Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Baobab

Túžite po hebkej pleti a pevných kostiach?

18. 10. 2017 Vitamíny Superpotraviny antioxidanty  Hana Moravčíková
Baobab

Chutný a výživný

Baobabový prášok obsahuje množstvo vitamínu C a až polovicu jeho váhy tvorí vláknina (čiastočne rozpustná a čiastočne nerozpustná). Už 40 g baobabového prášku pokryje 100 % odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sú tieto živiny navyše výborne vstrebateľné. Nájdeme v ňom i draslík, horčík, zinok, vitamín A, tiamín, vitamín B6 a bioflavonoidy.

Baobab má desaťkrát viac vlákniny ako jablká, šesťkrát toľko vitamínu C ako pomaranče, dvakrát toľko antioxidantov ako acai, dvakrát toľko vápnika ako mlieko, štyrikrát viac draslíka ako banány a päťkrát viac horčíka ako avokádo. Jednou z veľkých výhod baobabového prášku je i jeho životnosť. Bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok vydrží vo svojej 100 % čistej podobe až tri roky. Ak ho však začnete používať, je vysoko pravdepodobné, že sa u vás dlho neohreje, pretože má príjemne sladkú citrusovú chuť, ktorá sa hodí do kaše, zmrzliny, raw guľôčok, dezertov, smoothies aj ovocných štiav.

Hebká pleť

Baobab má podľa časopisu The Journal of Nutrition najvyšší obsah antioxidantov zo všetkých druhov ovocia. Baobabový prášok ich obsahuje viac ako goji a viac než čučoriedky a granátové jablko dohromady.

Plody baobabu sú také tvrdé, že sa musia rozbíjať kladivom.

Baobab je antioxidantmi doslova nabitý. Vďaka nim a množstvu vitamínu C podporuje tvorbu kolagénu, čím prispieva k zdravej a prežiarenej pokožke s minimom vrások. Baobab obsahuje aj polyfenoly, a to vo vyšších množstvách ako väčšina ovocia. Polyfenoly sú antioxidanty ako flavonoidy, bioflavonoidy alebo taníny, ktoré sa využívajú v prípravkoch určených na spomalenie starnutia pokožky. Ak však baobab nepoužívate iba zvonka, ale i zvnútra, vyživíte si pokožku ešte intenzívnejšie. Pridajte si chutný baobabový prášok do müsli alebo kvalitného domáceho jogurtu a zjedzte to, čo vaša pokožka potrebuje. Ak si trochu odložíte, môžete si presne z tých istých ingrediencií vyrobiť aj masku na tvár.

Tehotenstvo

Tehotným ženám sa odporúča prijímať 85 mg vitamínu C denne. Kolagén, ktorého tvorbu vitamín C podporuje, zasa pozitívne ovplyvňuje rozvíjajúce sa telo plodu. Tento vitamín taktiež posilňuje obranyschopnosť tela matky, takže je účinnejšie v boji proti infekciám. Ďalšou dôležitou úlohou vitamínu C v tele je zvyšovanie absorpcie železa, teda minerálu, ktorého nedostatkom trpí mnoho tehotných žien. Železo produkuje červené krvinky, ktoré donášajú kyslík do tela plodu. Baobab je i dobrou živinou pre ženy, ktoré práve porodili, pretože im pomáha bojovať s popôrodnou únavou.

Prebiotiká

Väčšina ľudí vie, že probiotiká sú priateľské baktérie, ktoré sa nachádzajú v jogurtoch, kefíroch alebo v kimchi šaláte s pozitívnymi dopadmi na tráviaci systém. Len málo ľudí však pozná prebiotiká, ktoré sú rovnako dôležité pre zdravie čriev. Prebiotiká sú nestráviteľnou vlákninou (rozpustnou vlákninou), ktorú tvorí neživá organická hmota.

Rozpustnú vlákninú v baobabe tvoria práve prebiotiká: nestráviteľné zložky jedla, ktoré pozitívne ovplyvňujú mikroflóru žalúdka svojho konzumenta. Štúdie na tráviacom trakte tanzánskeho kmeňa Hadza ukázali, že v ich žalúdku sa nachádza až o 40 % viac črevných mikrobiómov ako v črevách európskych národov. Tento kmeň má podľa vedcov najširšie spektrum črevných baktérií na svete. Ako vedci uvádzajú, jedným z dôvodov je práve konzumácia baobabového prášku.

Z baobabového prášku si môžete vyrobiť chutný nápoj.

Aby ste však dosiahli čo najlepší výsledok, lekári odporúčajú konzumovať probiotiká s prebiotikami. To znamená, že najlepšie urobíte, ak si pridáte baobabový prášok napríklad do kvalitného jogurtu.

Ak máte radi mliečne nápoje, potom môžete baobab využívať tak, ako to robí kmeň Hadza a pripraviť si z neho mliečny nápoj s netradičnou chuťou:

Prášok s trochou mlieka rozmiešajte na kašu a postupne rieďte zvyšným mliekom. Na záver si v prípade potreby nápoj oslaďte medom alebo agávovým sirupom. Ak chcete dosiahnuť najlepšiu možnú konzistenciu, vložte všetky ingrediencie do mixéra a pár sekúnd mixujte.

Tip Vitariána

Ak máte problémy zo zubami alebo nechtami, ak vás trápi rednúca kostná dreň alebo si jednoducho chcete zabezpečiť dostatočný príjem vápnika, baobab vám pomôže aj v tomto prípade. Baobabový prášok je skvelým zdrojom vápnika aj pre opornú sústavu detí. Má navyše príjemné chuť, a tak ho v jogurtoch, kašiach alebo nápojoch bez problémov zjedia i naši malí potomkovia.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency