Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mlieko, smrť a zlomeniny - časť 2.

Syry a fermentované mliečne produkty

22. 11. 2016 Prevencia Veda Kosti Test  Hana Moravčíková
Mlieko, smrť a zlomeniny - časť 2.

Fermentujte!

Prvá časť článku Mlieko, smrť a zlomeniny odhalila zaujímavé zistenia ohľadom mlieka a jeho vplyvu na úmrtnosť spôsobovanú rakovinovými a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Ako dopadli v teste fermentované mliečne produkty, ako napríklad jogurt, smotana, kefír alebo obľúbené syry?

Výskum ukázal, že syry a fermentované produkty sú na tom zo zdravotného hľadiska oveľa lepšie ako samotné mlieko. Ukázalo sa, že takéto potraviny nielenže riziko zmieňovaných zdravotných problémov (srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny a zlomenín kostí) nezhoršovali, ale ich vplyv na ľudský organizmus bol dokonca do istej miery pozitívny. Napríklad ženy, ktoré počas mnohoročnej štúdie často konzumovali kvalitné syry a fermentované produkty, vykazovali nižšiu pravdepodobnosť zlomenín a úmrtí na skúmané ochorenia. Zníženie rizika zlomenín a rozvoju chorôb bol však v prípade mužov opäť menej výrazný ako v prípade žien.

Syry obstáli v štúdii oveľa lepšie ako mlieko.

Dvojité overenie výsledkov

Zmieňovaná švédska štúdia sa zaoberala aj ďalšou zaujímavosťou mliečneho sveta. Určila si za cieľ zistiť, či sú dosiahnuté výsledky ovplyvňované alebo skresľované živinami, ktoré sú v prípade osteoporózy či zlomenín považované za kľúčové (vápnik, vitamín D, fosfor, tuky, bielkoviny a retinol). Úprava prijímaných množstiev týchto látok však iba podtrhla predchádzajúce výsledky, ktoré mlieku značne pohoršili. Znovu sa potvrdila skutočnosť, že mlieko vplýva na ľudský organizmus negatívne a že riziko zlomenín značne zvyšuje. Štúdia pri overovaní získaných výsledkov teda definitívne potvrdila, že pravidelná konzumácia vysokých dávok mlieka zvyšuje pravdepodobnosť úmrtia u oboch pohlaví (u žien viac ako u mužov).

Oxidatívny stres a zápaly

Ďalší paradox sveta mlieka a mliečnych výrobkov, ktorý vyplynul zo štúdie, stavia do kontrastu vplyv mlieka a mliečnych výrobkov na vznik oxidatívneho stresu a zápalov v ľudskom organizme. Zatiaľ čo mlieko tieto negatívne stavy jednoznačne podporuje, jogurt a kefír nevykazovali žiadne vplyvy na rozvoj týchto nežiadaných procesov v tele. Ak teda trpíte častými chrípkami, zapáleným hrdlom či akýmikoľvek inými zápalmi, znížte príjem mlieka na minimum. 

Jogurty a ďalšie fermentované produkty oxidatívny stres a zápaly na rozdiel od mlieka nespôsobujú.

Rozdiel menom galaktóza

Keďže mlieko obsahuje väčšie množstvo galaktózy ako fermentované mliečne produkty, vedci pripisujú negatívne účinky bielej tekutiny práve tejto látke. Galaktóza je spolu s glukózou základnou tehličkou laktózy a považuje sa za dôležitú látku pri formovaní nervových tkanív u dojčiat a malých detí. V prípade dospelých, ktorí konzumujú viac ako jeden pohár mlieka denne, sa však mení na rizikový faktor, ktorý stojí za vznikom ľahších i vážnejších ochorení (zápaly, hormonálna nerovnováha, rakovina).

Za rozdielnymi dopadmi, ktoré má galaktóza na deti a na dospelých stojí fakt, že dojčatá a malé deti majú v tele enzým, ktorý dokáže galaktózu rozložiť a stráviť. So zvyšujúcim sa vekom však mnohí z nás tento enzým strácajú, následkom čoho galaktózu nedokážeme stráviť. Ak ju však niektorí jedinci predsa len dokážu spracovať, pri zvýšenom príjme si s ním organizmus tak či tak nedokáže poradiť.

Enzýmy, ktoré rozkladajú laktózu a následne galaktózu totiž príliš veľký nápor mlieka nezvládnu. Galaktóza sa následkom toho v prípade žien usádza na vaječníkoch a strojnásobuje riziko rakoviny práve tejto časti ženského tela. V prípade mužov nadmerné množstvo mlieka zasa zvyšuje riziko rakoviny prostaty štvornásobne.

Radšej syr než mlieko

Švédsko poslalo svetu zdravia jednoznačný odkaz: ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo nefermentovaných mliečnych produktov, predovšetkým mlieko samotné, majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinú kardiovaskulárne ochorenia (vysoký krvný tlak, poruchy cholesterolu, problémy s inzulínom) i rakovinové ochorenia ako ľudia, ktorí sa takýmto potravinám vyhýbajú. Konzumácia jogurtov, smotany, kefíru či syrov však takéto následky - na radosť všetkých milovníkov mliečnych produktov - nemá a dokonca má presne opačnú tendenciu, pretože riziko zlomenín a úmrtnosti na zmieňované ochorenia znižuje.

Štúdia dosiahla veľký pokrok vo vedecky podloženom vnímaní mlieka. Odporúčania, ktoré na nás kričia z letákov, reklám či dokonca kníh o tom, aké zdravé je pre nás mlieko, môžeme s čistým svedomím ignorovať. Švédski lekári a vedci sa postarali o dôkazy, po ktorých mnohí výživoví poradcovia či vegáni už dlho túžili a podporili stále silnejúce hlasy, ktoré mlieko definitívne zosadzujú z tróna najzdravších svetových potravín.

Fermentor Kuvings dokáže pripraviť domáce fermentované mliečne produkty vysokej kvality a skvelej chuti.

Tip Vitariána

Mliečne produkty z bežných obchodov sú často výsledkom spracovania nekvalitného mlieka, produktu kráv zásobovaných antibiotikami a živených krmivami, ktoré nie sú pre ich žalúdky prirodzené. Jogurt, syr či srvátku si však môžeme pripraviť aj doma. Kuvings, výrobca najkvalitnejších odšťavovačov na súčasnom svetovom trhu, zostrojil fermentor, ktorý je vhodný práve na výrobu domácich mliečnych produktov. S jeho pomocou sa vám podaria vytvoriť mliečne produkty tej najvyššej kvality a práve takej chuti, akú máte radi.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency