Púpava - Liek nielen pre žalúdok

Nedocenená výnimočná burina

Je vynikajúca pre cukrovkárov, podporuje trávenie, čistí žalúdok od usadenín a rozpúšťa žlčové kamene. Je to jedna z najvšestrannejšie využívaných liečivých rastlín. Chcete sa dozvedieť, čo všetko ešte dokáže?

Púpava - Liek nielen pre žalúdok

Rozšírená a liečivá

Pozná ju snáď každý. Táto krásna žltá burina, pripomínajúca slniečko, je neoddeliteľnou súčasťou zelených trávnatých plôch, záhrad a lúk. Púpava sa nachádza takmer vo všetkých krajinách sveta. No vedeli ste, aké liečivé schopnosti v sebe ukrýva?

Púpava je plná vitamínov A, C, B, E, K, aminokyselín a minerálov ako meď, fosfor, draslík, železo, vápnik, sodík a horčík. V prírodnej medicíne má od nepamäti široké využitie a používa sa pri problémoch s pečeňou, obličkami, žlčníkom, pankreasom, slezinou a významná je tiež pri problémoch s trávením.

Pomáha tiež znižovať hladinu cukru v krvi, takže je vhodná pri cukrovke. Stimuluje tvorbu žlče, povzbudzuje metabolizmus, podporuje rast červených krviniek, a tým tvorbu a čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých vnútorných orgánov. Púpava sa tiež používa pri detoxikácii pečene. Zlepšuje aj stav pleti a eliminuje toxíny.

V medicíne starých amerických Indiánov, ako aj čínskej medicíne sa púpava používa ako významná liečivá rastlina. 

Liečivá púpava

Použitie a pár zaujímavostí

Listy a kvety sa môžu použiť na prípravu šalátov, smoothies, čajov, alebo s ňou môžete experimentovať a zistiť, ako vám najlepšie chutí. Ak vložíte kvety do medu, uchovajú si svoju nutričnú hodnotu, a tým pádom vám môžu prospievať aj v zimnom období. Púpavové listy môžete aj odštaviť a získať tak šťavu, ktorá vám značne pomôže pri problémoch s trávením.

Vedeli ste o tom, že do 18. storočia ľudia vytrhávali z trávnikov trávu, aby urobili miesto púpave? Dnes sa skôr snažíme, aby sme od tejto nedocenenej rastliny mali pokoj.

Tak ako vám slnko dokáže zlepšiť náladu, aj púpava má podobný účinok na emočný stav človeka.
Aj vy si radi zafúkate do bieleho páperia púpavy plnej semienok? Vďaka vetru sa tieto semená vedia premiestniť aj o 8 – 10 km.

Niečo o základnej charakteristike

Latinský názov: Taraxacum officinale
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Celá rastlina je jedlá.
Chuť: Listy, stonky a korene majú horkú chuť. Kvety sú sladké.
Popis: Púpava má ostro zúbkaté listy, ktoré rastú v prízemnej ružici. Na každej stonke má jeden žltý kvet. Kvet sa po odumretí mení na biele páperie. V dutej stonke sa nachádza biela mliečna šťava.
Obdobie kvitnutia: Koncom apríla a v máji, ale môžete ju nájsť dokonca aj začiatkom októbra. Patrí medzi rastliny, ktoré majú najdlhšie obdobie kvitnutia.

Púpava je vynikajúca na cukrovku, žalúdok a žlčník.

Tip Vitariána

Ak rozmixujete zeleň púpavy s ovocím vo Vitamixe, úplne tým odstránite jej horkú chuť. Horkú chuť zmiernite aj keď spracujete zeleň púpavy s potravinami, ktoré obsahujú prirodzený obsah tuku, ako napríklad orechy, semená, oleje alebo maslo. Mnoho jedál horkastá chuť púpavy dokonca vylepší. Ak zbierate mladé jarné listy púpav, ich horká chuť bude minimálna. Toto platí pre väčšinu rastlín. Čím sú rastliny mladšie, tým majú miernejšiu chuť a obsahujú viac živín. 

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

Wild Edibles: A Practical Guide to Foraging, with Easy Identification of 60 Edible Plants and 67 Recipes

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 65