Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Bezpečne na slnku

s prírodnými opaľovacími olejmi

20. 06. 2014 Kozmetika Oleje Leto Chemické látky  Jana Klimanová
Bezpečne na slnku

Domnievate sa, že bez opaľovacieho krému nesmiete ísť na slnko? A napadlo vás niekedy, ako to robia domorodé kmene niekde v Afrike? Isteže, ich tmavá pokožka znesie vyššiu dávku UV žiarenia, napriek tomu si ju chránia blatom, ktoré obsahuje minerály.

Faktor vyšší ako 50? Reklamný trik

Európan by sa asi ťažko vybral do prírody či k vode natretý vrstvou blata, preto siahne po najkomfortnejšom riešení – po opaľovacích krémoch. Ako fungujú?  Existujú dva druhy UV filtrov – minerálne a chemické. Minerály vytvoria na pokožke plášť, ktorý odráža UV žiarenie ako zrkadlo. Chemické filtre zabezpečia premenu škodlivého UV žiarenia na infračervené, ktoré nášmu telu neškodí. Niektoré slnečné produkty kombinujú chemické filtre s minerálnymi pigmentami. Avšak tvrdenie, že čím vyšší ochranný faktor opaľovací krém obsahuje, tým lepšiu ochranu vám poskytne, je len domnienkou. Ak si kúpite krém s ochranným faktorom 60, 70 či dokonca viac, ide o reklamný trik výrobcov.  Ochranný faktor 50 filtruje 98% škodlivého žiarenia a to je maximum, čo opaľovacie krémy dokážu. Zvyšok je vyťahovanie peňazí z vašich peňaženiek.

To však nie je všetko. Vedci z Enviromental Working Group (EWG) urobili analýzu vzoriek viac ako 700 opaľovacích krémov a ich pôsobenie na ľudské zdravie. Zamerali sa na chemické zloženie, ochranu proti spáleniu a predchádzanie dlhodobému poškodeniu zdravia (rakovina, starnutie a vrásky) spôsobeným slnečným žiarením. Nezávislú štúdiu vyprovokoval aj postoj Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), ktorý takmer 30 rokov odmietal zverejniť bezpečnostné štandardy pre opaľovacie krémy.

Opaľovacie krémy sú plné chemických látok.

Z pokožky do krvi

Zo štúdie EWG vyplynulo, že až 84% testovaných obsahuje chemické látky, ktoré škodia ľudskému zdraviu. Niektoré z nich sa uvoľňujú do krvného obehu, ďalšie narúšajú hormonálny systém a spôsobujú alergické reakcie. Patrí k nim najmä octinoxate, oxybenzone, octyl dimethyl paba a sulisobenzone. Dr. Margret Schlumpfová z Univerzity v Zürichu už roky varuje pred chemickými UV filtrami. U mnohých dokázala hormonálny vplyv a aj to, že sa nachádzajú v materskom mlieku. Dobrou správou nie je ani vitamín A v opaľovacích krémoch. FDA tvrdí, že pridávanie retinyl palmitátu (forma vitamínu A) do krémov na opaľovanie môže zvýšiť riziko vzniku kožných nádorov a lézií. Ak je vitamín A vystavený slnečnému žiareniu, môže vytvárať nebezpečné voľné radikály.

Riziko vzniku rakoviny zvyšujú opaľovacie krémy aj nepriamo. Ak sa používajú nadmerne, blokujú UV žiarenie, ktoré telo potrebuje pre vytváranie vitamínu D. Ten je podľa výskumov amerického profesora Edwarda Giovannucciho veľmi dôležitý pri prevencii rakoviny a v boji touto chorobou.

Späť k prírode

Používaním prírodných olejov zabijete dve muchy jednou ranou. Nielenže vašu pokožku ochránia pred UV lúčmi, ale zároveň ju aj zregenerujú. Výber je široký:

Avokádový olej. Okrem vitamínov (A, D, E) obsahuje aj užitočné minerály. Pokožku hydratuje a obnovuje jej pružnosť. Keďže je antialergický, poteší sa mu citlivá pokožka. Pomáha aj pri problémoch s ekzémom a psoriázou. Ochranný faktor: SPF 4

Mandľový olej. Svojím zložením má veľmi blízko k ľudskej pokožke, ktorá ho rýchlo vstrebe bez pocitu mastnoty. Hydratuje, zvláčňuje a obnovuje jej elasticitu. Okrem prirodzeného ochranného faktora obsahuje antioxidanty, vitamíny (A,E) a minerály (draslík, horčík, vápnik), tiež nenasýtené mastné kyseliny. Môžete ho nanášať na telo aj na pleť. Ochranný faktor: SPF 4 až 5

Kokosový olej. Potom, čo sa s ním natriete, vaša pokožka získa nielen vláčnosť, ale aj príjemnú vôňu. Kokosové maslo alebo olej odstraňuje z pokožky odumreté bunky, redukuje jej začervenanie, vyhladzuje, podporuje hojenie rán a vyrážok. Spálili ste sa na slniečku? Kokosové maslo zmierňuje bolesť, ochráni vás pre pľuzgiermi a olupovaním pokožky. Je vhodné aj ako balzam na vlasy. Ochranný faktor: SPF 4

Jojobový olej. Jeho súčasťou sú nenasýtené mastné kyseliny, hodí sa na všetky typy pleti. Okrem toho, že pleť ochráni pred UV žiarením, zjemní aj vrásky. Reguluje vlhkosť pokožky, nezanecháva na nej mastný film. Ošetriť si s ním môžete aj vlasy, vystavené slnečným lúčom. Ochranný faktor: SPF 3 až 4

Prírodné oleje chránia pokožku pred UV lúčmi.

Argánový olej. Hydratuje celé telo, spomaľuje tvorbu vrások, revitalizuje pleť. Je bohatý na vitamín E a polyfenoly, ktoré obnovujú hydrolipidový film pokožky. Je vhodnou prevenciou starnutia pleti, spôsobeného klimatickými podmienkami. Napomáha hojeniu zápalov, zjemňuje prejavy ekzému, akné a psoriázy. Ochranný faktor: SPF 2 až 4

Konopný olej. Je veľmi podobný lipidovému ochrannému plášťu kože. Ľahko sa vstrebáva, pleť obohacuje esenciálnymi mastnými kyselinami a aminokyselinami, ktoré sú dôležité pre správnu tvorbu keratínu a buniek v koži. Ochranný faktor: SPF 6.

Makadamiový olej. Má takmer rovnaké vlastnosti ako kožný maz. Pokožku chráni pred suchosťou. Cez póry sa nedostane nadmerné množstvo vody, rovnako to platí aj pri ochrane proti škodlivým slnečným lúčom. Ochranný faktor: SPF 4.

Sezamový olej. Obsahuje bielkoviny (20%) a tuky (50%), ktoré sa podieľajú na tvorbe vitamínu E. Je dôležitý pri zmiernenie spálenín, zabraňuje degenerácii buniek, spolu s vitamínom C redukuje vznik rakoviny spôsobenej UV žiarením. Ochranný faktor: SPF 4.

Tip Vitariána

Najezdte sa UV Fitra

Pred škodlivým slnečným žiarením sa môžeme ochrániť aj stravou bohatou na antioxidanty, vitamíny, minerály a stopové prvky. Stravu obohaťte o mrkvu, marhule, papáju, mango, cviklu, zelenú listovú zeleninu, grep, melóny. Obsahujú karotenoidy, pigmenty, ktorý využívajú rastliny ako ochranu pred UV žiarením. Zelený čaj a granátové jablko sú bohaté na polyfenoly, najsilnejšie antioxidanty, v boji proti škodlivým vplyvom UV žiarenia. Citrusové plody pre vysoký obsah vitamínu C zabraňujú predčasnému starnutiu a rakovine kože. Morské riasy a ľan sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú zápal, chránia pokožku pred spálením a vznikom melanómu. Samozrejme, nezabúdajte na vodu, ktorá pokožku hydratuje.

Súvisiace články

Prečo sme chorí?

Prečo sme chorí?

Doba plastová

Doba plastová

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency