Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Xylit

Sladkosť pre zdravé zuby

16. 11. 2013 Ochorenia Trávenie Potraviny Problémy Drogy  Katarína Mikulová
Xylit

Nie všetko sladké musí byť aj zakázané. Syntetické cukry a sladidlá nie sú jediná možnosť, ako uhasiť smäd po sladkom. Existuje xylit, prírodné sladidlo, ktoré za svoju sladkú chuť nepýta žiadnu daň – ba dokonca, nášmu telu prospieva!

Zázrak z brezovej kôry

Xylit je prírodné sladidlo, nepatrí ani do skupiny syntetických cukrov  a ani do skupiny umelých sladidiel, ktorými cukor nahrádzame. Xylit je sladká chuť, ktorá sa nachádza bežne v ovocí, no vo väčších množstvách sa získava z kukurice a brezovej kôry. Ak hovoríme o zázraku, ktorý nášmu telu prospieva, potom máme na mysli xylit z brezovej kôry, pretože na rozdiel od toho kukuričného sa vyrába ekologicky a bez zásahu do genetickej výbavy stromov, z ktorých pochádza. Xylit je súčasťou celulózy a je dobre známy už niekoľko desiatok rokov. Vo veľkom sa používa v severských krajinách Európy, centrálna časť starého kontinentu xylit neprijala – podľa všetkého pre nákladný proces výroby a aby nenabúrala záujmy veľkej „cukrovej“ lobby.

A ako xylit vlastne chutí? Xylit si môžeme predstaviť rovnako ako cukor, jedná sa o biele kryštáliky, ktoré sa v slinách rozpustia a zaplavia nás príjemnou sladkou chuťou. Xylit je niekoľkonásobne sladší ako cukor a po rozpustení v slinách zanecháva príjemné chladenie – má totiž schopnosť odoberať teplo.

Existujú aj sladkosti, ktoré nám a našim deťom vyčarujú na tvári úsmev - a to viditeľne! Zdravé zuby sú "vedľajším účinkom" sladkostí z xylitu.

Zbohom zubný kaz!

Skutočne revolučný je xylit vo svojich účinkoch pre zdravie ústnej dutiny. Boli sme zvyknutí, že sladkým skôr zubom škodíme, no s xylitom je opak pravdou. Xylit je doslova pohromou pre baktérie, ktoré žijú v našich ústach a spôsobujú nám zubný kaz.  Jednak neutralizuje kyslé prostredie, a tým zhoršuje životné podmienky škodlivým baktériám – a jednak sa tvári ako cukor, nechá sa baktériami skonzumovať a tie potom hynú, pretože ho nevedia stráviť. Jedna xylitová žuvačka po jedle Vás ochráni pred zubným kazom lepšie ako umývanie zubov. Žuvaním sa xylit dostáva aj do medzizubných priestorov, mechanicky nás teda zbavuje zubného povlaku a navyše všetky zlé baktérie priotrávi, výsledkom čoho je dlhodobá a nekompromisná ochrana pred zubným kazom. Škodlivé baktérie zase ožívajú až po ďalšom jedle bohatom na syntetické cukry a uhľovodíky.

Xylit je najsilnejšia prevencia proti zubnému kazu.

Ako vzniká kaz?

V ústach žijú miliardy baktérií. Tým škodlivým sa darí v kyslom prostredí, a teda sa náramne tešia, keď zjeme syntetický cukor či uhľovodíky, pretože sú pre nich vhodnou potravou vytvárajúce kyslé prostredie. Aby sa v ústach neutralizovalo, dochádza k odbúravaniu minerálov zo zubov – vzniká diera v zube, a teda zubný kaz.

Xylit akoby vyrobila príroda len pre zdravé zuby! Vytvára zásadité prostredie a zabíja škodlivé baktérie. Mnoho štúdií dokonca dokázalo, že oslabeným zubom minerály dodáva – a tak eliminuje drobné trhlinky a menšie kazy. Keďže aj zubný kameň a paradentóza vznikajú pod vplyvom nezdravého kyslého prostredia a zápalu v ústach, je xylit účinnou prevenciou aj tu.

Xylit si obľúbia najmä deti. Sladké je pre nich zrazu dostupné a zbavuje ich strachu zo zubára: Na čo sa báť, keď mám zdravý chrup?

Chráni aj bábätká

Početné výskumy dokázali, že xylitom môžeme chrániť aj chrup bábätiek. Škodlivé baktérie sa totiž prenášajú  do detských úst maminými bozkami, a aj keď nie zámerne, spôsobujú v ústach detí galibu. Ak matka preto používa xylit, stará sa aj o prevenciu svojich detí.  Už po krátkom užívaní xylitu matkou sa zmierňuje riziko kazu u detí až o 75%!

Deti ho milujú

Existujú xylitové žuvačky, sladkosti čokolády – ak majú vaše deti slabosť na sladké, doprajte im xylitové výrobky. Dbajte však na to, aby bol xylit vo výrobku jediným sladidlom, pretože inak jeho účinky slabnú.

Xylit je pri deťoch ešte účinnejší, ponúka dlhodobý efekt ochrany pred zubným kazom. Výskumy dokázali, že xylitom ošetrené detské zuby boli menej náchylné k zubnému kazu ešte 40mesiacov po jeho užití! Zubár tak pre deti prestáva byť strašiakom: na čo sa báť, keď máme krásne a zdravé zuby?

Jedna žuvačka zo stopercentného xylitu Vás ochráni pred zubným kazom lepšie ako umývanie zubov.

Sladká chuť vás dostane

Už ste niekedy ochutnali xylitové žuvačky a cukríky? Vyrábajú sa v modernom prevedení, hrajú farbami a vynikajúco chutia. Kým sa teda rozpustia v ústach, aby chránili Vaše zuby, existuje len jedno riziko – že ich zjete od samej chuti prirýchlo! Sladká chuť xylitu je naozaj návyková, a však na rozdiel od bežných sladkostí, tie xylitové zdraviu neškodia.
Jedna žuvačka xylitu Vás zbaví nepríjemného povlaku a Vaše zuby dokonale vyhladí. Dlhodobí užívatelia dodávajú, že xylit už po pár dňoch užívania zbavuje zuby nepekného žltkastého či šedého filmu, a postará sa tak o skvostný hollywoodsky úsmev ...

Chcete vedieť o Xylite ešte viac?

Stiahnite si pdf dokument Xylitol.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency