Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Boj výskumníkov soli

Absurdná veda

20. 04. 2016 Ochorenia Stravovanie Potraviny Krv  Jozef Maťko
Boj výskumníkov soli

Hotové jedlá, údeniny, syry, chlieb - mnohé potraviny obsahujú poriadnu porciu soli. Asi 10 gramov soli denne spotrebujú v priemere muži v Nemecku, ženy asi 8,4 gramov. Tým väčšina prekračuje odporúčania Nemeckej spoločnosti pre výživu, ktorá radí maximálne šesť gramov- asi jednu čajovú lyžičku.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO dokonca vyzýva ponechať nanajvýš päť gramov soli. To by malo znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb a predčasnej smrti.

Avšak vedecká základňa pre tieto odporúčania je sporná. V „International Journal of Epidemiology“ analyzujú traja vedci spor o soli. Nie, aby dali sami odporúčanie pre príjem soli, ale aby preverili, či vedecká debata prebieha po zmysluplných cestách. Priekopy sú hlboké: zatiaľ čo niektorí výskumníci označujú radu na nízky príjem soli ako možno najväčší podvod v histórii zdravotnej starostlivosti, iní v nej vidia jeden z najdôležitejších cieľov prevencie vôbec.

Ak budeme predpokladať, že všetci účastníci sa upísali vede a zdravotnej starostlivosti, vyvoláva tento spor otázky, ako výskum spracúva poznatky, a ako tieto ovplyvňujú verejné odporúčania,“ píše tím pod vedením Ludovica Trinquarta z Columbia University v New Yorku.

Tipy na výživu: od raňajok až po slávnostnú hostinu

269 odborných publikácií na túto tému bolo analyzovaných Trinquartom s kolegami.

  • 54 percent podporuje tézu, že zvýšený príjem soli zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a predčasnej smrti,
  • 33 percent nesúhlasí s tézou
  • 13 percent neprišlo k žiadnemu jednoznačnému výsledku.

Ich analýza tiež odhaľuje: výskumníci, ktorí ani nepodporujú tézu, ani ju neodmietajú, citujú výrazne častejšie tie práce, ktoré odrážajú ich názor.

Medzi študovanými prácami bolo tiež desať prehľadných článkov, ktoré zhŕňajú rôzne štúdie a vlastne majú predstavovať stav výskumu. Preto sú považované za obzvlášť významné. Avšak, meta-štúdie o soli prišli k veľmi rozdielnym výsledkom, pretože prekvapivo analyzujú rôzny výber dostupných štúdií. A nakoniec štyri potvrdili hypotézu, tri jej odporujú, tri neprišli k žiadnemu presvedčivému výsledku.

Je soľ pre zdravie škodlivá alebo nemá žiadne účinky na zdravie? Vedci sa nevedia zhodnúť.

Dva tábory, ktoré si ťažko vymieňajú informácie

Trinquart a jeho kolegovia prichádzajú k záveru, že publikované štúdie len málo prospievajú k vyriešeniu prebiehajúceho sporu, ale že existujú takmer dve samostatné oddelené vetvy výskumu - tá, ktorý tézu podporuje, a tá, ktorá ju odmieta.

Oni píšu, že lekársky výskum síce veľmi presne dbá na to, ako môžu finančné záujmy ovplyvniť výsledky, ale stále príliš málo dbá na ďalší problém: že totiž dlho akceptované presvedčenia sa len ťažko odmietajú, a toto má tiež vplyv na prácu vedcov.

V jednom komentári v „International Journal of Epidemiology“ poukazuje výskumník Bruce Neal na to, že by sme nemali prehliadať vplyv potravinárskeho priemyslu, pre ktorý je soľ lacnou zložkou, ktorá - spolu s cukrom a tukom – môže premeniť lacné suroviny nižšej kvality na cenný tovar s optimálnymi vlastnosťami.

Existujú vraj náznaky, že potravinársky priemysel podnecuje diskusiu a potláča postup proti zlou výživou zapríčineným chorobám -  s taktikami, ktoré by použili aj výrobcovia tabaku a alkoholu, píše Neal. Výskumník je tiež medziiným šéfom predstavenstva austrálskej pobočky „World Action on Salt and Health“.

Kritizuje preto: Analýza vraj popisuje soľnú vojnu, ale nevysvetľuje.

Záver

Či už nízky príjem soli - každý deň menej ako päť gramov alebo dokonca menej - pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, je sporné. Výskumní pracovníci, ktorí nie sú sami zapojené do sporu o soľ, prichádzajú k záveru, že sa v tejto otázke vytvorili dva tábory, ktoré trvajú na svojej pozícii. Prínosu poznatkov to neprispieva.

Má soľ vplyv na kardiovaskulárne ochorenia?

Tip Vitariána 

Nejde len o zdravie srdca, o soli sa tvrdí, že zadržiava vodu v tele, a že kvôli nej niekedy ľudia nemôžu schudnúť napriek tomu, že neobsahuje kalórie. Skúste ju na mesiac vysadiť alebo obmeziť a pozorujte to na sebe. Od nadmerného príjmu soli môžete odbremeniť aj svoje obličky

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency