Vitamín B6

Znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka

Vitamín B6 sa v tele podieľa na asi 100 reakciách vrátane metabolizmu proteínu a červených krviniek. Pre efektívne fungovanie ho potrebuje aj nervový a imunitný systém. Okrem toho je vitamín B6 dôležitý pre syntézu a zachovanie DNA – dvoch procesov, ktoré sú pravdepodobne dôležité pri rozvoji kolorektálnej rakoviny. 

Vitamín B6

Objav

Nedostatok vitamínu B6 alebo pyridoxínu bol prvýkrát zistený u zvierat v roku 1926. V roku 1938 bol tento vitamín izolovaný z jedla a identifikovaný. V roku 1939 ho vedci syntetizovali v laboratóriu.

Fyziológia a funkcie

Vitamín B6, niekedy nazývaný pyridoxín, je pre telo potrebný napríklad v týchto prípadoch:

  • je významne zapojený do metabolizmu proteínov. Keď sa aminokyseliny (podjednotky bielkovín) zmenia na iné látky (ako je tryptofán až niacín), často je pri tom potrebný vitamín B6.
  • je potrebný, keď sa nebielkovinové látky menia na aminokyseliny.
  • je zapojený do procesu výroby serotonínu a norepinefrínu, chemikálií potrebných na prenos signálov do mozgu.
  • je zapojený do tvorby myelínu, bielkovinovej vrstvy, ktorá sa tvorí okolo nervových buniek.

Vitamín B6 proti rakovine

Štúdia odhaľuje, že vitamín B6 brzdí kolorektálny karcinóm.

Výskumníci z Brighamskej a ženskej nemocnice (Brigham and Women's Hospital), v historicky prvej štúdii zistili o vzťahu medzi plazmatickou hladinou vitamínu B6 a kolorektálnou rakovinou (rakovinou hrubého čreva alebo konečníka) u žien, že vitamín B6 môže skutočne pomôcť znížiť riziko kolorektálneho karcinómu.

V štúdii sa zistilo prepojenie medzi vitamínom B6 a rizikom kolorektálnej rakoviny.

V tejto štúdii vedci analyzovali vzorky krvi získané od 32 826 žien v roku 1989. Vedci vo vzorkách analyzovali hladinu PLP (pyridoxal-5-fosfát) – hlavnú aktívnu formu vitamínu B6 v krvi. Od roku 1989 po 2000 (1998 pre adenóm), bolo zdokumentovaných celkovo 194 prípadov kolorektálneho karcinómu a 410 prípadov kolorektálneho adenómu (polypy). Vedci pozorovali, že počas nasledujúceho obdobia mali ženy s vyššou hladinou PLP v ich vzorkách krvi menšie riziko kolorektálneho karcinómu ako ženy s nižšou hladinou PLP. U týchto žien sa príjem vitamínu B6 v strave tiež nepriamo spájal s rizikom kolorektálnej rakoviny. Nepriame spojenie medzi plazmou a príjmom vitamínu B6 zo stravy s budúcim rizikom kolorektálnej rakoviny bolo nezávislé od iných známych rizikových faktorov. Podobná väzba bola tiež pozorovaná u kolorektálneho adenómu (polypov), prekurzor kolorektálnej rakoviny, aj keď sila prepojenia bola slabšia.

Kolorektálny karcinóm je druhou vedúcou príčinou smrti na rakovinu v Spojených štátoch. Podľa Americkej spoločnosti pre výskum rakoviny (American Cancer Society) zomrie tento rok na kolorektálny karcinóm približne 56 730 Američanov. Podľa informácií z Harvardovej univerzity sa kolorektálnemu karcinómu dá predchádzať a liečiť ho vyváženou stravou obsahujúcou veľa zeleniny, ovocia, celozrnné potraviny a obmedzené množstvo vysoko nasýtených tučných potravín. Odporúčania týkajúce sa životného štýlu zahŕňajú udržiavanie zdravej telesnej váhy, zákaz fajčenia a zakomponovanie dennej fyzickej aktivity. 

Zdroje

Potravinovými zdrojmi vitamínu B6 sú:

  • odporúčané zdraviu prospešné zdroje: zelenina, hlavne zelená listová zelenina, ovocie, napríklad papája, pomaranče, cantaloupe a strukoviny,
  • iné zdroje: zdrojmi vitamínu B6 sú aj vitamínové doplnky, obohatené cereálie, mliečne výrobky, hydina a ryby.

Infografika - Obsah vitamínu B6 v potravinách

Vitamín B6 sa ľahko ničí svetlom, ale je o niečo stabilnejší voči teplu.

Merania

Množstvá vitamínu B6 sa vyjadrujú v mikrogramoch alebo miligramoch.

Potreby

Deti potrebujú približne 0,5-1 mg vitamínu B6 denne. Dospelí potrebujú približne 2 mg denne.

Účinky nedostatku

Nedostatok vitamínu B6 vedie k problémom s pokožkou, nervovým systémom a krvi u zvierat. U dospelých ľudí býva nedostatok tohto vitamínu zriedkavý. V experimentálnych situáciách mal nedostatok vitamínu B6 za následok kožné ochorenia. 

Účinky pri nadbytku

Všeobecné príznaky toxicity (otravy) z nadbytočného príjmu vitamínu B6 boli zaznamenané u krýs. Na ľuďoch boli zaznamenané nežiaduce účinky spôsobené doplnkami vitamínu B6, ale nikdy nie stravou. 

 Vitamín B6 sa nachádza v ovocí, zelenine, zrnách a strukovinách.

Tip Vitariána

Ďalšími vhodnými zdrojmi vitamínu B6, ktoré môžete konzumovať vo väčších množstvách, sú napríklad banány, špenát, tekvica, šošovica, fazuľa, karfiol, brokolica, hrach, mrkva, hrozno, ananás, zemiaky a špargľa.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

↑ Späť hore

Počet hlasov: 485