Domáce maceráty

Nekonečné možnosti originálnych chutí a kombinácií

Maceráty alebo výluhy z rastlín sú známe predovšetkým v bylinkárstve a mastičkárstve, kde sa využívali po dlhé storočia ako overené liečebné pomôcky. Dnes si maceráty prerážajú cestu do modernej gastronómie v podobe lahodných drinkov mnohých farieb, chutí a vôní. 

Domáce maceráty

Hydratácia

Počas leta sa nám do uší neustále dostávajú opakujúce sa slová lekárov, ktorí nám pripomínajú, že dodržiavanie pitného režimu máme mať na zreteli každý deň. Hoci sa nám táto rada môže zdať ošumelá, pravdou zostáva, že lekári v lete liečia obrovské množstvo zdravotných problémov, ktoré sú často vyvolané práve nedostatočnou hydratáciou organizmu.

Mnohí ďalší odborníci na výživu nás však varujú pred tekutinami, ktorým by sme sa s ohľadom na svoje zdravie mali vyhýbať: káva odvodňuje, perlivé nápoje obsahujú príliš veľa sodíka, chladené tekutiny spôsobujú organizmu šok, sladené nám škodia kvôli vysokému obsahu cukru, alkohol na dopĺňanie pitného režimu vhodný nie je a čaje nám v horúcich letných dňoch jednoducho nechutia.

Čím teda zahasiť smäd?

Skvelým letným osviežením sú čerstvé ovocné a zeleninové šťavy či lahodné smoothies. Problémom však je, že množstvo ľudí nemá odšťavovač a stolný mixér v mnohých domácnostiach chýba takisto. Jediným vyhovujúcim nápojom, ktorý nám teda podľa odborníkov zostáva, je voda. Tú má doma každý z nás a mnohí ju na doplnenie pitného režimu i využívame. Ibaže 2, 3 či dokonca 4 litre čistej vody sa nepijú jednoducho. I neutrálna chuť vody sa časom zunuje a práve vtedy siahame po nezdravých nápojoch, ktoré nás chuťovo viac napĺňajú.

Čistá voda

Skvelou, lacnou a jednoduchou alternatívou  k umelo ochucovaným nápojom plných farbív a konzervantov sú domáce maceráty. Na ich výrobu potrebujeme veľký džbán či inú podobnú nádobu a to, na čo máme práve chuť. Konkrétne recepty môžeme prispôsobiť tomu, na čo práve narazíme na prechádzke v prírode, či tomu, čo práve kvitne, rastie a dozrieva v záhrade alebo na balkóne. Vďaka širokému spektru rastlín a ovocia si môžeme pripraviť sladké, horké aj kyslé maceráty. Pri osladzovaní však vymeňte cukor za listy stévie, med, sirup agáve či iné zdravé sladidlo.

Vďaka macerátom do svojho organizmu dostaneme vodu s množstvom zaujímavých príchutí, vôní a farieb. Do vody navyše prenikne i časť vitamínov obsiahnutá v rastlinách a ovocí, a nápoje tak získajú i vyššiu nutričnú hodnotu. Ak sa v lete predsa len radi schladíte ľadovým nápojom, môžete si do macerátu pridať i kocky ľadu.

Čo všetko môžeme v macerátoch lúhovať?

Maceráty sú veľmi prispôsobivé a dokážu uspokojiť i ľudí s veľmi odlišnými chuťovými preferenciami. Niektorí majú radi horké nápoje, a preto im budú vyhovovať maceráty z divokých bylín, kvetov či kyslastého bobuľovitého ovocia, akým sú napríklad ríbezle alebo egreše. Sladkým jazýčkom zasa padnú dobre maceráty s kopou sladkého ovocia (jahodami, pomarančami alebo malinami) dosladené medom alebo kokosovou vodou.  Osviežujúce maceráty však možno vyrobiť aj pomocou zeleniny. Tou najvhodnejšou je pravdepodobne obľúbená uhorka, ktorá sa skvele hodí napríklad k limetke. Maceráty znesú i zaujímavé chute exotických korenín. Originálne nápoje s intenzívnymi príchuťami získate napríklad lúhovaním škorice, badyánu, klinčekov, zázvoru alebo levandule.

Pozor na to, čím macerát zalievate

I keď voda je považovaná za jednu z najzdravších a najneškodnejších tekutín, neekologický prístup k poľnohospodárstvu a mnohým ďalším sféram ľudského života ohrozuje a zhoršuje jej kvalitu. Aby ste si boli istí, že voda, ktorú si doma „čapujete“ z vodovodného kohútika nie je škodlivá, nechajte si ju otestovať, alebo si pomôžte sami a otestujte ju aspoň na prítomnosť základných škodlivín, akými sú dusičnany, pesticídy či olovo. Zmerať môžete i jej pH, ktoré odhalí, či je voda tvrdá alebo mäkká.  Ak s kvalitou svojej vody nie ste spokojní, môžete ju vylepšiť niekoľkými spôsobmi.

Zopár podnetov na inšpiráciu

Na obrázku nájdete niekoľko osvedčených kombinácií ovocia a byliniek, ktorých chute spolu výborne ladia. Časom zistíte, ktoré chute vám vyhovujú a ktoré vám nesedia. S touto vedomosťou sa vám bude neskôr ľahko improvizovať pri príprave vlastných domácich macerátov.

Niekoľko overených receptov na jednoduché maceráty.

Tip Vitariána

Estetickú úroveň svojich macerátov môžete pozdvihnúť kockami ľadu s ovocím uprostred (lesnými jahodami, malinami, kivi či čučoriadkami) alebo s kockami vyrobenými priamo z rozmixovaného alebo z odšťaveného ovocia. 

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

www.acquablend.com

www.infusedwaters.com

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 70