíny a odvádza ich z tela.

Pre: Minerály sú pre zdravie nevyhnutné, ale voda jednoznačne nie je naším hlavným zdrojom minerálov. Hlavným zdrojom minerálov je naša výživa. Aby sme získali dostatok minerálov z vody, museli by sme denne vypiť aspoň plnú vaňu vody.

Pre: Minerály vo vode sú anorganické. Minerály totiž môžu mať dve podoby – organickú (viazané v organických zlúčeninách rastlinných a živočíšnych tkanív) a anorganickú (čisté minerály alebo anorganické zlúčeniny). Na vstrebávanie, premenu a využitie v organizme je výhodnejšie prijímať niektoré prvky v organickej podobe (napr. železo). Niektoré zase prijímame v podobe anorganickej (sodík a chlór zo soli). V anorganickej podobe však môžu byť určité minerály pre naše bunky jedovaté. 

Naopak, mnoho odborníkov tvrdí, že destilovaná voda je naopak prospešná. Najviac minerálov ľudské telo získava z rastlinných potravín. Rastliny menia anorganické minerály, ktoré získavajú z pôdy, na organické. Keď organické minerály vstupujú do žalúdka, musia sa naviazať na špecifickú proteínovú molekulu (chelácia), aby mohli byť absorbované. A potom sa dostanú do tkanív, kde sú potrebné. Bez zdravej organickej minerálnej rovnováhy vo vnútri a vonku buniek začne telo vytvárať spazmy, šklbanie a kŕče.

Anorganické minerály z vody sú ťažko vstrebateľné. Sú podozrievané z rôznych degeneratívnych chorôb ako kôrnatenie tepien, artritída, obličkové a žlčové kamene, glaukóm, šedý zákal, strata sluchu, obezita a cukrovka.

Pre zaujímavosť, čistá destilovaná voda dokonca nebude viesť elektrinu, ak v nej nie je prítomných viac ako 2 ppm anorganických minerálov. Voda s 5 ppm anorganického obsahu bude elektricky vodivá. Dokáže to jednoduchý eletrický obvod so žiarovkou! Čím vyšší je anorganický obsah , tým menej účinne voda prenáša organické minerály do tkanív. Fľašková voda, voda z kohútika, filtrovaná voda z reverznej osmózy alebo uhlíkových filtrov bude elektricky vodivá a nie je vraj na prenos a absorpciu minerálov najlepšia (Muehling, 1994). Väčšina americkej vody obsahuje 350 až 1000 ppm znečiťujúcich látok! (Colgan 1993)

Proti: Ak by voda obsahovala znečisťujúce látky, ktoré by sa vyparovali pri nižšej teplote ako má voda, ako napríklad prchavé organické zlúčeniny, ako vedľajšie produkty dezinfekcie, ktoré môžu byť ešte toxickejšie ako chlór, tak budú tiež vo vydestilovanej vode obsiahnuté.

Pre: Ľudia, ktorí sa na svete dožívajú najdlhšie, pijú vodu s menším obsahom minerálov (vápnika).

Destilovaná voda sa všetkými odporúča na kratšie časové obdobie, napríklad na detoxikáciu, pretože pomáha vyťahovať z tela toxíny. Ale dlhodobé pitie neodporúčajú všetci odborníci, a to najmä pokiaľ vaša výživa nie je výživná na minerály.

Zásaditá voda

Aj pri zásaditej vode existuje niekoľko problémov. Niektorí ľudia sa zo začiatku pitia zásaditej vody cítia veľmi dobre, čo by sa mohlo pripísať detoxikácií a tomu, že sú dostatočne hydratovaní.

Detoxikácia je prínosom zásaditej vody a trvá len týždeň lebo dva. Lenže mnoho ľudí má problémy so žalúdkom ako GERD alebo vredy, čo znamená, že majú málo žalúdočnej kyseliny. Z dlhodobého hľadiska môže zásaditá alebo ionizovaná voda narúšať prirodzené tráviace procesy znižovaním kyseliny potrebnej na správny rozklad a vstrebávanie potravy. To môže viesť k narušeniu rovnováhy dobrých baktérií v tráviacom trakte.

Vitamíny vo vode – nenechajte sa oklamať

Vitamínové vody nie sú ničím iným, ako marketingovým ťahom na predaj produktu, ktorý je rovnako nezdravý ako sladené nápoje. Vitamínové vody obsahujú nebezpečný kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, umelé farbivá, prídavné látky, konzervanty a kofeín.

Filtrovaná voda z kohútika je ekonomická, ekologická a zdravá.

Filtrovaná voda z kohútika

Najekonomickejšia a najekologickejšia voľba môže byť práve namontovanie vodného filtru do vašej domácnosti. Odporúčané sú najmä tri typy vodných filtrov:

Reverzná osmóza

Odstraňuje chlór, anorganické a organické znečisťujúce látky, filter reverznej osmózy odstráni aj 80% fluoridu a väčšinu vedľajších produktov dezinfekcie. Jedinou, najväčšou nevýhodou je cena za namontovanie filtra reverznej osmózy, môžete na to potrebovať inštalatéra.

Iónový filter

Iónový polarizačný systém je nastavený na odstránenie solí z vody, ako je napríklad vápnik. Ak máte tvrdú vodu, tento systém v skutočnosti zmäkčuje vodu alebo zamieňa prírodne vytvorené minerálne ióny vo vode za svoje vlastné ióny, čím neutralizuje škodlivý efekt z vytvárania vodného kameňa.

Systém výmeny iónov bol pôvodne, predtým ako sa stal populárny v domácnostiach, využívaný napríklad v bojleroch. Zvyčajne sa pre väčšiu efektívnosť spája s uhlíkovým systémom.

Uhlíkové filtre

Toto sú najčastejšie typy vodných filtrov namontovaných na kuchynskej linke. Uhlíkové filtre odstraňujú znečisťujúce látky, adsorpciu (chemické alebo fyzické naviazanie kontaminujúcej látky na povrch filtračného média).
Existujú rôzne uhlíkové filtre. Granulárne uhlíkové filtre s granulovaným aktívnym uhlím sú považované za najlepšie dostupnú technológiu pre odstraňovanie organických chemikálií ako sú herbicídy, pesticídy a priemyselné chemikálie. Avšak jednou z nevýhod granulárnych uhlíkových filtrov je, že ak by sa niekedy uvoľnil materiál vo vnútri nich, tak si voda môže cez uhlíkový materiál vytvoriť kanály, ktorými by sa vyhla filtrovaniu. Iné uhlíkové filtre majú ešte lepšie filtračné schopnosti, ale sú stlačené uhlíkovým médiom v pevnej forme. To vylučuje tvorbu kanálikov na unikanie vody. Majú aj schopnosť presne kombinovať viacero médií vo filtračnej vložke. Kombináciou rôznych médií stúpa aj schopnosť selektívne odstraňovať rôzne znečisťujúce látky.

Živá voda

Pri výbere správnej vody záleží aj na pH  rovnováhe. Destilovaná voda je príliš kyslá, zásaditá je príliš zásaditá. Ideálne pH vody by sa malo pohybovať medzi 6,5 až 7,5, čo je neutrálne.

Hodnoty pH pramenitej horskej vody sa pohybujú v ideálnom rozpätí. Je to jedna z najzdravších vôd na planéte, pretože je to „živá voda“, ktorá podobne ako „živá potrava“ je vo svojom surovom, prirodzenom stave, v akom ju príroda stvorila.

Jedným z hlavných dôvodov konzumácie surovej organickej zeleniny je, že „živé potraviny“ obsahujú biofotóny, malé jednotky svetla uložené všetkými organickými organizmami vrátane vás.

Avšak to neznamená kúpiť si pramenitú vodu v obchode. Znamená to, zobrať si ju z prameňa. Dajte si ju do skla alebo čistého polyetylénu.

Kokosová voda a zeleninové šťavy - trochu obmeny

Kokosy sú vynikajúcim zdrojom čerstvej vody a elektrolytov. Kokosy sú bohaté aj na kyselinu laurovú, ktorá je známa svojimi imunitu posilňujúcimi ako aj protivírusovými, antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami, takže je ideálna aj vtedy, ak ste chorí. Ešte zdravšie môže byť odšťavovanie čerstvej zeleniny. Vyberajte si organickú zeleninu vypestovanú bez pesticídov.

Pitie zdravej čistej vody vám pomôže:

  • udržať si zdravú telesnú hmotnosť
  • správne tráviť potravu a vstrebávať z nej živiny
  • mať zdravú, žiarivú pokožku
  • znížiť zápaly vo svaloch a kĺboch
  • podporiť zdravý obeh
  • prirodzene detoxikovať telo

Jedna rada na záver: koľko vody piť denne? Denne pite toľko vody, aby váš moč bol stále svetlý a priesvitný.

Denne pite toľko vody, aby váš moč bol stále svetlý a priesvitný.

Tip Vitariána

Ak nemáte prístup k pramenitej vode, je dobré zvážiť do svojej domácnosti kúpu vodného filtra alebo destilátora a stravovať sa výživnou stravou, z ktorej získate dostatok minerálov.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency