Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kôpor

Voňavý zdroj vápnika

03. 11. 2016 Ochorenia Prevencia Bylinky  Hana Moravčíková
Kôpor

Kôpor na egyptských, rímskych i gréckych stoloch

Hoci bylinky sú dnes opäť v móde, aj v prípade kôpru platí, že sa iba znovu vraciame k starým kuchynským tradíciám, k prirodzeným koreninám a dochucovadlám bez chemických látok, ktoré tu boli odjakživa, a ktoré využívali desiatky generácií ľudí vo veľkej časti euroázijského sveta. Kôpor sa spomína v Biblii i v egyptských spisoch a populárny bol aj medzi Grékmi a Rimanmi, kde sa považoval za symbol bohatstva a zdravia.

Celé tisícročia ho ľudia využívali nie len kvôli špecifickej vôni, ale aj pre jeho cenné liečivé vlastnosti. Vedeli ste, že jeho anglický názov „dill“ pochádza zo staronórskeho slova a znamená „upokojiť, uchlácholiť“? Kôpor sa totiž okrem iného v minulosti používal aj ako prostriedok proti nespavosti a podráždenosti. V rukách ho držal aj otec medicíny Hippokrates, ktorý ho využíval ako ústa prečisťujúci prostriedok. Hoci je škoda, že v mnohých európskych krajinách táto bylinka nie je dostupná, obyvatelia Škandinávie, strednej Európy, severnej Afriky a celého Ruska si na ňom pochutnávajú dodnes.

Ak máte problém s nespavosťou, skúste do svojho jedálnička zaradiť čo najčastejšie kôpor. Hoci sa jedná o beh na dlhú trať, postupom času vám s veľkou pravdepodobnosťou pomôže.

Čo dokáže kôpor

Všetky liečivé vlastnosti kôpru vychádzajú primárne z obsahu dvoch skupín látok: monoterpénov a flavonoidov. Vďaka tomuto zloženiu nám kôpor pomáha predovšetkým v troch nasledujúcich oblastiach:

  1. Ochrana pred voľnými radikálmi a karcinogénmi: monoterpény v kôpri aktivujú enzým, ktorý atakuje molekuly narušujúce správne fungovanie organizmu. Prchavé oleje v tejto bylinke patria navyše do skupiny chemoprotektívnych potravín, ktoré dokážu neutralizovať niektoré typy karcinogénov, ako napríklad benzopyrény. Tie sú súčasťou cigaretového dymu, dymu z uhlia a dymu z odpadkových spaľovní.
  2. Antibakteriálny účinok: prchavé oleje v kôpri boli podrobené niekoľkým experimentom aj v súvislosti so zabraňovaním množeniu baktérií. V tomto smere sa kôpor vyrovná cesnaku, ktorý má takisto jasne preukázateľné antibakteriálne účinky.
  3. Výborný zdroj vápnika: ako dobre vieme, vápnik je dôležitý pre správnu hustotu kostí, ktorých rednutie trápi veľkú časť európskej populácie. Kôpor je výborným zdrojom nie len vápnika, ale aj vlákniny, mangánu, železa a horčíka, čo z neho robí skvelého bojovníka proti osteoporóze.

Skladovanie

Čerstvý kôpor má neporovnateľne intenzívnejšiu vôňu a chuť ako sušený. Ak sa vám na záhrade urodí viac, ako zvládnete zjesť, alebo ak vám na trhoch či v obchode učaruje príliš veľký zväzok tejto bylinky, môžete časť z nej nadrobno pokrájať, vložiť do uzatvárateľného skleneného pohára a skladovať v mrazničke, kde takto vydrží aj niekoľko mesiacov voňavý, chutný a čerstvý.

Ak konzumujete živočíšne produkty, konkrétne vajíčka, kôpor vám príde vhod ako skvelé dochucovadlo tradičných pomazánok i šalátov.

Kôpor v kuchyni

Jednou z najrýchlejších možností je využiť posekaný kôpor v šalátových dresingoch. Mliečny či rastlinný jogurt zmiešajte s polievkovou lyžicou kôpru, pridajte kvapku olivového oleja a štipku soli a váš šalát dostanete na úplne nový level.

Ak ste fanúšikmi rýb, využívajte kôpor pri príprave lososa i pstruha, ku ktorému sa hodí ako chlieb k maslu, alebo povedané vitariánskym termínom a slovami Davida Wolfea „ako goji ku kakau“.

V prípade, že na váš kuchynský stôl patria vajíčka, posypte si šaláty alebo nátierky, ktoré z nich vyrábate, práve pokrájaným kôprom.

Ak ste nadšeným vitariánom, určite vás potešia nové kulinárske možnosti, ktoré vám kôpor prináša. Môžete si z neho vyrobiť napríklad tento skvelý uhorkovo-avokádový šalát:

Všetky ingrediencie vložíme do misky, premiešame a pred podávaním necháme 10 minút odstáť.

Fanúšikov gréckych tzatziky poteší aj táto raw verzia, ktorá tej pôvodnej úspešne konkuruje:

  • ½ šálky namočených slnečnicových semienok alebo kešu orechov
  • ¼ šálky postrúhanej uhorky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • 2 PL kôpru
  • 2 PL citrónovej šťavy

Všetky ingrediencie okrem kôpru vložíme do hlbokej nádoby a mixujeme tyčovým mixérom, kým sa nespoja. Na záver pridáme kôpor a premiešame.

Grécke tzatziky sú jedným z najpopulárnejších kôprových jedál. Ako často si doma pripravujete toto rýchle lacné a chutné jedlo?

Tip Vitariána

Kôpor sa výborne hodí aj k čerstvej červenej reďkovke, alebo k reďkovkovým klíčkom. Ak neviete, čo rýchlo a zdravo pripraviť na večeru, uvarte si zopár malých zemiakov alebo pokrájanú špargľu a urobte si šalát s na krúžky pokrájanými reďkovkami, jarnou cibuľkou, olivovým olejom, štipkou soli a extra dávkou posekaného kôpru. Dobrú chuť!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency