Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zázrak - kvapalné prvky pre stavbu vlasov

Gliss Kur sľubuje silnejšie a hustejšie vlasy

11. 12. 2015 Kozmetika Krása  Jozef Maťko
Zázrak - kvapalné prvky pre stavbu vlasov

Kvapalné prvky pre stavbu vlasov - to znie vierohodne, v duchu vidíme, ako  zázračný prostriedok prúdi okolo každého vlasu a robí ho silnejším a plnším – práve „Ultimate Volume (neprekonateľný objem)".

Pozorované s malým odstupom: Ako to bude vlastne fungovať? Lebo keby to fungovalo, mali by predsa čoskoro všetci ľudia (ženy) nádherné vlasy à la Penelope Cruz alebo Barbara Schöneberger. Pýtame sa. Kolegyňa z tlačovej kancelárie Henkel odpovedá obšírne:

„Asi 90 percent vlasu pozostáva z proteínov. Základné stavebné prvky všetkých proteínov sú 27 rôznych aminokyselín. Chemickou analýzou aminokyselín v ľudskom vlase je možné stanoviť veľmi presne, z ktorých proteínov resp. keratínov sa skladá. Ak sa v starostlivosti o vlasy použité ošetrovacie proteíny prispôsobia čo najpresnejšie tomuto zloženiu, možno hovoriť o vlasovo identických látkach alebo stavebných prvkoch vlasov. Cieľom je dodať vlasu presne tie ošetrovacie látky, ktoré potrebuje. V receptúre produktov Gliss Kur sú tieto stavebné prvky k dispozícii v kvapalnej forme. Preto hovoríme pri Gliss Kur o kvapalných prvkoch na stavbu vlasov."

V poriadku. V šampóne nie sú teda žiadne nadrobno nasekané kvapalné stavebné zložky vlasov, ale ich chemické varianty. A prečo tieto robia vlasy peknými? Je načase opýtať sa odborníka - v tomto prípade je to Ingrid Mollová, riaditeľka dermatologickej kliniky na Univerzitnej klinike v Hamburgu.

Vlas je mŕtve telo. Ak má byť vlas plnším, museli by sme nejaký prostriedok priviesť priamo k stvolu chlpu, a síce presne tam, kde tento vzniká, totiž vo vlasovom korienku," hovorí lekárka. Pri šampóne je však čas strávený na hlave príliš krátky, aby sa dosiahol nejaký účinok. A okrem toho: aké údaje má Henkel, ktoré dokazujú, že aminokyseliny v šampóne prídu tam, kam majú.

Výrobcovia šampónov chcú ľudí obalamutiť, ale ak počujete reklamu na kúpu nejakého produktu, najskôr sa nad ňou zamyslite.

PR žena z firmy Henkel reaguje trpezlivo, a to aj na náš druhý dopyt:

"Pri Gliss Kur použité 'vlasovo identické proteíny' sú proteínové fragmenty, v ktorých sú aminokyseliny spojené v sekvencii tak, ako sa vyskytujú v ľudských vlasov. Vzhľadom k ich štruktúre ukazujú tieto proteíny veľmi vysokú afinitu k vlasu. Vo vedeckých experimentoch sa podarilo použitím týchto proteínov zo šampónu takmer zastaviť proces starnutia vlasov. Vysoká afinita týchto proteínov k vlasom by mohla byť pôsobivo demonštrovaná pomocou rádioaktívneho označenia týchto účinných látok. Už z pomerne krátkodobého ošetrovania šampónom sa dajú dokázať vo vlasoch významné množstvá rádioaktívne označených proteínov."

K tejto emailovej odpovedi je priložená vedecká publikácia - zatiaľ sme však nepochopili, ako to bude fungovať s týmto vlasovým zázrakom. Pochopila to snáď pani Mollová?

Predložená práca opisuje použitie peptidov, vyrobených z vlny, na stresované vlasy," hovorí dermatologička. Medziiným boli priložené údaje z napäťových testov, ktoré ukazujú zlepšenie vitálnych znakov po aplikácii. Tu je potrebné pripomenúť, že metódy, ktoré boli použité, sú popísané veľmi nepresne. Mnohé však zostáva nejasné: ako boli vyrobené takzvané keratínové fragmenty, s čím vlastne reagujú a čo by mohlo byť mechanizmom pre pozitívny účinok?

Čo zostáva? Skutočné zabudovanie do vlákien vlasových keratínov - to sú vláknové  proteínové reťazce, ktoré v podstate budujú stvol chlpu-, nie je mysliteľné, hovorí Mollová. Kvapalné výstavbové prvky vlasu sú obsiahnuté v šampóne, ale či tieto slúžia na opravu, zostáva otvorené a javí sa ako nepravdepodobné.

Výrobcovia šampónu Gliss Kur od Schwarzkopf sľubujú silnejšie a hustejšie vlasy.

Záver

Čo teda zostáva nám, laikom? Buď uveríme výrobcovi Gliss Kur a budeme šťastne nevedomí alebo sa hlbšie zamyslíme a poradíme s dermatológom. Alebo sa vrátime k babičkiným receptom. Jeden z nich uvedieme:

Aby ste udržali svoje vlasy silné, umývajte ich len niekoľkokrát týždenne. Pokiaľ Vám nevypadávajú, používajte prírodné bio šampóny. Aby ste dodali svojim vlasom vlhkosť, použite prírodné oleje.

Tip Vitariána

A vyživujte vlasy zdravou stravou. Pretože výživu vlasov treba prichytiť pri koreni.

Súvisiace články

Opica po Silvestri

Opica po Silvestri

Boj proti kŕčom

Boj proti kŕčom

Bolesti chrbta

Bolesti chrbta

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency