Superpotraviny: prírodná skratka k zdraviu

Prečo superfoods? Čo sú to superpotraviny?

Svetu výživy svitá nový deň. Náš nutričný potenciál sa konečne spojil s našou technológiou. Námorná doprava, komunikácia, počítače a nárast vedomostí o výžive nám umožňujú prístup k neuveriteľne kvalitným potravinárskym výrobkom celej planéty spôsobom, ktorý bol doteraz nemožný, alebo jednoducho neznámy.

Superpotraviny: prírodná skratka k zdraviu

Ľudia sa stávajú viac a viac otvorenými k organickým potravinám a prirodzenému zdraviu. Trend organického jedla búra obchodné potravinové reťazce. Blížime sa ku kritickému množstvu spotrebiteľov presúvajúcich svoju kúpnu silu smerom k organickým produktom. Chceli by ste sa pripojiť na čelo objavu a zistiť, ako jesť najzdravšie možné potraviny?

Tieto špeciálne potraviny spadajú do troch odvekých potravinových skupín, ktoré znovuobjavujeme v súčasnej kultúre:

  1. Živé, surové potraviny: patria sem každodenné dôležité potraviny, ktoré zahŕňajú väčšinu ovocia, zeleniny, orechov, semienok, morských rias, klíčkov, tráv, čerstvých bylín a fermentovaných potravín (napríklad kyslá kapusta).
  2. Superpotraviny: zahŕňajú potraviny, ktoré majú tucet a viac unikátnych vlastností, nielen jednu alebo dve. Napríklad goji – kustovnica čínska – je zdrojom kompletného proteínu, polysacharidov stimulujúcich imunitu, betaínu čistiaceho pečeň, seskviterpénu proti starnutiu, antioxidantov, viac ako dvadsiatich stopových prvkov a oveľa väčšieho množstva ďalších vecí.
  3. Superbyliny: zahŕňajú byliny, ktoré majú super povzbudzujúce a adaptogénne vlastnosti, ako aj veľa iných jedinečných darov. Napríklad huba reishi pomáha podporovať imunitný systém, srdce, pľúca a obličky a podporuje omladzovanie mozgu a spojivového tkaniva. Iným príkladom je vilcacora alebo mačací pazúr. Táto peruánska superbylina obsahuje inhibítor monoaminooxidázy, ktorý vo vás vyvolá pocity šťastia a má vlastnosti, ktoré pomáhajú imunitnému systému bojovať proti vírusom.

Skutočne žijeme v čase nebývalej hojnosti. Mať prístup a vedomosti o najlepších svetových superpotravinách, superbylinách a živých surových rastlinných potravinách na tejto úrovni kvality sa deje po prvýkrát v histórii ľudstva. Napriek zdanlivo neprekonateľným problémom civilizácie stále napredujeme pri stávaní sa zdravšími a uvedomelejšími tvormi. Konečne objavujeme silu pridávania úplne novej triedy potravín do našej stravy, z ktorej má každý úžitok maximálnej výživy, bielkoviny, chute, zdravie, energiu, minimum kalórií a žiadne transmastné kyseliny.

Je čoraz jasnejšie, že na dosiahnutie vôbec najlepšieho zdravia, najlepšieho vzťahu s jedlom a čo najviac zábavy s jedlom, musíme konzumovať stravu tvorenú superpotravinami, superbylinami a surovými a živými potraviny. Ak tak urobíme, zistíme, že naša túžba po menej zdravých potravinách oslabla prirodzene, pretože ich už nepovažujeme za príjemné.

Superpotraviny majú oveľa vyššiu hustotu živín ako ovocie a zelenina.

Superpotraviny

Superpotraviny sú aj potravinami, aj liekmi - majú prvky oboch. Sú triedou najschopnejších, superkoncentrovaných a bohato výživných potravín na planéte – ponúkajú viac muziky za babku ako naše bežné potraviny. Extrémne chutné a uspokojujúce, superpotraviny majú schopnosť ohromne zvyšovať životnú silu a energiu tela a sú optimálnou voľbou na zlepšenie celkového zdravia, posilňujú imunitný systém, zvyšujú tvorbu serotonínu, podporujú sexualitu a čistenie a alkalizáciu tela. Superpotraviny spĺňajú a prekračujú všetky naše požiadavky na bielkoviny, vitamíny a minerály, glykonutrienty (základné polysacharidové cukry), požiadavky na esenciálne mastné kyseliny, imunitný systém a oveľa viac. Vyživujú nás na tej najhlbšej úrovni, sú ozajstným palivom dnešného „superhrdinu“. So superpotravinami prežijete najlepšie dni celého života rýchlo, ľahko, sviežo a zábavne!

Superpotraviny vyživujú nielen mozog, kosti, svaly, pokožku, vlasy, nechty, srdce, pľúca, pečeň, obličky, reprodukčný systém, pankreas a imunitný systém, ale tiež v dlhodobom horizonte upravujú nerovnováhy a pomáhajú navádzať nás smerom k prirodzenejšej a pôvodnej strave. Konzumácia superpotravín uľahčuje dosiahnutie ideálnej váhy, stravy a stravovacích návykov. Superpotraviny zmiernia detoxikáciu a prechod k zdravším jedlám. Navyše vám to pomáhajú urobiť bez potreby užívania mŕtvych vitamínov a minerálnych doplnkov.

Superpotraviny majú väčšiu hustotu živín ako ovocie, zelenina, orechy, semiačka a klíčky.

Kvôli vyčerpaniu živín v konvenčných (a do určitej miery aj organických) jedlách, sme pre dosiahnutie celistvej a vyváženej stravy pokračovali v obracaní sa smerom k novým možnostiam. Superpotraviny predstavujú úžasnú súčasť výživovej skladačky, pretože sú vynikajúcim zdrojom týchto čistých živín bez hormónov, pesticídov a chémie:

  • Bielkovín
  • Minerálov
  • Antioxidantov
  • Dobrých tukov a olejov
  • Esenciálnych aminokyselín
  • Glykonutrientov
  • Vitamínov
  • Enzýmov
  • Koenzýmov
  • Esenciálnych mastných kyselín
  • Polysacharidov

Superpotraviny môžu a majú byť konzumované v surovej, organickej podobe, pretože desaťročia výskumu ukázali, že živá organická surová strava je lepšia, čo sa týka obsahu vitamínov, enzýmov, koenzýmov, bielkovín, minerálov, glykonutrientov a mnohých ďalších prvkov výživy. Dokonca šimpanzy v ZOO uprednostnia čerstvé organické surové jedlo pred iným. Príroda nám poskytuje surové jedlo. Je čas využiť všetky vedecké objavy v oblasti živých enzýmov! Superpotraviny napravujú nedostatok enzýmov a vytvárajú enzýmovú hojnosť. To je hlavný dôvod, prečo by sa superpotraviny mali jesť surové, a prečo takmer všetky recepty nachádzajúce sa v tejto knihe vyrábame zo surových potravín, superpotravín a superbylín.

Superpotravina goji – kustovnica čínska – je zdrojom proteínu, polysacharidov, betaínu, seskviterpénu, antioxidantov, vyše 20 stopových prvkov a ďalších vecí.

Pretože superpotraviny majú vysokú úroveň vnútornej vitality a životnej sily, môžu byť vypestované organicky, bez chemikálií alebo umelých hnojív. Superpotraviny sú vynikajúce nielen pre vás, ale pomáhajú aj planéte, pretože ich spotreba podporuje organické poľnohospodárstvo a vhodné využitie poľnohospodárskej pôdy. (Prečo pestovať sóju, keď môžete pestovať čokoládu?) V priebehu rokov sme vyskúšali hospodárenie s pesticídmi, herbicídmi, larvicídmi, genetickou modifikáciou, hormonálnymi zmenami, NPK chemickými hnojivami (v podstate „lepšie žitie vďaka chémii“) a skončili sme s explóziu chorôb. Teraz je čas znovuobjaviť prínosy pôvodných superpotravín našej Zeme.

David Wolfe vo svojej knihe Superfoods považuje za top desať superpotravín tieto:

Pridávanie superpotravín do vašej stravy

Príliš veľa z nás žije v stave zlého zdravia, letargie a miernej obezity. Život pokračuje, zatiaľ čo my pomaly strácame naše plné schopnosti a kvalita nášho života sa znižuje aj napriek materiálnemu úspechu. Podstatné otázky o bolesti chrbta, hlavy, zápale kĺbov, artritíde, hrozbách rakoviny a problémy s pleťou a nespavosťou začínajú byť badateľnejšie. V jeden deň sa dostaví nepretržitá chronická bolesť a nepokoj narastá. Návštevy doktora a operácie slúžia len na zamaskovanie symptómov alebo na odstránenie chorého tkaniva a nepodarí sa im zbaviť nás základnej príčiny symptómov a slabého zdravia. Dokonca aj naša vôľa žiť sa stráca.

David Wolfe tvrdí, „som si absolútne istý, že nikto nechce, aby sa mu to stalo. Som si tiež absolútne istý, že tento osud postihne takmer každého, kým proti tomu každý z nás neurobí niečo špecifické. Som si stopercentne istý, že je možné v každom veku zmeniť náš osud na bezbolestný a prekypujúci zdravím, inteligentne využívajúc silu superpotravín, superbylín, surových  živých potravín a holistických liečivých technológií. My môžeme zmeniť naše smerovanie a práve teraz v tejto sekunde pretvoriť samých seba tým, že budeme jesť najlepšie potraviny všetkých čias – superpotraviny. Superpotraviny sú skutočné zdravé potraviny.“

Superpotraviny zlepšujú závažnosť a symptómy takmer každej známej vážnej choroby vrátane alergie, artritídy, astmy, aterosklerózy, ADD poruchy pozornosti, rakoviny (všetkých druhov), chronickej únavy, depresie, cukrovky (typu 1 a 2), ekzému, fibromyalgie, ochorenia srdca, hepatitídy, herpesu (I, II, Epstein-Barr), vysokého krvného tlaku, HIV infekcie, hypoglykémie, nespavosti, sklerózy multiplex, poruchy nervového systému, slabej imunity, psoriázy a ochorení kože.

Superpotraviny maca, kakao, goji, včelí peľ, tekvicové semienka a physalis.

Keď telu dodáte superpotraviny, vaša energia sa zmení a ako dôsledok sa tiež zmení vaše zameranie pozornosti. Je pravdepodobné, že prehodnotíte vaše hodnoty (ktoré považujete za dôležité). Pred vašimi očami môžete mať svet s väčšou energiou: s takýmto prídavným povzbudením sa žije ľahšie v stave vďačnosti. Časom pravdepodobne budete vnímať svet ako ešte úžasnejšie miesto ako predtým, pretože sa častejšie budete cítiť lepšie. David Wolfe hovorí, „ja jedávam superpotraviny každý deň a spôsobujú, že sa cítim najlepšie ako môžem, vždy!“

Tip Vitariána

Semienka superpotravín
Superpotraviny si môžete vypestovať aj sami vo svojej záhrade! Ak už niečo pestujeme, prečo nepestovať spolu s rajčinami a šalátom aj superpotraviny? Ich semienka sú obvykle obsiahnuté v samotnej potrave.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

David Wolfe: Superfoods

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 512