Perovník pštrosí - Esteticky zaujímavý

Veľmi estetická rastlinka

Perovník pštrosí patrí do čelade papraďovitých rastlín, no len málokto vie, že je tiež jedlý. Pestuje sa najmä pre svoj exotický vzhľad a dokáže skrášliť každú jednu záhradu. Prečítajte si viac o tejto rastlinke.

Perovník pštrosí - Esteticky zaujímavý

Výskyt a rozšírenie perovníka

Perovník nájdete vo východnej a strednej Európe, Škandinávii, na Sibírí, Kavkaze, Kamčatke, v Japonsku, Číne a v Severnej Amerike. U nás sa až tak hojne nevyskytuje a je zákonom chránený. Ideálnejšie je si ho nasadiť.

Darí sa mu najlepšie vo vlhkých humóznych pôdach a na tienistých alebo polotienistých stanovištiach. Rastie popri malých a stredných tokoch riek. Rozšírený je najmä v nadmorskej výške od 400 do 600 m.n.m

Čo perovník obsahuje a ako ho možno použiť

Bohatý na vitamíny A, B, a C, železo, vápnik, horčík a draslík. Obsahuje veľa antioxidantov, ktoré zlepšujú imunitný systém a znižujú riziko rakoviny. Perovník môžete dusiť, variť, smažiť alebo piecť. Jeho špirálovito stočené hlavy môžete jesť surové, ale len v malom množstve. Paprade obsahuju enzým tiamináza, ktorý rozkladá vitamín B1. Tepelnou úpravou sa tento enzým ničí a paprade môžete pokojne konzumovať aj vo väčších množstvách.

Pripravené špiralovité hlavy perovníka

Užitočné rady

Ak zbierate husľové hlavy perovníka (listy ešte stočené do špirály, ktoré pripomínajú krk na husliach) dávajte pozor, aby ste ich z jednej rastliny nevyzbierali príliš veľa. Ich nadmerný zber môže oslabiť, či dokonca rastlinu zabiť. Nevyzbierajte viac ako polovicu husľových hláv z jednej rastliny. Aj chcete nazbierať viac, nájdite si ďalší perovník. Hnedé šupiny, ktorými sú husľové hlavy pokryté, nie sú veľmi príjemné na jedenie. Odporúča sa, aby ste ich pri zbere oddeľovali od mladých špirálovito stočených listov.

Husľová hlava perovníka

Základná charakteristika

Latinský názov: Matteuccia struthiopteris
Čeľaď: Dryopteridaceae/Papraďovité
Jedlé: Listy
Popis: Perovník pštrosí má drevnaté stonky s krovinatými, palmovo vejárovitými listami. Listy sú trojuholníkové alebo elipsovité s vrúbkovanými okrajmi. Na jar vyrastajú zo zeme listy perovníka tesne stočené, pripomínajúc špirálu na krku huslí, preto sa nazývajú aj „husľové hlavy.“ Ak ich ponecháte rásť, špirála sa rozvinie na známe papraďové listy. Husľové hlavy sú pokryté chlpatými hnedými šupinami.
Obdobie kvitnutia: máj – september.

Tip Vitariána

Nasaďte si perovník do Vašej záhrady. Jeho špirálovito stočené hlavy môžete pripravovať ako zaujímavú pochúťku. 

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

BOUTENKO, Sergei. 2015 Divoké a jedlé - Praktický sprievodca pre zber a jednoduché rozpoznávanie 60 jedlých rastlín a 67 receptov Bratislava : Plejády ISBN 9 788097 114572

botany.cz

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 87