Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Modrozelené riasy AFA

Výživová bomba plná bielkovín, železa a omega-3 mastných kyselín

03. 04. 2015 Vitamíny Potraviny Superpotraviny Bielkoviny antioxidanty  Martina Strihová
Modrozelené riasy AFA

Už v minulom článku sme vám predstavili modrozelené riasy AFA a porovnali ich so spirulinou. Teraz sa zameriame na ich výnimočné výživové vlastnosti.

60 % ľahko stráviteľného proteínu

AFA riasy sú kompletným zdrojom bielkovín. Obsahujú približne 60 % proteínu! V AFA riasach sa nachádza 18 aminokyselín (stavebných prvkov proteínu), ktoré sú vo formách vysoko využiteľného glykoproteínu a aminokyselinového peptidu, teda oveľa ľahšie stráviteľné, ako lipoproteínová forma nachádzajúca sa v živočíšnych produktoch. Preto stráviť a využiť proteín z rias zaberá menej energie. Vďaka ich ľahkej stráviteľnosti sa neurotransmitery pre zdravie mozgu môžu z AFA proteínu tvoriť jednoduchšie a rýchlejšie. Niektoré z troch aminokyselinových peptidov nachádzajúcich sa v AFA riasach pomáhajú pri detoxikovaní našich tiel od ťažkých kovov, ako je kadmium, olovo a ortuť.

Fykocyanín proti zápalom

Antioxidant fykocyanín je pigment, ktorý modrozeleným riasam poskytuje intenzívnu modrú farbu. Fykocyanín môže tvoriť až do 15 % suchej váhy modrozelených rias, čo je približne dvojnásobná koncentrácia fykocyanínu nachádzajúceho sa v spiruline. Zriedkavý fykocyanín pomáha zabrániť rastu určitých rakovinových kolónií, znižuje zápal kolitídu, bojuje proti chronickému zápalu, podporuje pečeň, chráni pred poškodením voľnými radikálmi, zlepšuje tvorbu neurotransmiterov a pomáha tvorbe omladzujúcich kmeňových buniek.

Fenyletylamín pre koncentráciu a pozitívny prístup

V AFA riasach sa nachádza aj koncentrovaná hladina fenyletylamínu (FEA), chemikálie nadobličiek a mozgu, ktorá sa v našich telách syntetizuje aj prirodzene. FEA zvyšuje aktivitu neurotransmiterov (mozgových chemikálií) v častiach mozgu, ktoré riadia našu schopnosť dávať pozor a zostať v strehu.

Zvýšené hladiny FEA sa objavujú, keď sme okúzlený dobrou knihou, filmom alebo projektom - keď sme takí sústredení, že strácame všetok pojem o čase, jedle a vonkajšom svete. FEA sa nápadne prekypuje v mozgoch šťastných ľudí. Táto „chemikália lásky“, pomáha vytvoriť pocity príťažlivosti, vzrušenia a eufórie. Keď sa zaľúbime, naša hladina FEA sa zvýši, staneme sa čulými a plnými optimizmu. Mozog uvoľňuje FEA, keď sme sexuálne vzrušení. Hladiny FEA môžu dosiahnuť vrchol počas orgazmu.

Keď je mozog zaplavený FEA, zablokuje sa deaktivácia neurotransmiteru dopamínu a jeho hladina stúpa. Zvýšené hladiny dopamínu sa spájajú so zvyšovaním mentálnej koncentrácie a pozitívneho postoja.

Hladiny FEA sa zvyšujú aj aeróbnymi cvičeniami. FEA je časťou „bežcovho vytŕženia“ vyvolaného endorfínom, ktorý zvyšuje energiu, náladu a pozornosť. Keď výskumníci nechali 20 zdravých mladých mužov bežať 30 minút na bežeckom páse zistili, že priemerná koncentrácia FEA v moči účastníkov sa zvýšila o 77 %. Naopak, pacienti trpiaci depresiou a bipolárnou poruchou mali v moči hladiny FEA pod normálom.

FEA z modrozelených rias navyše znižuje symptómy depresie a javí sa ako prvoradá aktívna zložka, ktorá blokuje chuť do jedla a pomáha ľuďom schudnúť, keď konzumujú AFA modrozelené riasy.

FEA sa nachádza vyrobený a vo veľkom prirodzenom nadbytku v dvoch potravinách, ktoré poznáme: kakau a modrozelených riasach (najmä v modrom fykocyaníne). Tieto dve potraviny môžu značne zvýšiť prítomnosť FEA v našom mozgu.

FEA z modrozelených rias navyše znižuje symptómy depresie a javí sa ako prvoradá aktívna zložka, ktorá blokuje chuť do jedla a pomáha ľuďom schudnúť, keď konzumujú AFA modrozelené riasy.

Železo proti chudokrvnosti

AFA riasy sú výnimočne bohaté na biologicky dostupné železo. Keď niekto prejde na vegetariánsku stravu, železo normálne získavané zo zdrojov krvi (z mäsa) musí čerpať z rastlín, čo môže byť pre niektorých jedincov náročné. AFA sú výnimočným zdrojom železa, ktoré pracuje s AFA mangánom, meďou, B vitamínmi a vitamínom C v boji proti anémii obzvlášť u vegetariánov, ktorí sa adaptujú na bezkrvné (nonheme) rastlinné zdroje železa.

DNA a RNA proti baktériám

DNA a RNA sú genetickým materiálom, ktorý nazývame nukleové kyseliny. AFA riasy obsahujú približne 4 percentá DNA a RNA. Tieto nukleotidy majú antimikrobiálne, protivírusové a protiplesňové vlastnosti. Surové DNA a RNA z AFA rias môžu byť našim tráviacim systémom z rias vybraté a použité na zostavenie nových, geneticky zdravých buniek ako aj na omladenie poškodených buniek a tkanív.

Tráviaci wellness vďaka veľkému množstvu enzýmov

Existujú tisícky enzýmov prítomných v živých a/alebo pri nízkej teplote sušených AFA riasach. Tieto enzýmy pomáhajú podporovať náš „enzým kaskáda“, ktorý začína v trávení, pokračuje cez asimiláciu živín a končí v metabolizme. Čím viac enzýmov naša strava obsahuje, tým viac uľahčíme telu čas trávenia a látkovej premeny. Surové riasy, med a trávy (napr. šťava z mladej pšeničnej trávy) sú jednými z najbohatších zdrojov enzýmov.

Surové riasy, med a trávy (napr. šťava z mladej pšeničnej trávy) sú jednými z najbohatších zdrojov enzýmov, čím zabezpečujú tráveniu "tráviaci wellness".

Antioxidanty

AFA obsahuje 128 ORAC jednotiek na gram.

Betakarotén

AFA riasy sú výnimočne bohaté na karoteonidy ako je betakarotén. Výskum pokračuje v dokazovaní, že čím je u človeka väčší obsah betakaroténu v strave, tým dlhšie žije. Výskumné vedy ukázali, že betakarotén aktivuje detskú žľazu (týmus), imunitný systém a blokuje proces, pomocou ktorého sa zdravé bunky menia na rakovinové.

Posilnenie imunitného systému

AFA sú účinné pri liečbe rôznych vírusových ochorení, chronickej únavy, poruchy pozornosti (ADD), depresie, zápalových ochorení a fibromyalgie. Štúdia naznačuje, že AFA pôsobí na imunitný a nervový systém a zabraňuje zápalom.

Štúdie uskutočnené na AFA demonštrovali, že stimulujú presun kmeňových buniek z kostnej drene do krvi a mozgu (väčšinou vďaka fykocyanínu), stimulujú biele krvinky a bránia aktivite COX-2, čím predchádzajú zápalomzlepšujú zdravie nervového systému, ako aj celkovú náladu človeka.

Proteín modrozelených rias znižuje schopnosti vírusov HIV a Eboly. Protivírusový proteín, známy ako cyanovirin-N (CV-N) môže predĺžiť dobu prežitia myší infikovaných Ebolou. V súčasnosti neexistuje žiadna liečba infekcie Ebola, ktorá spôsobuje závažnú a často fatálnu hemoragickú horúčku. „CV-N je extrémne účinná proti širokej škále kmeňov HIV“, povedal Barry O´Keefe, PhD, „je prvou známou molekulou, ktorá zabraňuje infekcii Ebola tým, že narúša schopnosti vírusu vstúpiť do buniek“. CV-N zabraňuje HIV a infekcii Ebola upnutím sa na vonkajšiu stranu vírusu a fyzicky blokujúc jeho vstup do zdravých buniek. Proteín sa pripája na konkrétnu molekulu cukru na povrchu vírusu.

Omega-3 mastné kyseliny pre srdce a cievy

AFA obsahuje kyselinu alfa-linolénovú (ALA) a omega-3 mastnú kyselinu s dlhým reťazcom známu ako kyselina dokosahexaénová (DHA). Tieto omega-3 esenciálne mastné kyseliny tvoria takmer 50 % obsahu tuku v AFA.

Omega-3 mastné kyseliny ALA a DHA podporujú imunitu tým, že pomáhajú prilákať imunitné bunky na miesta úrazu, chronickej bolesti a bunkového poškodenia, zatiaľ čo upokojujú zápalové reakcie.

DHA je rozhodujúca esenciálna mastná kyselina používaná pri tvorbe a udržiavaní si zdravého zraku (sietnice), mozgu a tkaniva nervového systému, kardiovaskulárnej „klzkosti“ a spermií. Omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom, ako je DHA, robia náš srdcovocievny systém príliš klzkým pre prilepenie sa vápnik tvoriacich nanobaktérií (mikroskopických barnacles-fúzonôžky) a na to, aby začali vápenatieť tepny a vznikla arterioskleróza.

Omega-3 mastné kyseliny z rias AFA zlepšujú duševný stav a kardiovaskulárne ochorenia. Konzumácia omega-3 tiež zabraňuje tvorbe rakoviny prsníka, hrubého čreva, pankreasu a prostaty.

Nedostatok DHA súvisí so symptómami ADD, Alzheimerom, artritídou, autoimunitnými ochoreniami, kardiovaskulárnymi ochoreniami, depresiou, s nízkymi hladinami serotonínu v mozgu, neurózou, popôrodnou depresiou a kožnými ochoreniami. Ukázalo sa, že terapeutická spotreba omega-3 mastných kyselín zlepšuje duševný stav a kardiovaskulárne ochorenia. Konzumácia omega-3 tiež zabraňuje tvorbe rakoviny prsníka, hrubého čreva, pankreasu a prostaty.

Tip Vitariána

Pri riasach AFA je dôležité, aby boli v surovej kvalite, pretože patria medzi potraviny s najvyšším obsahom enzýmov. A enzýmy sa zahrievaním a sušením pri vyšších teplotách ničia. Dostupné sú sušené modrozelené riasy AFA v tabletkách, ktoré si môžete rozmixovať do jedál, alebo jesť samostatne.

Súvisiace články

Amerika polotučná

Amerika polotučná

Konopné semienko

Konopné semienko

Žerucha

Žerucha

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency