Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Je škodlivé zadržať moč?

Problémy s močením u zdravého človeka

26. 01. 2015 Muž Nápoje Vylučovanie  Jozef Maťko
Je škodlivé zadržať moč?

Sme na zastávke autobusu a dáme si eštejednu kávu. Potom rýchlo do autobusu, ktorý jazdí do ďalšieho mesta pol hodiny. Dobrý nápad? Nie, keď sa po ceste hlási naliehavá potreba ísť na záchod. Škodí zadržiavanie?

Poskakujeme na pravej nohe, potom na ľavej nohe, tanec začína. Kto potrebuje naliehavo na toaletu, môže ťažko skryť svoju záležitosť. Telo sa kŕčovite zviera, stehná sa tlačia k sebe, myšlienky sa koncentrujú len na jedno: čo najskôr nájsť tiché miestečko.

Mnohí v tejto núdzovej situácii vetria nebezpečenstvo. Ak je však mechúr opotrebovaný (už nie je zdravý) sa môže stať, že telo sa kŕčovite stiahne. Keď sa konečne dostane na záchod, nemôže vylúčiť všetko. Vo zvyšku moču, také sú obavy, sa následne zbierajú baktérie, hrozí infekcia močového mechúra. Odborník to vidí oveľa uvoľnenejšie.

"To všetko sa môže naozaj stať, ale nie preto, že človek drží moč príliš dlho. Kto je schopný udržať moč dlho, patrí skôr k výnimkám. Mechúr je len ohraničene ovplyvniteľný vôľou, v určitom okamihu prichádza nezastaviteľné  nutkanie na močenie. Inými slovami: skôr než zadržiavanie poškodí zdravie, stane sa malér," hovorí Wolfgang Bühmann, špecialista a hovorca Nemeckého profesného združenia urológov. 

Ako funguje močový mechúr

Močový mechúr je sval v tvare balónika. Ak sa v ňom zbiera moč, sval je uvoľnený, keď je človek na toalete, stiahne sa, aby moč vytlačil von. Ďalšími dôležitými svalmi sú zvierače močovej trubice, ktorou moč z tela odchádza. Tieto svaly trubicu uzatvárajú. Na ovládanie močových ciest sú okrem toho dôležité aj svaly panvového dna, ktoré nájdeme pod močovým mechúrom a ktoré pomáhajú močovej trubici, aby zostala uzavretá

Keď je močový mechúr plný, jeho nervy signalizujú mozgu, že by bolo potrebné ísť na toaletu. Keď tam už človek je, mozog nakáže zvieraču a svalom panvového dna, aby sa uvoľnili, a mechúru, aby sa stiahol. Vďaka tomu sa moč vyprázdňuje otvorenou trubicou. Aby však močové cesty fungovali správne, je potrebná súhra troch procesov: svaly panvy držia močový mechúr a trubicu, zvierače otvárajú a zatvárajú močovú trubicu a nervy ovládajú svaly mechúra a panvového dna. Úplným pánom nad mechúrom sa človek napriek tomu nikdy nestane, od určitého objemu náplne reflex preberie späť kontrolu – vôľa sem alebo tam.

Aby človek vôbec dostal pod kontrolu svoj močový mechúr, dosiahne sa iba tvrdým tréningom. Po narodení patrí močenie k reflexom, dojčatá vyprázdňujú svoje mechúry nevedome. Namáhavo sa malé deti konečne naučia tento reflex potlačiť a ovládať sval, ktorý uzatvára močový mechúr. 

Prečo ženy musia častejšie

Zásadne platí, že telo núti ženy na toaletu omnoho častejšie ako mužov. Vinu na tom nesie anatómia. 

Vzhľadom k tomu, že maternica tiež zaberá priestor v bruchu, môže mechúr žien poskytnúť objem len 200 až 400 ml. Muži naproti tomu majú k dispozícii v priemere priestor na 350 až 550 ml moču – a to je aj príčina toľkých rodinných sporov pri dlhých cestách autom ("Čo?! Už zas musíš?!"). Situácia sa zhoršuje, keď v priebehu tehotenstva maternica tiež tlačí na močový mechúr.

Cesta kvapaliny cez telo

To, čo pijeme, putuje raz rovnakou cestou ako jedlo. Migruje cez pažerák do žalúdka a odtiaľ ďalej do čreva.

Na tomto mieste sa cesta kvapalín rozdeľuje. Kým jedna časť sa pohybuje smerom k východu čreva, druhú časť si vytiahne telo podľa potreby cez črevnú stenu do krvného riečiska, v ktorom cirkuluje ako súčasť krvi v tele.

Konečnou stanicou kvapaliny sú v konečnom dôsledku obličky. Oba orgány neustále filtrujú škodliviny z krvi a vedú ich spolu s prebytočnou tekutinou cez  močovod do močového mechúra. Moč je vytvorený a záchodová misa už nie je ďaleko.

Pravidelné nutkanie na WC môže byť nepríjemné, ale má aj svoju pozitívnu stránku. Ženy, ktoré často trpia na zápal močového mechúra, chráni pravdepodobne pred nepríjemnými infekciami. Na to je jednoduchý dôvod: Infekty močových ciest vznikajú, keď baktérie – spravidla črevná baktéria E. coli – sa zvonku dostanú do močovodu, tam sa rozmnožia a prídu do mechúra. 

Chôdza na WC môže pôsobiť proti tomu, pretože moč na svojej ceste do WC vyprázdni časť choroboplodných zárodkov z tela. Vzhľadom k tomu, že baktérie sa často pri sexe dostanú do močovodu, odporúčajú odborníci chúlostivým ženám ísť krátko po pohlavnom styku na WC. Ako dobre táto metóda funguje, nie je doteraz ešte dostatočne preskúmané.

Ak máme veriť holandským vedcom, poskytuje dokonca stav musieť ísť súrne na toaletu, šance. V malej štúdii s 102 študentmi jedna polovica vypila päť pohárov vody, druhá si len usrkla. Po štyridsiatich piatich minútach so zákazom WC študenti sa museli spontánne rozhodnúť, či chcú okamžite dostať malú sumu peňazí alebo  väčšiu neskôr. Účastníci s plným mechúrom sa správali rozvážne, oni chceli radšej počkať.

Možno by ste mali vždy vypiť fľašu vody a počkať, než začnete premýšľať o svojom akciovom portfóliu alebo o niečom podobnom riskantnom, špekulujú vedci v oznámení o ich štúdii. Ako dobre táto metóda skutočne funguje, musí asi každý zistiť sám. Jedného sa ale pritom nemusí obávať: že ublíži svojmu telu!

Na zlepšenie kondície močových ciest pri závažných problémoch môže poslúžiť konzultácia s lekárom. 

Záver

Dlhé zadržiavanie nie je problém – skôr než uškodí telu, stane sa malér. Niektorí prijmú dokonca lepšie rozhodnutia, keď netrpezlivo poskakujú z jednej nohy na druhú.

Tip Vitariána
  1. Močový mechúr treba precvičovať. To nám pomôže  predĺžiť intervaly medzi návštevami toalety, ďalej zvýšiť objem moču, ktorý je mechúr schopný zadržať a zlepšiť schopnosť ovládať nútenie na moč. Odporúčame Kegelové cviky.
  2. Nefajčíte, kávu pite s mierou a vyhnite sa dráždivým potravinám. Konzumujte tekvicové semiačka. Pite čaje z liečivých rastlín.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency