Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ochorieme od fluoridu v zubnej paste?

Internetové fámy o škodlivosti fluoridu

18. 10. 2015 Ochorenia Kozmetika Chemické látky  Jozef Maťko
Ochorieme od fluoridu v zubnej paste?

Ako drasticky môže fluorid rozožrať zuby a kosti rozdrobiť, ukazuje prípad 47-ročnej Angličanky. Každý deň si táto žena varila niekoľko kanvíc čierneho čaju, do každej zavesila 100 až 150 vrecúšok čaju. Silná musela byť táto várka, veľmi silná. 17 rokov sa táto žena oddávala svojej extrémnej vášni, potom musela byť hospitalizovaná.

Všetky jej zuby boli rozdrobené, bolel ju chrbát, aj s rukami a nohami mala ťažkosti. Po chvíli hádania prišli lekári k diagnóze, ktorá mala žene jej obľúbený nápoj navždy sprotiviť. Jej nadmerná konzumácia čaju niesla vinu na jej ťažkostiach, presne vyjadrené fluorid obsiahnutý v čaji. Oná látka, ktorá sa pridáva do zubnej pasty a má chrániť zuby pred kazmi jej chrup úplne zničila. Prípad ukazuje, čo platí v zásade pre každú účinnú látku: veľká dávka robí z nej jed.

Znovu a znovu cirkulujú varovania pred fluoridom na internete: stopový prvok vraj otrávi telo a fluorid je jednou z najväčších zdravotných lží. Tieto varovania sa tisíckrát vyskytli na Twitteri a Facebooku a spôsobili veľkú neistotu medzi spotrebiteľmi. Najmä zubná pasta vyvoláva u mnohých nepokoj, pretože táto sa už po niekoľko desaťročí  umelo obohacuje o tento stopový prvok. Na to existujú tiež dobré dôvody.

Bydlisko rozhodlo o riziku zubného kazu

Úspech fluoridu začal s pozorovaním v období pred sedemdesiatych rokov, kedy pitná voda bola prakticky jediným zdrojom fluoridu: v oblastiach, kde sa tento stopový prvok prirodzene vyskytoval v pitnej vode, mali ľudia významne častejšie biele škvrny na zuboch. Ale tiež mali významne menej zubného kazu ako ľudia v porovnateľných oblastiach, kde pitná voda sotva obsahovala fluorid.

V dôsledku toho začali niektoré krajiny, vrátane Austrálie, USA a Veľkej Británie svoju pitnú vodu umelo obohacovať s fluoridom. Dokonca aj Nemci o tom diskutovali, ale sa rozhodli proti. Takáto „donucovacia medikácia“ nemohla zvíťaziť v tejto krajine. Miesto toho ale obohacovali produkty s fluoridom: boli vyvinuté špeciálne gély, ústne vody, tablety a dokonca aj fluoridovaná soľ.

S modernými zubnými pastami sa dá fluoridom zabrániť až 40 percentám všetkých prípadov kazov.

V súčasnej dobe preukazujú početné štúdie nepochybne pozitívny účinok tohto stopového prvku. S modernými zubnými pastami sa dá fluoridom zabrániť až 40 percentám všetkých prípadov zubných kazov. „Jeho prospech bol preskúmaný na najvyššej vedeckej úrovni,“ hovorí Stefan Zimmer, vedúci Ústavu pre zachovanie zubov a preventívnu stomatológiu na Univerzite Witten/Herdecke. Nadácia Kontrola tovarov hodnotí tento stopový prvok za tak významný, že všetky zubné pasty bez fluoridu pri testoch okamžite prepadnú.

Že mnohí ľudia sú skeptickí voči fluoridu spočíva pravdepodobne aj v jednom chemickom  nedorozumení: inak, ako to naznačuje názov, má fluorid málo do činenia s vysoko toxickým, čistým fluórom. Tento chemický prvok je v skutočnosti veľmi reaktívny a prežiera sa cez mnoho materiálov. Naproti tomu fluorid, ktorý sa vyskytuje ako soľ (napríklad fluorid sodný alebo fluorid vápenatý), je z veľkej časti neškodný. Podobne je to u kuchynskej soli (chlorid sodný), ktorá má len málo čo do činenia s chlórom v bazéne.

Nebezpečie pre biele škvrny na zuboch

Napriek tomu je vhodné skontrolovať vlastný príjem fluoridov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča, aby sa každý deň celkom prijímalo 0,05 miligramov stopového prvku na kilogram telesnej hmotnosti, či už ako dieťa alebo dospelý, tehotné alebo dojčiace ženy, či už zo zubnej pasty, soli alebo vody. „Presné údaje o príjme fluoridu v Nemecku nie sú k dispozícii, predpokladá sa však, že toto množstvo sa za normálnych okolností nedosahuje,“ píše Spolkový ústav pre hodnotenie rizík (BfR). V tejto súvislosti sa netreba obávať celkového príjmu fluoridu.

Ak však dôjde k predávkovaniu, hrozí deťom estetický problém. Ich telo ukladá fluorid pri tvorbe zubov priamo do zubnej skloviny. Pri veľkých množstvách vznikajú biele škvrny alebo pásy, tzv. fluorózy. Z tohto dôvodu by mali deti používať až do veku šiestich rokov špeciálne zubné pasty so zníženým množstvom fluoridu. Aby sa vážne poškodilo zdravie kostí a zubov, musí však stopový prvok byť viac ako desať rokov extrémne predávkovaný (10 až 25 mg na deň).

Aby sa vážne poškodilo zdravie kostí a zubov, musí však stopový prvok byť viac ako desať rokov extrémne predávkovaný.

So zubnou pastou sa to sotva dá dokázať. Podiel fluoridu nesmie prekročiť 0,15 percent v pastách pre dospelých, v pastách pre deti nanajvýš 0,05 percent. „Pri správnom použití (teda čistenie zubov a potom vypľuť, nejesť obsah zubnej pasty vo veľkom množstve) nie je možná otrava zubnou pastou z dôvodu malého množstva fluoridu,“ píše BfR.

Pred záverom niekoľko názorov zo slovenskej tlače

  • Fluorid totiž môže spôsobiť nevoľnosti, zvracanie, či hnačku. Priveľké dávky by mohli viesť u malých detí k závažným zdravotným problémom až k smrti. Podľa viacerých štúdií a výskumov je naše telo fluórom zásobované dostatočne a netreba nám fluoridované pasty, pretože kumulácia tejto látky v organizme môže spôsobiť veľa závažných zdravotných problémov. (zena.atlas.sk)
  • Cieľom miestnej fluoridácie je dodať do povrchových vrstiev skloviny dostatočné množstvo fluoridov a zvýšiť tak odolnosť zubov voči kyselinám, ktoré sú vytvárané baktériami zubného povlaku. Ďalšími pozitívnymi účinkami fluoridov je spomalenie metabolizmu a množenie týchto baktérií. Koncentrácia fluoridov v sklovine sa časom znižuje, preto je potrebné ich prísun pravidelne opakovať. (www.nechcemkazy.sk)
  • Používate zubnú pastu s fluoridom? Nemali by ste. Máte ho v organizme priveľa. Svedčia o tom mliečno-tmavé fľaky na zuboch. A to ešte nie je to najhoršie! Zlé je to najmä pre alergikov. „No ani ostatným, ktorí alergiou netrpia, neodporúčam používať fluoridovanú pastu,“ odporuje reklamám na zdravé zuby toxikológ prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Nespochybňuje, že fluór ako bioprvok potrebujú nielen naše zuby, ale aj kosti. No dostávame ho do tela v rôznych formách oveľa viac, ako je žiaduce. Pomocník sa mení na jed. (www.pluska.sk)

Záver

Fluorid chráni v malých množstvách, aké sú obsiahnuté v zubnej paste, zuby pred kazmi. Riziko pre zdravie kostí a zubov hrozí až potom, keď niekto roky opakovane je väčšie množstvo zubnej pasty.

Tip Vitariána

Ak chcete mať zdravé zuby, chrúmte surovú stravu ako jablká, mrkvu, kaleráb, atď. Tým sa zuby zároveň prečistia aj posilnia. Naopak, varená strava sa na zuboch zachytáva.
To, že sa z fluoridu otrávite jedine ak by ste sa ním predávkovali nemusí znamenať, že vášmu telu prospieva. Medzi zubné pasty bez fluoridu patria napríklad Sante a Lavera.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency