Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zvlhčovač vzduchu

Aby neostalo ani jedno oko suché

07. 12. 2015 Dýchanie Zmysly  Jozef Maťko
Zvlhčovač vzduchu

Najmä v zime sa mnohí ľudia sťažujú na suché oči, škrabanie v krku či podráždenú pokožku. Problémy, ktoré sčasti spôsobuje veľmi suchý vzduch v miestnosti. Príjemná a dobrá pre zdravie je vlhkosť vzduchu medzi 40 a 50 percentami. Pri nízkej vlhkosti vzduchu sa zvyšuje náchylnosť k nachladnutiu.

Pri vykurovaní klesá vlhkosť v interiéroch. Dodatočné vetranie sotva pomáha, pretože by to viedlo pri veľmi nízkych vonkajších teplotách k tomu, že relatívna vlhkosť vzduchu v miestnosti ďalej poklesne.

Zvlášť pre citlivých ľudí môže byť východiskom zvlhčovač vzduchu. Ale, trh je pomerne neprehľadný, aj čierne ovce sú pritom. Dobrý prístroj nielen zvyšuje vlhkosť, ale ju aj kontroluje - a vypne, keď je dosiahnutá optimálna vlhkosť v miestnosti.

Potrebný len vo veľmi chladné zimné dni

V podstate sa presadili dve technológie: práčka vzduchu a parný zvlhčovač. Práčky vzduchu rozprašujú veľmi jemnú vzduchovú hmlu, ktorá sa v miestnosti alebo prístroji odparuje. Avšak ony si vyžadujú veľa starostlivosti, mali by byť vyčistené po každom plnení vodnej nádrže. V opačnom prípade hrozí nebezpečenstvo, že sa baktérie a nečistoty rozšíria po miestnosti. Tento problém hygieny nemajú parné zvlhčovače. Pracujú ako varič vody a zohrejú vodu, ktorá sa potom v miestnosti odparuje.

To, či je zvlhčovač vzduchu v byte užitočný, sa dá stanoviť pravidelným meraním s vlhkomerom. Vlhkosť vzduchu v miestnosti sa mení s meniacim sa ročným obdobím. V prechodnom období od októbra do novembra a od februára do marca je zvyčajne stále vysoká, zatiaľ čo v studenej fáze od decembra do januára môže byť veľmi nízka. Takže zvlhčovač nepotrebujeme nepretržite.

Všeobecne platí, že byty sú skôr vlhké ako príliš suché, pretože pri kúrení sa vetrá obvykle príliš málo. Zvlášť keď sa v nich zdržuje veľa ľudí, ktorí varia, perú, sprchujú sa, pohybujú sa. Zvlhčovače sú skutočne nevyhnutné iba vo veľmi chladných zimných dňoch.

Vôňa vo vzduchu

Mnoho ľudí má rado vonné látky vo forme olejov, sprejov, sviečok, drevených tyčiniek alebo vonných lámp. Často sa jedná o éterické oleje, ale tiež syntetické materiály sa spracúvajú na vonné výrobky. „Ak sa nachádzajú v miestnosti v decentnom dávkovaní, veľa ľudí to vníma ako príjemné, ako druh parfumu pre byt,“ hovorí Bernd Glassl z Priemyselného združenia prostriedkov telesnej hygieny a pracích prostriedkov. Tým sa ale vzduch nestane ani suchší ani vlhkejší, teplejší alebo chladnejší. Jednoducho vonia inak.

Vône do osviežovačov vzduchu bývajú často syntetické a na to si treba dať pozor.

Podľa nášho názoru sa používanie vonných látok neodporúča," hovorí Silvia Pleschka z Nemeckého zväzu pre alergiu a astmu. Lebo predpoklad, že sa s navoňaním zlepší klíma v miestnosti, je zlý. Naopak. Tým sa do ovzdušia uvoľňujú ďalšie chemické látky, ktorých  zdravotné riziká nie sú známe. To je obzvlášť problematické pre mnoho alergikov, astmatikov a citlivých ľudí.

Claus Händel sa tiež pozerá na vonné látky v zvlhčovačoch kriticky. V práčkach vzduchu je to tak či tak zakázané. U parných zvlhčovačov je to síce možné, ale to neradím, pretože vonné látky môžu byť nebezpečné pre alergikov. Bolesti hlavy, kašeľ alebo aj obehové problémy sú príznakmi netolerancie. Kto niečo také spozoruje u seba alebo u rodinných príslušníkov a návštevníkov, mal by sa zásadne vzdať navoňania. Najmä u detí je potrebná opatrnosť.

Ľudia, ktorí vône znášajú a majú ich radi, si ich môžu smelo vychutnať, doplňuje Pleschka. Odporúča však krátkodobé a vedomé použitie. A ak sa použijú v miestnosti vonné látky, mali by ste sa predtým postarať o čerstvý vzduch. V opačnom prípade prekryjú vône zatuchnutý vzduch v byte.

Záver

Zvlhčovače vzduchu by mali používať hlavne citliví ľudia, alergici a astmatici. Optimálna vlhkosť vzduchu je 40 až 50 percent. Podľa možnosti sa vyhýbajme vonným látkam.

Tip Vitariána

 Ak už používate nejaké vône, používajte prírodné, napríklad 100% esenciálne oleje, ktoré môžu na dýchanie pôsobiť priaznivo.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency