Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Množstvo a pestrosť cukrov, aké ľudia potrebujú

Podľa princípov surovej stravy nám všetky živiny dokáže zabezpečiť ovocie.

26. 10. 2015 Stravovanie Vitamíny Ovocie Bielkoviny Zlúčeniny  Martina Strihová
Množstvo a pestrosť cukrov, aké ľudia potrebujú

Na splnenie účelu tejto lekcie však kalórie nie sú potrebné. Ich získavanie je podstatné, ale čísla nie. Texty tvrdia, že priemerná osoba potrebuje minimálne 1800 kalórií denne len na existenciu a viac na ostatné aktivity. Ale keď príde na individuálne potreby, odchýlky sú veľmi veľké. Ľudia na konvenčnej vysokoproteínovej strave, ktorá zahŕňa mäso, atď. vyžadujú toľko energie navyše na to, aby zvládli neustály nápor toxínov spôsobujúcich ďalšie odchýlky medzi „normami“ a skutočnými potrebami naozaj zdravej osoby, že smernice v textoch sú prakticky nepotrebné. Okrem toho, ľudia vždy boli schopní získať kalórie aj bez počítania – a dokonca bez znalostí o ich existencii.

Takže tu sa budeme venovať praktickému prístupu k otázke koľko cukrov v strave potrebujeme.

Množstvá

Keďže proteín, minerály a vitamíny sú prítomné v dostatočných množstvách v sacharidových potravinách, na splnenie našich potrieb týchto živín sa prakticky celá ľudská strava môže skladať zo sacharidových potravín (z ovocia). Niektorí jedinci môžu z rôznych dôvodov zistiť, že do ich stravy pozostávajúcej zo sladkého ovocia je vhodné zahrnúť aj nejaké bielkovinové/tukové potraviny ako oriešky, semienka a/alebo avokáda a/alebo nesladké ovocie a/alebo zeleninu. Avšak ak konzumujete tieto potraviny, nemali by sa konzumovať s alebo ihneď niekoľko hodín pred/po sladkom ovocí (hlavne tuky) – aby sa zabezpečilo správne trávenie všetkých potravín a aby sa zaistilo, že ovocie prejde žalúdkom rýchlo do čriev, kde sa absorbuje, než aby sa zdržiavalo v žalúdku kvôli tráveniu pomalších potravín a kvasilo tam.

Tuky si jednoducho zabezpečíme príležitostným avokádom, nesladkým (olejovitým) ovocím.

Či už konzumujete stravu pozostávajúcu len z ovocia alebo do stravy zahŕňate aj iné potraviny, faktom zostáva, že čisto sacharidová strava pokryje nielen všetky naše potreby energie (sacharidy), ale tiež zabezpečí zásoby bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme. (Tuky si jednoducho zabezpečíme príležitostným avokádom, nesladkým (olejovitým) ovocím.)

Pestrosť

Čo sa týka pestrosti potravín, potraviny pestované v rôznych druhoch  pôdy na rôznych miestach poskytnú najširší záber možných živín. Konzumácia ovocia len z jedného miesta/krajiny, ak nie je organicky dopestované, by mohla mať za následok nedostatok živín, najmä ak sa konzumuje len jeden alebo pár druhov potravín. To sa však pravdepodobne dnes veľa ľudí netýka.

Zatiaľ čo strava pozostávajúca zo širokej škály celistvých prírodných potravín môže byť zaujímavá a poskytnúť široký záber živín a ich kombinácií, mali by ste si pamätať, že väčšina potravín, ktorým sme biologicky prispôsobení už obsahuje väčšinu živín, ktoré potrebujeme – v rôznych množstvách. Po celom svete boli známi ľudia dožívajúci sa excelentného zdravia na strave pozostávajúcej hlavne alebo len z jednej alebo niekoľkých potravín. Niektorými príkladmi týchto potravín sú kokosové orechy, datle a banány. Veľa pravdy je na tom, že pre dobré zdravie nie je potrebná veľká pestrosť potravín, aj keď na pestrosti nie je nič zlé, najmä ak sú to potraviny ktoré sú zdravé, surové a správne kombinované

Ovocie vám dodá nielen dostatok energie, z ktorej sa nepriberá, ale aj dostatok všetkých živín (bielkovín, tukov, vitamínov, atď.).

Tip Vitariána

Dôležité je aj to, či je ovocie, ktoré jete, zrelé alebo nezrelé. Zrelé ovocie má iné vlastnosti ako nezrelé, iný pomer živín a inú chuť, ktorá dokáže uspokojiť vaše chuťové poháriky a vy sa po jedle cítite sýti a spokojní. Pozor si dajte špeciálne na banány, ktoré sa často konzumujú nezrelé.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency