Sme prekyslení?

Dr. Berg vyvracia mýty o pH

Vygooglili ste si, že za väčšinu chorôb môže prekyslenie a zachráni vás jedine zásadotvorná zelenina a potravinové doplnky? Alebo ste si kúpili najnovšiu knihu, ktorá tvrdí, že teória o prekyslení je jedna obrovská, nepodložená bublina... Kto sa v tom má vyznať? „Počúvajte svoje telo, a ono si upraví pH samo,“ tvrdí Dr. Eric Berg.

Sme prekyslení?

„Okolo pH a acidobázickej rovnováhy koluje medzi ľuďmi veľa mýtov. Zaplavujú nás tvrdeniami, že za všetky choroby môže prekyslenie, že ak neupravíme svoje vnútorné prostredie na zásadité, je dokonca ohrozený náš život,“ hovorí chiropraktik Dr. Eric Berg.

Čo je pH? Najjednoduchšie definícia znie – je to hodnota kyslosti a zásaditosti. Pohybuje sa od nula do štrnásť, hodnota 7 je neutrálna. Tú má destilovaná voda. Ak klesne pod sedem, pH je kyslé, ak vystúpi nad sedem, je zásadité. Už posun o jeden stupeň môže váš organizmus ohroziť. Zoberte si takú krv, ktorej pH sa pohybuje od 7,34 do 7,45. Ak by kleslo na šesť, ste v kóme.

Hodnota pH krvi sa pohybuje od 7,34 do 7,45.

Aké má byť pH?

Na to nie je jednoznačná odpoveď. Každá tekutina v tele má iné pH. Tráviace šťavy, tvorené kyselinou chlorovodíkovou, majú pH približne 1,5. Touto silnou žieravinou, aká je napríklad v batériách, by ste dokázali rozleptať aj klinec. Kyslé prostredie je v nadobličkách, v hrubom čreve, pH pod sedem by mal mať aj váš moč a pot. Zásadité prostredie vyžaduje mozgovomiechový mok, pankreatické šťavy a žlč, ktoré neutralizujú kyseliny prichádzajúce s potravou zo žalúdka. „Z hľadiska chorôb je dôležité pH krvi, pretože každá časť tela s ňou prichádza do styku,“ zdôrazňuje Dr. Berg.

Priveľa kyslého

Prekyslenie úzko súvisí s dlhodobou ketózou. Má ju na svedomí nízkosacharidová, bielkovinová diéta, pri ktorej sa v pečeni tvoria ketolátky. Ďalšou príčinou je hypoglykémia, čo je nízka hladina krvného cukru spôsobená cukrovkou a poškodený pankreas. Čo sa bude diať, ak budete prekyslení? Môže vás potrápiť:

  • suchý kašeľ
  • diabetická kóma
  • nepravidelný rytmus srdca
  • zrýchlený pulz
  • svalová slabosť
  • nevoľnosť
  • únava a zároveň nespavosť
  • úzkosť

Veľa zásaditého

Presilovku zásad môže mať na svedomí stres, vracanie, aj dehydratácia. Priveľmi zásaditý organizmus nedokáže absorbovať minerály, najmä draslík a vápnik, preto vás potrápia:

  • kŕče
  • arytmia srdca
  • nepokoj
  • hyperventilácia
  • hypoglykémia
  • zápaly kĺbov a šliach
  • atritída
  • kostné výrastky
  • ľadvinové a žlčové kamene
  • kamene v slinných žľazách
  • sivý zákal
  • zášklby očného viečka
  • alergie

Bez merania

Odložte lakmusové papieriky, sú zbytočné. Neustále meranie pH moču alebo slín vás akurát vystresuje. Moč je kyslý takmer vždy. Kyslosť bráni infekcii. Hodnota pH slín závisí od toho, čo ste práve jedli alebo pili. Neodráža sa v nich dlhodobá konzumácia istého typu jedál.

Meranie pH moču alebo slín vás vystresuje.

Dr. Berg jednostranný príjem kyselinotvorných či zásadotvorných potravín neodporúča. „Hľadajte rovnováhu. Neliečte prekyslenie tým, že budete jesť len zasadotvorné potraviny alebo dlhodobo užívať výživové doplnky. Symptómy nie sú chyby, je to len reakcia organizmu na podnet zvonka. Na každý z nich môžete užívať nejaké lieky. Paradoxne, práve ony môžu mať na svedomí výkyvy pH. „Diuretiká vás môže pripraviť o všetky kľúčové minerály, ktoré sa starajú o rovnováhu pH. Rovnako záludné sú antacidá. Pri trávení potravy vznikajú v žalúdku kyseliny, ktoré šťavy v žlčníku a pankrease neutralizujú. Ak trpíte refluxom, do pažeráka sa vám nedostávajú šťavy zo žalúdka, ako sa zvykne hovoriť. Tie by by ho zdevastovali. Je to zostatková kyselina mliečna z dolného tráviaceho traktu, ktorá pomáha žalúdku tráviť, keďže nemá dostatok svojich kyselín. Ak užijete antacidá, trochu sa vám uľaví, ale nevyliečite sa. Pomôžu vám kyselinotvorné potraviny,“ vysvetľuje Dr. Berg.

Poznáte laktobacily, ktoré metabolizujú cukry na kyselinu mliečnu a v niektorých častiach tela, napríklad v pošve, zabezpečujú kyslé prostredie? Ak ich zničíte antibiotikami, je problém. Zvyknete liečiť suchý kašeľ kalciom? Ak je vaše telo príliš zásadité, nedokáže tento minerál vstrebať, pretože to vie len kyslé médium. Uhličitan vápenatý v potravinových doplnkoch môže byť potom hrozbou pre vaše kĺby. Áno, aj na únavu či zrýchlený pulz zaberá kalcium. Nebolo by však lepšie zistiť, čo je za tým?

Prekyslenie vybalansujete tmavou listovou zeleninou.

Pozorujte svoje telo

Ak porozumiete svojmu telu, nebudete ho musieť liečiť ani ho napchávať výživovými doplnkami na zníženie či zvýšenie pH. Do vášho tela vstupujú vo vysokých koncentráciách a zaťažujú vylučovací systém. Jedzte zdravo a nebudete sa musieť zaoberať liečbou kyslosti či zásaditosti.

Ak v krvi prevážia kyslé zlúčeniny, obranný systém ich oberie o vodík, čím ich zmení na zásady. A naopak. Pri prebytku zásad vodík dodá a urobí z nich kyseliny. Tým udržiava pH krvi v normálnych hodnotách. Ďalšími regulátormi rovnováhy sú pečeň, obličky a dýchacia sústava.

Telo sústavne pracuje na tom, aby pH krvi a ostatné pH udržalo na potrebnej úrovni. Ak mu chcete pomôcť, nejedzte veľa živočíšnych bielkovín – ich nadbytok telo neukladá, ale rozloží ich a formou kyslých látok – kyselina močová, močovina, amoniak – vylúči z tela von. „Prednosť dajte surovému ovociu a zelenine, najmä tmavej listovej. Obsahuje dôležité minerály, vitamíny a výživné látky, ktoré pomáhajú rôznym orgánom, najmä obličkám a nadobličkám, kontrolovať pH,“ zdôrazňuje Dr. Eric Berg.

Prednáškou Dr. Erica Berga sa môžete inšpirovať aj na youtube:

 

Video

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

BERG, Eric: Understanding acid, alkaline and the many myths on pH

BOUTENKO, Victoria: Zelená pre život

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 53